Οικονομία

Αυτές είναι οι νέες μειώσεις φόρων έως το 2027 - Έσοδα 2,5 δισεκ.

Νέες μειώσεις φόρων οι οποίες θα ξεδιπλώνονται σταδιακά έως το 2027, με όχημα την περιστολή της φοροδιαφυγής, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας χθες το νέο κτίριο της Ανεξάρτητης Αρχής στον Ταύρο.

«Όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή, όσο περιορίζεται το κενό στον ΦΠΑ, όσο καταφέρνετε και εξιχνιάζεται μεγάλες φορολογικές ή τελωνειακές απάτες που απαιτούν μια εξειδίκευση, τόσο θα προσθέσετε παραπάνω έσοδα στα ταμεία του κράτους, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε με την πολιτική μείωσης των φόρων, κάτι το οποίο έχουμε πρόθεση να κάνουμε μέχρι το τέλος τουλάχιστον της κυβερνητικής μας θητείας, το 2027» είπε ο Πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο με τη φοροδιαφυγή», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη μάχη αυτή, η οποία «θα στηρίξει τα δημόσια έσοδα και θα οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις φόρων», θα συμβάλουν τα νέα εργαλεία της τεχνολογίας, ειδικά των εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης».

Μετά τις 12 φοροελαφρύνσεις που «ξεκλειδώνει» ο προϋπολογισμός του 2025, το σχέδιο της κυβέρνησης για την περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έως το 2027 περιλαμβάνει:

  • «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για επιχειρήσεις

Παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος

Αναλυτικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή» αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πραγματική απόδοση των μέτρων την τριετία 2025-2027, ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται οι ακόλουθες κινήσεις:

«Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρη κατάργησή τους σε βάθος χρόνου, με την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς.

  • Στόχος των παρεμβάσεων είναι η εξάλειψη των αδικιών και των στρεβλώσεων που έχουν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους σε σχέση με το εισόδημά τους, καθώς η εφορία υπολογίζει τον φόρο με βάση τις τεκμαρτές δα πάνες διαβίωσης που ισχύουν για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, κυρίως με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι καταβάλλουν έξτρα φόρους, επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.

  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις: Επισημαίνεται ότι το μνημονιακό χαράτσι αποτελεί παρελθόν από το 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις καθώς και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι», ενώ παραμένει για τις επιχειρήσεις, τα υποκαταστήματα των νομικών προσώπων κ.ο.κ..

«Εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την πολύ μεγάλη πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ. δεν θα μπορούσαμε να είχαμε υπηρετήσει με συνέπεια και την κεντρική μας επιλογή από τότε που μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, να προχωράμε σε σταδιακές αλλά δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις των φόρων», τόνισε ο Κυριακός Μητσοτάκης. Σημείωσε δε πως όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή τόσο θα προστίθενται παραπάνω έσοδα στα ταμεία του κράτους «έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης των φόρων, κάτι το οποίο έχουμε πρόθεση να κάνουμε τουλάχιστον μέχρι το τέλος της κυβερνητικής μας θητείας το 2027

 

«Ανοίγει ένας νέος κύκλος δημιουργίας σε αυτό το κτίριο που αποτελεί το πρώτο ενεργειακό gold-class κτίριο του Δημοσίου». δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν ακόμα κατά μία μονάδα. Ο επιμερισμός θα είναι μισή μονάδα για εργοδότες και εργαζόμενους, ενώ οι μειώσεις εισφορών για τις επιχειρήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε επιπρόσθετες αυξήσεις των μισθών. Συνολικά, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. O πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έως το 2027 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί αθροιστικά κατά 6 μονάδες, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε περαιτέρω μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
  • Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών, κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα. Με βάση το ισχύον καθεστώς, τα φυσικά πρόσω πα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δρα στηριότητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 99% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) και φτάνουν έως και 44% (για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ). Το 2020, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα ευνόησαν κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς με τη θέσπιση εισαγωγικού συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματός τους προέκυψε ετήσιο φορολογικό όφελος 1.300 ευρώ. Αντίθετα, οι έχοντες εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ είδαν τις επιβαρύνσεις να περιορίζονται μόλις κατά 17 ευρώ ετησίως.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Η Τουρκία γίνεται πλέον στόχος-Χτυπήθηκε τουρκικό ελικόπτερο στο Ιράκ ενώ το Ισραήλ κατέστρεψε τουρκικά ραντάρ στην Ταρτούς (Βίντεο)

Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale C φαντάσματα πετούν πάνω από την Συρία προστατεύοντας τις γαλλικές δυνάμεις παρά του...