Σε αναζήτηση κατεύθυνσης δεδομένου του ρευστού γεωπολιτικού τοπίου στη Μέση Ανατολή κύλησε η συνεδρίαση της Τετάρτης για τους δείκτες της Wall Street. Έτσι, βασικό χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν οι συχνές εναλλαγές από τα… κόκκινα στα πράσινα.
Πάντως, τελικά όλοι οι δείκτες κατάφεραν να «κλείσουν» σε θετικό έδαφος, έστω και με μικρά κέρδη.
Συγκεκριμένα ο Dow Jones ανέβηκε οριακά κατά 0,09% στις 42.196 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε ανεπαίσθητη αύξηση 0,01% στις 5.709 μονάδες και ο Nasdaq πρόσθεσε 0,08% φτάνοντας τις 17.925 μονάδες, σύμφωνα με το newmoney.gr
Στην αγορά ομολόγων οι αποδόσεις κινήθηκαν ανοδικά με την απόδοση του 10ετούς να ανεβαίνει στο 3,785% και του 2ετούς να φτάνει στο 3,635%.
Το κλίμα στην αγορά ήταν εξαρχής νευρικό δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή μετά και την χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Άλλωστε, είναι βέβαιο πως το Τελ Αβίβ θα απαντήσει.
Ωστόσο, η ψυχραιμία που επέδειξε τελικά η αγορά, τόσο στο επίπεδο των μετοχών και ομολόγων όσο και στο επίπεδο των commodities υπονοεί πως πιθανότατα οι επενδυτές δεν συμμερίζονται τα χειρότερα σενάρια για μια δυναμική απάντηση του Ισραήλ με πλήγματα σε σημαντικούς στρατηγικούς στόχους του Ιράν, όπως οι πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Τόσο ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν όσο και συνολικά οι ηγέτες του G7, σε τηλεφωνική τηλεδιάσκεψη νωρίτερα, εξέφρασαν την κάθετη αντίθεση τους στην προοπτική μιας επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν που προφανώς θα ανάγκαζε την Τεχεράνη να απαντήσει με περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.
Και βέβαια τα ισραηλινά μέσα μετέδωσαν πως στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ που συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Τρίτης αποφασίστηκε μεν η δρομολόγηση αποφασιστικής απάντησης στην ιρανική επίθεση, αλλά μετά από συντονισμό με τις ΗΠΑ όσον αφορά τους στόχους που θα πληγούν.
Ο περιορισμός του ρίσκου για μια σύρραξη με απρόοπτες συνέπειες όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία επέτρεψε στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ να σταθεροποιηθούν μειώνοντας τις απώλειες τους και αντιστοίχως το ράλι των πετρελαϊκών τιμών να μετριαστεί.
Στη σημερινή συνεδρίαση η άνοδος τόσο για το Brent όσο και για το αμερικανικό αργό κινήθηκε κοντά στο 1%.
Παράλληλα οι Αμερικανοί επενδυτές κλήθηκαν να «χωνέψουν» τη δεύτερη στη σειρά έκθεση που σχετίζεται με την εικόνα της αγορά εργασίας, που ήρθε και πάλι να επιβεβαιώσει τις αντοχές της.
Συγκεκριμένα, μετά την χθεσινή αύξηση άνω του αναμενόμενου για τις κενές θέσεις εργασίας, η έκθεση ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα έδειξε την προσθήκη 143.000 θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο μετά τις 103.000 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη αύξηση στις 128.000.
Ο συνδυασμός των στοιχείων αυτών δημιουργεί εύλογη ανησυχία για την τελική εικόνα της αγοράς εργασίας για τον μήνα Σεπτέμβριο. Η σχετική έκθεση δημοσιεύεται την Παρασκευή και το σύνολο των αναλυτών την θεωρεί κρίσιμης σημασίας για τον ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων που θα ακολουθήσει η Fed.
Αν τα στοιχεία απασχόλησης για τον Σεπτέμβριο και κατόπιν για τον Οκτώβριο είναι αδύναμα, τότε θεωρείται εξαιρετικά πιθανό πως το συμβούλιο θα προχωρήσει και σε δεύτερη δυναμική περικοπή των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Αλλιώς αν τα περιθώρια στην αγορά εργασίας παραμείνουν «σφιχτά» θα κατεβάσει ρυθμό στις 25 μονάδες.
Σε επίπεδο μετοχών, οι ενεργειακές και αμυντικές εταιρείες συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, αν και σε πολύ μικρότερα επίπεδα από το χθεσινό μίνι ράλι.
Μια ακόμη καλή ημέρα είχαν και οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών, όπως η JD.com και η PDD, που περιμένουν να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας που ανακοίνωσε πως δρομολογεί το Πεκίνο.
Αντιστοίχως θετική πορεία είχαν και οι τεχνολογικές μετοχές, κάτι που φάνηκε από την άνοδο του Nasdaq. Οδηγός η μετοχή της Nvidia που μετά την χθεσινή πτώση κατά πάνω από 3%, ανέβηκε σχεδόν 2%, υποστηρίζοντας και τον κλάδο συνολικά.
Στον αντίποδα σαν τροχοπέδη για τις Υπέροχες Επτά λειτούργησε η μετοχή της Tesla που σημείωσε σημαντική πτώση κοντά στο 4%. Αιτία στάθηκαν τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοίνωσε για τις παραδόσεις αυτοκινήτων για το τρίτο τρίμηνο που κινήθηκαν κάτω των αναμενόμενων.
Στις μεγάλες χαμένες και η μετοχή της Nike που έχασε σχεδόν 7%, καθώς η εταιρεία απέσυρε το guidance κερδοφορίας για τη χρονιά και ανέβαλε την επενδυτική ημέρα που είχε αναγγείλει για τον Νοέμβριο, καθώς εκκρεμεί ακόμη η αναζήτηση νέου CEO.
Σημαντική πίεση δέχτηκε επίσης η μετοχή της Humana λόγω χαμηλών επιδόσεων της εταιρείας, αλλά και η μετοχή της Harley-Davidson μετά την υποβάθμιση της από την Baird.