Οικονομία

Από σήμερα τα πρόστιμα στα πρατήρια καυσίμων γίνονται τριπλάσια

Νέα πρόστιμα επιβάλλει η ΑΑΔΕ για να κλείσει «τρύπες» του συστήματος. Πιο αναλυτικά, στο στόχαστρο μπαίνουν παράνομες δεξαμενές, «πειραγμένες» αντλίες/μετρητές, παράνομο λογισμικό αλλοίωσης των παραγόμενων στοιχείων που διατηρούνται στο πρατήριο και αποστέλλονται στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ και άλλες "πατέντες' που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι.

Η νέα απόφαση η οποία υπογράφεται -μεταξύ άλλων- από τον υφυπουργό Οικονομικών Χρίστο Δήμα και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, περιγράφει ουσιαστικά και τις συνήθεις μεθόδους εξαπάτησης των καταναλωτών και του κράτους, από κακούς «επαγγελματίες» του χώρου. Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων και φτάνουν έως τις 150.000 ευρώ ή και το οριστικό «λουκέτο» της επιχείρησης. Σε κάποιες περιπτώσεις τα πρόστιμα διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται σε σχέση με τα ισχύοντα, καθώς οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έχουν χαρτογραφήσει απάτες κάθε είδους, από τα κυκλώματα διακίνησης καυσίμων που αισχροκερδούν.

Το νέο καθεστώς στους ελέγχους της αγοράς τέθηκε σε ισχύ ήδη από χθες, 12 Δεκεμβρίου (ημέρα δημοσίευσης σε ΦΕΚ της απόφασης Α1166/2024), μεταξύ άλλων, προβλέπει τις εξής ποινές:

– Πρατήριο που λειτουργεί χωρίς το σύστημα εισροών εκροών: το κατάστημα σφραγίζεται για 2 χρόνια. Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά και επιβάλλεται πρόστιμο 150.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα προβλέπονταν πρόστιμο 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 2 μήνες.

– Πρατήριο που λειτουργεί με σύστημα εισροών εκροών αλλά οι δεξαμενές ή οι αντλίες δεν συνδέονται ή δεν παρακολουθούνται από το σύστημα εισροών εκροών: το κατάστημα σφραγίζεται για δύο έτη και επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ, τόσο στον εκμεταλλευτή της εγκατάστασης αυτοτελώς, όσο και σε όποιον άλλον συνέπραξε ή βοήθησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο, στην τέλεση των παραβάσεων αυτών. Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά.
 

– Παράνομη τροποποίηση ή αλλοίωση μηχανικών μερών ή λογισμικού ή παραγόμενων στοιχείων του συστήματος εισροών εκροών της ΑΑΔΕ: η εγκατάσταση σφραγίζεται και επιβάλλεται πρόστιμο 150.000 ευρώ. Η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης ανακαλείται οριστικά, ενώ κατάσχονται όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του συστήματος, που χρησιμοποιήθηκε στην ανωτέρω παράβαση.

– Πρατήριο που λειτουργεί με σύστημα εισροών εκροών αλλά ο εξοπλισμός του δεν πληροί τις απαιτήσεις: πλέον των κυρώσεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100.000 ευρώ στον εγκαταστάτη του συστήματος και ο εγκαταστάτης υποχρεούται να αντικαταστήσει τον εν λόγω εξοπλισμό, με δικές του δαπάνες, εντός δύο μηνών.

– δεξαμενή υγρών καυσίμων που δεν αναγράφει τον μοναδικό αριθμό ταυτότητάς της: πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά δεξαμενή (από 1.000 που ίσχυε).

– αν στην εγκατάσταση δεν υπάρχει η φυσική (ορειχάλκινη) βέργα για τη μέτρηση της στάθμης υγρών καυσίμων των δεξαμενών (ή αν ακόμα και εάν υπάρχει, αυτή δεν πληροί τις προδιαγραφές): επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, αντί 5.000 ευρώ που ίσχυε

– αν διαπιστωθούν παραβάσεις του εγκαταστάτη του συστήματος: πρόστιμα 10.000 έως 50.000 ευρώ.

Δημοσιοποιούμενα στοιχεία

Αν τα πρόστιμα υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ, δημοσιεύονται και αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ:

α) το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του φυσικού προσώπου ή η επωνυμία του νομικού προσώπου και ο διακριτικός τίτλος αυτού, σε βάρος των οποίων διαπιστώθηκε η παράβαση

β) η διεύθυνση του πρατηρίου με δυνατότητα υπομνήματος χάρτη εντοπισμού στο διαδίκτυο,

γ) ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης της έκθεσης ελέγχου της αρχής που διενήργησε τον έλεγχο,

δ) η περιγραφή της παράβασης και το ποσό του προστίμου που αυτή επισύρει,

ε) ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης της απόφασης δημοσιοποίησης στοιχείων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σάλος στο Κίεβο! Ο Σίρσκι έστειλε σε βέβαιο θάνατο ολόκληρη ουκρανική ταξιαρχία και τελικά έχασε και το χωριό Μάκχνοβκα-Έξαλλοι οι συγγενείς των νεαρών νεκρών

Οι συγγενείς των πεσόντων νεαρών στρατιωτών της 95ης ουκρανικής ταξιαρχίας είναι εξοργισμένοι με την έλλειψη...