Η απότομη επιβράδυνση των προσλήψεων στις ΗΠΑ προκάλεσε παγκόσμιο ξεπούλημα μετοχών την Παρασκευή, με τον Nasdaq να καταβαραθρώνεται, καθώς εντάθηκε η πίεση που δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές της τεχνολογία.
Η είδηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε προσθέσει μόλις 114.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, πολύ λιγότερες από τις 175.000 που αναμένονταν, πυροδότησε φόβους ότι η Federal Reserve είναι πιθανόν να έχει πέσει έξω στις προβλέψεις της για την επιβράδυνση της οικονομίας.
Ο δείκτης Nasdaq Composite κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση 3,4%, ενώ από το υψηλό όλων των εποχών στις 11 Ιουλίου, ο τεχνολογικός δείκτης έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10%.
Οι αρνητικές ανακοινώσεις κερδών έπληξαν σκληρά πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Οι μετοχές της Intel σημείωσαν βουτιά 26% μετά την αποκάλυψη από την αμερικανική εταιρεία παραγωγής chip σχεδιάζει την περικοπή 15.000 θέσεων εργασίας.
Οι μετοχές της Amazon υποχώρησαν 8,8%, αφού οι προοπτικές κερδών της, που ανακοινώθηκαν υπολείπονταν των εκτιμήσεων της Wall Street. «Αυτές είναι κλασικές δυναμικές ρίσκου-off», δήλωσε ο Stuart Kaiser, επικεφαλής στρατηγικής διαπραγμάτευσης μετοχών των ΗΠΑ στη Citi.
«Μπορούμε να υποστηρίξουμε πως οι κινήσεις που βλέπουμε είναι συνεπείς με απογοητευτικά οικονομικά δεδομένα και αρνητικό κλίμα υπό την πίεση των κερδών». Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 σημείωσε απώλειες 2,1% τις τελευταίες πέντε ημέρες, τη χειρότερη εβδομαδιαία πτώση του από τα μέσα Απριλίου.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Federal Reserve - η οποία διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την - θα αναγκαζόταν να ανταποκριθεί στην αποδυνάμωση της οικονομίας με γρήγορες περικοπές στο κόστος δανεισμού.
«Η Fed έριξε τα ζάρια άλλη μια φορά και αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος», δήλωσε ο Steven Blitz, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην TS Lombard. Η απόδοση του δεκαετούς έτους των ΗΠΑ υποχώρησε 0,16 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,82%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.
Οι επενδυτές αναμένουν τώρα ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά περισσότερο από μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους, υποδηλώνοντας εξαιρετικά μεγάλες περικοπές κατά μισή μονάδα από τουλάχιστον μία από τις τρεις εναπομείνασες συνεδριάσεις της.
«Οι τομείς της οικονομίας που είναι ευαίσθητοι στα επιτόκια υποφέρουν, όπως οι μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Rick Rieder, επικεφαλής επενδύσεων για το παγκόσμιο σταθερό εισόδημα της BlackRock.
«Δεν νομίζω ότι η Fed χρειάζεται να πανικοβληθεί, αλλά νομίζω ότι πρέπει τουλάχιστον να επαληθεύσει ότι μπορούν να μειωθούν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο». Το sell off στη Wall Street προκάλεσαν αναταράξεις και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας.
Στις 2 Αυγούστου οι μετοχές στο Τόκιο υπέστησαν τη χειρότερη ημερήσια πτώση τους από το 2016 εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της ανόδου του γεν στις ιαπωνικές εταιρείες μετά την αιφνιδιαστική άνοδο των επιτοκίων της Τράπεζας της Ιαπωνίας στις αρχές της εβδομάδας. Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,7%.