Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

«Μαύρη Δευτέρα»: Καταρρέουν τα Χρηματιστήρια - Ιστορική βουτιά 13% για τον δείκτη NIKKEI - Βυθίζεται και η Αθήνα

Τα ασιατικά χρηματιστήρια σφυροκοπήθηκαν βάναυσα τη Δευτέρα, με τον ιαπωνικό Nikkei 225 να μπαίνει σε bear market, χάνοντας μάλιστα όλα τα κέρδη τα οποία είχαν εισρεύσει από την αρχή του χρόνου. Σε bear market εισήλθε και οι ιαπωνικός Topix.

Η απώλεια της τάξεως του 12,4% για τον Nikkei που τον είδε να κλείνει στις 31.458,42 μονάδες ήταν η χειρότερη ημέρα για τον δείκτη από τη «Μαύρη Δευτέρα» του 1987. Η απώλεια των 4.451,28 μονάδων του δείκτη ήταν επίσης η μεγαλύτερη σε μονάδες σε όλη την ιστορία του.

«Βαριά» ιαπωνικά χαρτιά, όπως οι Mitsubishi, Mitsui and Co, Sumitomo και Marubeni, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση άνω του 14%, με τη Mitsui να βλέπει μια πτώση σχεδόν 20% της κεφαλαιοποίησής της.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 8,1% προτού διακοπεί η διαπραγμάτευση για 20 λεπτά λόγω των διακοπτών του χρηματιστηρίου. Ο Kosdaq μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 11,71%. O αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε σχεδόν 3%.

Ο Taiex της Ταϊβάν έκλεισε με πτώση 8,4%, τη χειρότερη ημέρα στην ιστορία του. Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν από τις πιο σκληρά πληγείσες στη χρηματιστηριακή κατάρρευση της Δευτέρας. Η TSMC υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση της, ενώ η Samsung Electronics επιβάρυνε επίσης τον δείκτη Kospi της Νότιας Κορέας.

O δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχωρεί κατά 2,01% και ο Shanghai Cοmpsite κατά 1,54%. Ο ινδικός NSE Nifty 50 υποχωρεί κατά 3,1%.

Βουτιά και στο Χρηματιστήριο Αθήνας

Πρωτοφανείς πιέσεις δέχεται και η Λεωφόρος Αθηνών, με τους πωλητές να διατηρούν το προβάδισμα για τρίτη συναπτή ημέρα. Αρνητικοί καταλύτες τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, με την σκιά της ύφεσης να «σκεπάζει» τις αγορές, καθώς και η κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή, που συντηρούν το έντονα αρνητικό κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη δίνη του παγκόσμιου sell-off βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στα επίπεδα του 5% και κάτω από τις 1.400 μονάδες. Συντριπτικές ήταν οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και άλλους τίτλους που το τελευταίο διάστημα είχαν κινηθεί ανοδικά. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,14 εκατ. ευρώ.

Η βουτιά χαρακτηριζόταν ως εισαγόμενη από παράγοντες της αγοράς, μετά τις έντονες πτωτικές κινήσεις στις διεθνείς αγορές στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και το ιδιαίτερα αρνητικό άνοιγμα σήμερα στην Ασία και τα futures που έδειχναν νέα πτώση στη Γουολ Στριτ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 4,69%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 4,52%. Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-6,71%), της Aegean (-6,79%), της Autohellas (-6,41%)και της Viohalco (-6,12%).

Ενεδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι καμία μετοχή δεν καταγράφει άνοδο, ενώ 92 κινούνται πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Στην Ευρώπη

Στο μεταξύ, στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX δέχεται ισχυρές πιέσεις στο -2,33% και τις 17.661 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 2,18% στις 7.093 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολισθαίνει σε ποσοστό 2,09% στις 8.007 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να σημειώνει πτώση ύψους 1,84% στις 31.371 μονάδες και τον IBEX 35 να χάνει 2,61% φτάνοντας τις 10.383 μονάδες.

Η «βουτιά» στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές έρχεται εν μέσω ευρύτερης παγκόσμιας μεταβλητότητας- τα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια υποχώρησαν το βράδυ της Κυριακής μετά από μια ταραχώδη τελευταία εβδομάδα για τη Wall Street, κατά την οποία ο Nasdaq Composite έπεσε σε διορθωτικό έδαφος.

Το πετρέλαιο υποχωρεί 1% στα 72,8 δολάρια το βαρέλι στο NYMEX ενώ έντονες πιέσεις δέχονται και τα κρυπτονομίσματα, με το Bitcoin να χάνει σχεδόν 15%, υποχωρώντας στα 50.504 δολάρια και το Ethereum να καταγράφει συντριπτικές απώλειες 18,5%.

Η ανησυχητικά αδύναμη έκθεση για την αμερικανική αγορά εργασίας τον Ιούλιο είδε τις αγορές να αποτιμούν σχεδόν 70% πιθανότητα η Fed όχι μόνο να «κόψει» τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά και να τα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών και οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ

Όπως αναφέρει το Reuters, η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2020, η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να τα διατηρήσει αμετάβλητα, αλλά και η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να τα αυξήσει, σε συνδυασμό με ορισμένα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα που απογοήτευσαν επηρέασαν την επενδυτική ψυχολογία με αποτέλεσμα την πτώση των μετοχών. Τη ζοφερή αυτή εικόνα, δυναμίτισαν ακόμη περισσότερο τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για ύφεση. 

Ειδικότερα, τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού έδειξαν πως οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν τον περασμένο μήνα κατά πολύ περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, κάτι που προκάλεσε φόβο στις αγορές, με τις αποδόσεις τόσο των μετοχών όσο και των ομολόγων να πέφτουν απότομα. Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά μόλις 114.000 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, καταγράφοντας επιβράδυνση από τις 179.000 του Ιουνίου και σημαντικά χαμηλότερα από τις 185.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Η ανεργία την ίδια στιγμή σημείωσε αύξηση, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, στο 4,3%. 

Τα οικονομικά στοιχεία έρχονται σε συνέχεια των στοιχείων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη για τη μεταποίηση η οποία για τον Ιούλιο συρρικνώθηκε με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 8 μηνών. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...