Εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε αύριο να επαναφέρει τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, καθώς και τη 13η και 14η σύνταξη, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό θα εκτοξευόταν στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 2,5 νέους ΕΝΦΙΑ, σε επιβολή ισοδύναμων φορολογικών μέτρων ή σε εξίσου δραστικές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, όπως περικοπές άλλων κοινωνικών παροχών, σύμφωνα με το newmoney.gr
Με απλά λόγια, για να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό, θα έπρεπε να υπερδιπλασιαστεί ο φόρος ακινήτων, να αυξηθεί η φορολογία σε βασικά αγαθά ή να επιβληθούν νέες εισφορές στους εργαζόμενους. Παράλληλα, μια αύξηση στη φορολογία καυσίμων κατά 40 λεπτά το λίτροθα εκτόξευε την τιμή της αμόλυβδης σε επίπεδα ρεκόρ, επιβαρύνοντας δραματικά το κόστος ζωής.
Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και της 13ης και 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους. Το οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί από κρίσιμες δαπάνες, όπως οι πρόσφατες αυξήσεις στις συντάξεις και η ενίσχυση της εθνικής άμυνας.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό με 1,6-1,7 δισ. ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Εάν συμπεριληφθούν και αυτές, το ποσό φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Από την άλλη, η αποκατάσταση των «δώρων» στους συνταξιούχους θα κόστιζε περίπου 2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Σε περίπτωση που η καταβολή περιοριζόταν μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά, το κόστος θα μειωνόταν στα 750 εκατ. ευρώ.