Οικονομία

Χρηματιστήρια: Αναμενόμενη η πτώση των αγορών, λένε οι αναλυτές - Πού στρέφεται τώρα η προσοχή των επενδυτών

Η κατάσταση στα χρηματιστήρια δείχνει ακόμη ευάλωτη, πολύ νωρίς για να γίνουν τοποθετήσεις μέσω μιας στρατηγικής buy the dip - Αδύναμος κρίκος οι μετοχές τεχνολογίας, ποιος είναι ο ρόλος της Ιαπωνίας -

Οι στρατηγικοί αναλυτές προτρέπουν τους επενδυτές να υιοθετήσουν μια προσεκτική προσέγγιση δεδομένου του sell-off των αγορών, προειδοποιώντας ότι ίσως είναι πολύ νωρίς για να επενδύσουν, αφού οι μετοχές «φαίνονται ευάλωτες και ενδέχεται να υπάρχει περαιτέρω πτώση», συμφωνα με το newmoney.gr

Οι αμερικανικές μετοχές ξεκίνησαν τον Αύγουστο με πτώση, καθώς τα νέα στοιχεία προκάλεσαν φόβους για επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Οι αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν περισσότερο από τον Αύγουστο του 2023. Ο δείκτης μεταποίησης ISM, ένα βαρόμετρο της εργοστασιακής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, διαμορφώθηκε στο 46,8%, ποσοστό χειρότερο του αναμενόμενου και σημάδι οικονομικής συρρίκνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αδύναμα στοιχεία προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να είναι πίσω από την καμπύλη για τη μείωση των επιτοκίων και την αποτροπή μιας ύφεσης.

Σύμφωνα με το στέλεχος της εταιρείας ερευνών ΒΜΙ, Σέντρικ Τσέχαμπ, ένας συνδυασμός παραγόντων παίζει ρόλο εν μέσω του θλιβερού κλίματος της αγοράς. Ωστόσο, επέμεινε ότι «διορθώσεις όπως αυτή είναι απολύτως φυσιολογικές».

«Το sell-off ξεκίνησε πριν από περίπου μιάμιση εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια άρχισε να κινείται χαμηλότερα στα μέσα αυτής της εβδομάδας. Αυτό προκλήθηκε από διάφορα πράγματα», δήλωσε ο Τσέχαμπ στην εκπομπή «Street Signs Asia» του CNBC.

«Πρώτα απ’ όλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προκάλεσε την κατάρρευση του carry trade γιέν – δολαρίου σε βραχυπρόθεσμη βάση. Είχαμε επίσης άσχημα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ και ορισμένους δείκτες απασχόλησης που τρόμαξαν τις αγορές», συμπλήρωσε.

«Στη συνέχεια, καταγράψαμε σημαντική μεταβλητότητα σε ορισμένα από τα σημαντικότερα κέρδη. Όλα αυτά βοηθούν στο να ωθηθούν οι μετοχές, οι οποίες ήταν αρκετά ακριβές, ακόμη χαμηλότερα».

Ο Τσέχαμπ δήλωσε ότι ένας παράγοντας που φαίνεται να ξεχνούν ορισμένοι επενδυτές είναι ότι υπάρχει συνήθως εποχιακή αύξηση της μεταβλητότητας των αγορών μεταξύ της περιόδου Ιουλίου και Οκτωβρίου.

«Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν πρέπει να θεωρούμε την κατάσταση αυτή εντελώς απροσδόκητη, δεδομένων των ιστορικών μοτίβων γύρω από την επίδραση στις μετοχές, ειδικά μετά το ράλι στις αμερικανικές και τις παγκόσμιες αγορές», τόνισε.

Ερωτηθείς αν το ξεπούλημα σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πανικοβληθούν, ο Τσέχαμπ απάντησε: «Όχι, δεν το νομίζω. Από τεχνική άποψη υπάρχει μεγάλη στήριξη, όσον αφορά τους κινητούς μέσους όρους και τα βασικά τεχνικά επίπεδα. Διορθώσεις όπως αυτή είναι απολύτως φυσιολογικές, ιδίως όταν έχουμε υπερβολική ανοδική δυναμική».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ διατήρησαν τα επιτόκια σταθερά, αν και ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε στους επενδυτές κάποιες ελπίδες, δηλώνοντας ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είναι πιθανή.

Ο Σέιν Όλιβερ, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων AMP, δήλωσε ότι μια διόρθωση φαίνεται να ξεκινά.

«Οι μετοχές ανέβηκαν στα ύψη τον Ιούλιο λόγω των καλύτερων πληθωριστικών δεδομένων, της αυξανόμενης αισιοδοξίας για χαμηλότερα επιτόκια και της αισιοδοξίας για τα κέρδη που σχετίζονται με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο ίδιος σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα.

Προσέθεσε ότι ενώ η άποψη της AMP είναι ότι τα μελλοντικά χαμηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν πιθανώς τις μετοχές κατά τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, με την προϋπόθεση ότι θα αποφευχθεί η ύφεση, οι παγκόσμιες μετοχές «φαίνονται ευάλωτες σε περαιτέρω πτώση, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πολύ νωρίς για να επενδύσουμε μέσω μιας στρατηγικής ‘buy the dip’».

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται τώρα στην έκθεση των ΗΠΑ για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες, με τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για τον ρυθμό και την κλίμακα των μειώσεων των επιτοκίων της Fed κατά τους επόμενους μήνες.

«Τις τελευταίες 24 ώρες παρατηρείται ένα ολοένα και πιο επισφαλές σκηνικό για τις αγορές αυξημένου κινδύνου, με μια διάθεση απομάκρυνσης λόγω μιας ακόμη δέσμης αδύναμων αμερικανικών στοιχείων, ακολουθούμενη από τα ως επί το πλείστον υποτονικά κέρδη των εταιρειών τεχνολογίας», ανέφεραν οι αναλυτές της Deutsche Bank σε ερευνητικό τους σημείωμα.

Η στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Mizuho, Έβελιν Γκόμεζ-Λίχτι, ανέφερε ότι το consensus των αναλυτών όσον αφορά την έκθεση για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες υποδεικνύει μείωση των μισθοδοσιών στις 175.000 τον Ιούλιο, από 206.000 τον Ιούνιο. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας, ωστόσο, βλέπουν περιθώριο για μια ανοδική έκπληξη της τάξης στις 210.000, δήλωσε η ίδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ