Η τιμή για ένα σουβλάκι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα.
Φαγητό… πολυτελείας τείνει να γίνει το αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων, το σουβλάκι, καθώς η μία ανατίμηση διαδέχεται την άλλη.
Σε απόλαυση για λίγους τείνει να μετατραπεί το λεγόμενο γρήγορο φαγητό, με την ακρίβεια να οδηγεί τις τιμές του στα ύψη.
Οι αυξήσεις τιμών στα κρέατα και στα λαχανικά φαίνεται ότι επηρεάζουν και την τιμή στο σουβλάκι, καθώς η τιμή του κινδυνεύει να φτάσει και τα πέντε ευρώ.
Το αγαπημένο φαγητό πολλών Ελλήνων αλλά και ξένων, του οποίου η τιμή καλπάζει στα ύψη και όλα δείχνουν πως είναι μια ανάσα πριν από τα… 5 ευρώ.
Μάλιστα, οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές έχουν οδηγήσει τους καταναλωτές στον περιορισμό των επισκέψεων στα σουβλατζίδικα, αλλά και στη μείωση των παραγγελιών στο σπίτι.
Όπως αναφέρει στο MEGA ο πρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, ακόμα και σε λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, θα γίνουν νέες αυξήσεις, που θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το κόστος. Το τυλιχτό σουβλάκι ετοιμάζεται σε χρόνο ρεκόρ να αγγίξει ακόμα και τα 4,50 ευρώ.
Το τυλιχτό σουβλάκι στην Αττική αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες, πριν τα Χριστούγεννα, να ακριβύνει κατά 0,30 €. Και έτσι στον Πειραιά αναμένεται να φτάσει τα 4 ευρώ στην Καλλιθέα τα 3,90, στο Αιγάλεω τα 3,80 και σε περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων τα 4,50 ευρώ.
Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη
Στη συμπρωτεύουσα το σουβλάκι είναι ακόμα πιο ακριβό σε σχέση με την Αθήνα.
Όσο και αν ψάξει κανείς, οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια υψηλά επίπεδα. Με το σάντουϊτς στα σουβλατζίδικα της πόλης, να φτάνει ακόμα και τα 6 ευρώ.
Μέσα σε λίγα χρόνια -όπως λέει μία γυναίκα- οι τιμές στα σουβλατζίδικα διπλασιάστηκαν. Ενώ κάποιοι -όπως λένε- αναγκάστηκαν να μειώσουν τη συχνότητα στις παραγγελίες και άλλοι τις ποσότητες για να φέρουν το κόστος στα μέτρα τους.
Οι συγκρίσεις τιμών είναι ενδεικτικές. Η τιμή για το τυλιχτό σουβλάκι στην Αττική κυμαινόταν πριν από ένα χρόνο από τα 3 έως τα 3,70 €. Φέτος, πριν τις αυξήσεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα οι τιμές βρίσκονται στα 3,40 με 4,20 ευρώ το ένα.
Ιδιοκτήτες ψητοπωλείων δηλώνουν ανήμποροι να συγκρατήσουν τις τιμές, με καταναλωτές να βλέπουν το κόστος της καθημερινότητας να αυξάνεται, με τους μισθούς για τους περισσότερους να παραμένουν στα ίδια.
Στη Μύκονο το πιο ακριβό τυλιχτό
Για την ιστορία το πιο ακριβό σουβλάκι στη χώρα πωλείται στη Μύκονο, με την τιμή του το καλοκαίρι να φτάνει ακόμα και τα 15 ευρώ.
Οι εποχές που το σουβλάκι θεωρούνταν φθηνό για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά έχουν όπως φαίνεται περάσει ανεπιστρεπτί. Οι τιμές ανηφορίζουν και πλέον είναι θέμα χρόνου να δούμε το τυλιχτό σουβλάκι στα 4,50 ευρώ, σε περιοχές της Αττικής.
Για την ιστορία, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο αυξήθηκε από 3% τον Ιούλιο σε 3,2%, σε αντίθεση με την ευρωζώνη όπου μειώθηκε από 2,6% τον Ιούλιο σε 2,2%.
Οι αυξήσεις στις τιμές στο κρέας
Ιούλιος 2024 | Σεπτέμβριος 2024 | |
Αρνί / Κατσίκι | 11€ – 12€ | 13,50€ – 14€ |
Μοσχάρι | 12€ | 13€ |
Χοιρινό (Λαιμός) | 7,80€ | 8,50€ |
Κοτόπουλο | (στα ίδια επίπεδα) |
«Τσίμπησαν» και τα λαχανικά
(Σούπερ Μάρκετ) | Ιούλιος 2024 | Σεπτέμβριος 2024 |
Ντομάτες (κιλό) | 1,70€ | 1,98€ |
Αγγούρι (τεμάχιο) | 0,70€ | 1€ |
Πόσο αυξήθηκε μέσα σε έναν χρόνο το σουβλάκι
Τυλιχτό στο χέρι (γύρος ή καλαμάκι) | Σεπτέμβριος 2023 | Σεπτέμβριος 2024 |
3€ – 3,70€ | 3,40€ – 4,20€ |