Οικονομία

Η επόμενη ημέρα μετά την «αιμορραγία» των 6,4 τρισ. δολαρίων - Γιατί υπάρχει ανησυχία στις αγορές;

Aνοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές αγορές, οδηγώντας την Ασία σε κέρδη και καλύπτοντας κάποιες από τις βαριές απώλειες της Δευτέρας, όταν ένα παγκόσμιο sell off εξανέμισε δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης στα χρηματιστήρια από τη Νέα Υόρκη έως το Λονδίνο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν άνοδο στην Ευρώπη και στη Wall Street, αφότου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, χάθηκαν 6,4 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης στις αγορές κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Το ράλι του δείκτη αναφοράς Nikkei, μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια βύθιση της αγοράς από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας το 1987, ήρθε καθώς το γεν ανέτρεψε τα κέρδη του, υποδεικνύοντας ότι η σφαγή στις παγκόσμιες συναλλαγές μεταφοράς που χρηματοδοτούνται από γιεν επίσης χαλάρωνε.

Μετά από μία έντονη ημέρα διαπραγμάτευσης, ο Nikkei έκλεισε τελικά με άνοδο 10,2% στις 34.675,46 μονάδες, μετά τη βουτιά 12,4% τη Δευτέρα, καταγράφοντα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Tα ασιατικά χρηματιστήρια

Ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 9,3% στις 2.434,21 μονάδες.

Το ράλι στον Nikkei οδήγησε σε άνοδο και τα άλλα ασιατικά χρηματιστήρια.

O Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε κέρδη 3,3% κλείνοντας στις 2.522,15 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 6,02% στις 732,87 μονάδες.

Οι αγορές της Νότιας Κορέας είχαν σταματήσει προσωρινά τη Δευτέρα, αφού υποχώρησαν κατά 8%, ενεργοποιώντας τη διακοπή των συναλλαγών.

Η νοτιοκορεάτικη Samsung Electronics σημείωσε άνοδο 1,54%, ενώ η κατασκευάστρια chip SK Hynix ενισχύθηκε κατά 4,87%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,41% φτάνοντας τις 7.680,6 μονάδες.

Ωστόσο, οι αβεβαιότητες παρέμειναν, με τους αναλυτές να επισημαίνουν την πιθανότητα πιο ασταθών κινήσεων στην αγορά στο εγγύς μέλλον.

«Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι εάν αυτό είναι απλώς μια ανάσα», δήλωσε ο Matt Simpson, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο City Index.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι εν τω μεταξύ προσπάθησαν να ηρεμήσουν τις αγορές, με τον πρωθυπουργό Fumio Kishida να προτρέπει να είναι προσεκτικοί και να καλεί τους συμμετέχοντες στην αγορά να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Στα επιμέρους στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι δαπάνες των νοικοκυριών της Ιαπωνίας τον Ιούνιο παρουσίασαν πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σε ετήσια βάση, υποχωρώντας κατά 1,4% σε πραγματικούς όρους. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά νοικοκυριό αυξήθηκε κατά 3,1% σε πραγματικούς όρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι πραγματικοί μισθοί στην Ιαπωνία αυξήθηκαν επίσης 1,1% τον Ιούνιο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Είναι η πρώτη φορά μετά από έξι μήνες που αυξάνονται οι μισθοί στη χώρα. Η ισχυρή αύξηση προσφέρει περισσότερο περιθώριο στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική.

Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο στο 4,35% την Τρίτη, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Η τράπεζα σημείωσε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από το μέσο του στόχου της για 11 συνεχόμενα τρίμηνα και ότι οι οικονομικές προοπτικές για την Αυστραλία παρέμειναν αβέβαιες.

Γιατί υπάρχει ανησυχία στις αγορές;

Την ανησυχία έχουν πυροδοτήσει από την Παρασκευή τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που φέρουν την ανεργία να έχει αυξηθεί τον Ιούλιο στο 4,3% καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν τριών ετών και τις επιχειρήσεις της υπερδύναμης να επιβραδύνουν τις προσλήψεις. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι οικονομολόγοι ήταν αισιόδοξοι για την εξασθένιση του πληθωρισμού και την ανθεκτική ανάπτυξη, ένας συνδυασμός που θα μπορούσε να δώσει στην Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ώθηση στην υποψηφιότητά της. Ωστόσο, η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας πυροδότησε φόβους ότι ο μήνας του μέλιτος δε θα διαρκέσει.

Οι αγορές είναι στραμμένες προς το μέλλον και έτσι παρακολουθούν στενά τους οικονομικούς δείκτες για να δουν πού μπορεί να οδηγήσει όλο αυτό. Την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας είχε αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, σηματοδοτώντας την επιβράδυνση της οικονομίας και αυξάνοντας τους φόβους ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην αποφύγουν τελικά την ύφεση. Ένα από τα πράγματα στα οποία αντιδρούν οι μετοχές είναι στα μελλοντικά αναμενόμενα κέρδη των εταιρειών και στη βραδύτερη ανάπτυξη που σημαίνει και χαμηλότερα κέρδη.

Το sell-off επικεντρώθηκε ιδιαίτερα σε μετοχές τεχνολογίας που είχαν οδηγήσει δυσανάλογα υψηλότερα τους δείκτες της αγοράς.

Υπάρχουν επίσης πιο ιδιόρρυθμοι συντελεστές στο ξεπούλημα. Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια και πρότεινε ότι το κόστος δανεισμού θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αντίθετα, σηματοδότησε ότι πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια σύντομα καθώς ο πληθωρισμός εξασθενεί, και οι αδύναμες θέσεις εργασίας τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Έτσι, το νόμισμα της Ιαπωνίας ενισχύθηκε πολύ σε σύγκριση με το αμερικανικό δολάριο. Αυτό άρχισε να πιέζει τους επενδυτές όπως τα hedge funds που δανειζόντουσαν φθηνά σε γιεν (το χρέος είναι πλέον ακριβότερο) και στη συνέχεια επενδύουν σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία (αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αξίζουν τώρα λιγότερο). Η κατάσταση αυτή λοιπόν, τους οδήγησε στο να προσπαθούν να συγκεντρώσουν μετρητά, τροφοδοτώντας την αναταραχή στην αγορά.

Οδεύουμε προς ύφεση;

Το ερώτημα είναι αν μετά το χθεσινό μαζικό sell off οδεύουμε σε ύφεση. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αλλά αυτό δεν μοιάζει ακόμα με ύφεση, σχολιάζει στην ανάλυσή του το Politico επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία στην πραγματικότητα εξακολουθεί να φαίνεται μια χαρά. Η ανεργία είναι στο 4,3%, το οποίο είναι άσχημο ποσοστό αλλά μόνο αν το συγκρίνει κανείς με το 3,4%, όπου βρισκόταν στις αρχές του 2023. 

Επίσης, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ρυθμό 2,8% το β' τρίμηνο του έτους, το οποίο είναι ταχύτερο από ό,τι θα αναμενόταν.

Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο, ότι η οικονομία τώρα επιβραδύνεται. Το ερώτημα είναι πόσο επιβραδύνεται και πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό.

Αν το ποσοστό ανεργίας παραμείνει το ίδιο ή βελτιωθεί τον Αύγουστο, μπορεί να κατευνάσει τους φόβους ότι υπάρχει μια ταχεία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Η κεντρική τράπεζα αναμένεται ήδη να μειώσει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο και οι αξιωματούχοι της Fed θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μειώσουν τα επιτόκια κατά ένα ποσό μεγαλύτερο από το τυπικό τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε εκείνη τη συνεδρίαση.

Προς το παρόν, όμως, δε δείχνουν να πανικοβάλλονται. Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Austan Goolsbee, το πρωί της Δευτέρας δήλωσε στο CNBC ότι δεν φαίνεται ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ