Οικονομία

Άνοδος δίχως τέλος στην τιμή του φυσικού αερίου - Αναζητούνται λύσεις στις Βρυξέλλες

Χωρίς τελειωμό συνεχίζεται η άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη. Χθες, Πέμπτη (5.2.2025), το συμβόλαιο TTF ενισχύθηκε εκ νέου κατά 2 ευρώ αγγίζοντας τα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Ευρώπη απέχει πλέον λιγότερους από δύο μήνες από τη λήξη της χειμερινής περιόδου, όμως στο επίκεντρο βρίσκεται ο προβληματισμός για το πως θα ξαναγεμίσουν οι αποθήκες φυσικού αερίου της το καλοκαίρι. Ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν για να διατηρηθεί η στάθμη τους τουλάχιστον σε 30% στα τέλη Μαρτίου δείχνει ότι θα επιτευχθεί φέτος. Εντούτοις, έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που ζητούν να αρθεί η απαίτηση για αναπλήρωση των αποθηκών στο 90% πριν την αρχή του επόμενου χειμώνα. Το ίδιο ακριβώς ίσχυσε τα δύο προηγούμενα έτη, αλλά το εν λόγω μέτρο εκτιμάται ότι οδηγεί σε προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη απαίτηση ουσιαστικά δίνει το έναυσμα για να χειραγωγήσουν οι κερδοσκόποι την αγορά, καθώς γνωρίζουν ακριβώς πότε και ποιες ποσότητες θα είναι απαραίτητες. Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για περιορισμό από το 90% σε 80-85% ώστε να προκύψει μια πιο ομαλή κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου.

Πλέον, όλοι περιμένουν στα τέλη Φεβρουαρίου την παρέμβαση της Κομισιόν για τις ενεργειακές τιμές. Ο αρμόδιος επίτροπος, Νταν Γιόργκενσεν, υποσχέθηκε μέτρα που θα αποσυνδέσουν σε ένα βαθμό τις τιμές αερίου από τις τελικές χρεώσεις των καταναλωτών. Επίσης, στάθηκε στη σημασία της εποπτείας στην αγορά φυσικού αερίου. Πάντως, η αγορά δείχνει να κρατάει μικρό καλάθι προς το παρόν, καθώς τα θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης είναι αρκετά σφιχτά στην παρούσα φάση.

Τέλος, η άνοδος της τιμής του αερίου έχει επαναφέρει για τα καλά το ενδεχόμενο επανάληψης των ρωσικών προμηθειών στα πλαίσια μιας συμφωνίας-πακέτο για την Ουκρανία. Η νορβηγική Equinor εκτιμά ότι έως 35 δισ. κ.μ. ρωσικού αερίου θα μπορούσαν να επιστρέψουν μέσω του αγωγού Nord Stream 2 και των ουκρανικών αγωγών. Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν στο 7% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης και θα βοηθούσαν σημαντικά το ευρωπαϊκό ισοζύγιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ