Επ΄ αφορμή των αποτελεσμάτων του β’ γύρου των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του γραφείου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας σε τρία βασικά πεδία (εμπόριο αγαθών, εμπόριο υπηρεσιών, άμεσες ξένες επενδύσεις) έχουν ως εξής:
1. Εμπόριο αγαθών
Oι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2016 – 2021 ακολουθούν γενικά μία εντυπωσιακά ανοδική πορεία.
Με την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2009, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γαλλία μειώθηκαν σημαντικά. Τα επόμενα έτη υπήρξε ισχυρή ανάκαμψη για δύο συνεχόμενα έτη και στη συνέχεια οι εξαγωγές υποχώρησαν για να φθάσουμε στη συνεχή άνοδο των τελευταίων ετών.
Η επίδοση του 2021 αποτελεί την υψηλότερη της πενταετίας με συνολική αξία που διαμορφώθηκε σε 1,852 δισ. ευρώ (4%), συνεχίζοντας τη θεαματική αύξηση που είχαν καταγράψει τα έτη 2018 (31%) 2019 (17,5%) και 2020 (49,5%).
Το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Γαλλίας κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 12% κατά το 2022 σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο όγκος εμπορίου των δύο χωρών διαμορφώθηκε σε 4,9 δισ. ευρώ.
Οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και διαμορφώθηκαν σε 1.664 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές της Ελλάδας από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 28% και διαμορφώθηκαν σε 3,3 δισ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο, παραμένει ελλειμματικό για τη χώρα μας. Μάλιστα, υπερδιπλασιάστηκε αγγίζοντας το 1,6 δισ. ευρώ.
Ελληνικές εξαγωγές προς τη Γαλλία
Την πρώτη θέση στα εξαγόμενα προϊόντα μας καταλαμβάνει εκ νέου η κατηγορία «Φάρμακα που αποτελούνται από προϊόντα αναμειγμένα ή μη αναμειγμένα, παρασκευασμένα για θεραπευτικούς» με συνολική αξία 364 εκ. ευρώ, (μείωση 56,%) και μερίδιο 22%.επί του συνόλου των εξαγωγών μας.
Από τα αγροδιατροφικά προϊόντα, σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές τυριών με αξία 60 εκ. ευρώ, αύξηση 42% και μερίδιο 3,6%, οι σπαρίδες θάλασσας με αξία 45 εκ. ευρώ (αύξηση 25%) και μερίδιο 2,8%, τα ροδάκινα με αξία 28 εκ. ευρώ (αύξηση 42%) και μερίδιο 1,7%, τα γιαούρτια με αξία 18 εκ. ευρώ και μερίδιο 1% και οι ελιές με αξία 18 εκ. ευρώ (αύξηση 14%) και μερίδιο 1%.
Ελληνικές εισαγωγές από τη Γαλλία
Από την πλευρά των εισαγόμενων προϊόντων από τη Γαλλία, την 1η θέση καταλαμβάνουν τα φάρμακα με μερίδιο 6,4%, αύξηση 22% και αξία εισαγωγών 212 εκ. ευρώ.
Ακολουθεί η δασμολογική κατηγορία «άλλα/ορυκτέλαια», με μερίδιο 4,1%, αύξηση 154% και αξία 136 εκ. ευρώ, στη συνέχεια τα κρέατα βοειών, με κόκκαλα νωπά ή διατηρημένα με μερίδιο 3%, αύξηση 11,3% και αξία εισαγωγών 99 εκ. ευρώ και έπονται τα προϊόντα ομορφιάς ή φτιασιδώματος (μακιγιάζ), με μερίδιο 2,6%, αύξηση 46% και αξία εισαγωγών 85 εκ. ευρώ.
Μεγάλη συνδρομή είχε η κατηγορία «Πλατέα προϊόντα θερμής έλασης από σίδηρο ή από μη κραματοποιημένο χάλυβα, πλάτους >= 600 mm», με αξία 32 εκ. ευρώ και σχετική αύξηση 9.102%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γαλλικές εξαγωγές προς την Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο βαθμό διαφοροποίησης σε σχέση με τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Γαλλία.
Η Γαλλία, το 2022, αποτέλεσε τον 12ο πελάτη των ελληνικών εξαγωγών (το 2021 ήτο 6ος πελάτης), απορροφώντας μερίδιο 3,1% επί των συνολικών ελληνικών εξαγωγών (από 4,7% το 2021).
Αντιστοίχως, η Γαλλία, το 2022, αποτέλεσε τον 8ο προμηθευτή της Ελλάδας (από 7ο το 2019), με μερίδιο 5,3% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών (από 2,9% το 2021).
2 Εμπόριο υπηρεσιών
Η Ελλάδα καταγράφει σταθερά πλεονάσματα στο ισοζύγιο υπηρεσιών της με τη Γαλλία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2022, πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών της Ελλάδας με τη Γαλλία κατέγραψε σημαντική αύξηση 16%, φθάνοντας το 1,2 δισ. ευρώ.
Οι εισπράξεις της Ελλάδας από τη Γαλλία κατέγραψαν σημαντική αύξηση 27,1% το 2022, αγγίζοντας τα 1,9 δισ. ευρώ, όπως και οι πληρωμές αντίστοιχα αύξηση 51% και αξία 755 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και βάσει της 6ης έκδοσης του εγχειριδίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών (BPM6), την πρώτη θέση μεταξύ των εισπράξεων της Ελλάδας από το εμπόριο υπηρεσιών με τη Γαλλία κατέλαβαν οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες με συντριπτικό μερίδιο της τάξεως του 70% επί των συνολικών εισπράξεων από τη Γαλλία.
Ακολουθούν οι μεταφορές. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των μεταφορικών εισπράξεων, το ήμισυ περίπου αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές.
Στην 3η θέση της κατάταξης βρίσκονται οι λοιπές υπηρεσίες επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτές περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης, τις υπηρεσίες διαφήμισης και έρευνας αγοράς, τις νομικές, λογιστικές, συμβουλευτικές και τεχνικές υπηρεσίες.
Ακολουθούν οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, καθώς και οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υπηρεσίες, με μερίδιο 2,16% και αξία 35 εκ. ευρώ. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της Ελλάδας από τη Γαλλία το 2022 ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 27,9% σε σχέση με το 2021, αυξημένες κατά 21% σε σχέση με το 2021.
Οι δε αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα κατά το 2022 ανήλθαν σε 1,7 εκ. ταξιδιώτες, αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το 2021. Συνολικά, το μερίδιο που αντιστοιχεί στη Γαλλία επί των συνολικών ταξιδιωτικών αφίξεων στη χώρα μας μειώθηκε από 7,7% το 2021 σε σε 5,8% το 2022, με τη χώρα να αποτελεί την 3η σημαντικότερη χώρα προέλευσης τουριστών.
Όσον αφορά τις πληρωμές της Ελλάδας προς τη Γαλλία, σύμφωνα με την 6η έκδοση του εγχειριδίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών (BPM6), την πρώτη θέση μεταξύ των πληρωμών της Ελλάδας προς τη Γαλλία κατέλαβαν οι μεταφορές. Ακολουθούν οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
Στην 3η θέση της κατάταξης βάσει μεριδίου βρίσκονται οι λοιπές υπηρεσίες επιχειρηματικής δραστηριότητας με μερίδιο. Ακολουθούν με μικρή διαφορά οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υπηρεσίες καθώς και οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.
3. Άμεσες επενδύσεις
Επενδύσεις της Ελλάδας στη Γαλλία
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το απόθεμα ελληνικών επενδύσεων στη Γαλλία το 2021 ανήρχετο σε 58 εκ. ευρώ, έναντι 53 εκ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα (αύξηση 9,4%).
Παρόλα αυτά, το απόθεμα ελληνικών Α.Ξ.Ε. στη Γαλλία παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καταλαμβάνοντας, κατά το 2021, μερίδιο 0,5% επί του συνολικού αποθέματος ελληνικών ΑΞΕ στο εξωτερικό.
Όσον αφορά τις ροές ελληνικών άμεσων επενδύσεων προς την Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 καταγράφηκαν εισροές ύψους 22 εκ. ευρώ, έναντι 4 εκ. ευρώ το 2021.
Οι επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στη Γαλλία κατευθύνονται αμιγώς στην πραγματική οικονομία της χώρας και οι σημαντικότερες εξ αυτών έχουν πραγματοποιηθεί –κυρίως μέσω θυγατρικών εταιρειών- στους κάτωθι τομείς από τις εταιρείες:
- Δομικά υλικά και βιομηχανικά προϊόντα (Lariplast, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΛΟΥΜΙΛ, Όμιλος Viohalco, KLEEMANN, EPEXYL, ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε)
- Υπηρεσίες τουρισμού (Όμιλος Κυριακούλη, Aegean Airlines, Sky Express)
- Φάρμακα και καλλυντικά (Laboratoires Lavipharm, Gerolymatos International, ΦΑΜΑΡ, ΚΟΡΡΕΣ)
- Τρόφιμα (IFANTIS, ΟΛΥΜΠΟΣ)
- Κοσμήματα (Ζολώτας, Apriati)
- Οινοποιία (Μπουτάρη)
- Υπηρεσίες και λοιπή παρουσία ελληνικών εταιρειών στην αγορά της Γαλλίας (Autovision, Cocomat, Profile Software)
Τέλος, αξιόλογος είναι ο αριθμός επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα εισαγωγών ελληνικών τροφίμων και ποτών στη Γαλλία, καθώς και ελληνικών καταστημάτων που πωλούν προϊόντα τροφίμων και έτοιμα φαγητά (traiteur), ενώ τέλος σημαντική είναι η παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων και στον χώρο της εστίασης.
Επενδύσεις της Γαλλίας στην Ελλάδα
Η Γαλλία συγκαταλέγεται παραδοσιακά μεταξύ των χωρών που επιδεικνύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά.
Ωστόσο, κατά το διάστημα 2010-2014 (με εξαίρεση το έτος 2012) σημειώνεται μείωση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Γάλλων που θα μπορούσε να αποδοθεί στη βαθιά ύφεση, αλλά και την ανησυχία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τον σχετιζόμενο επιχειρηματικό κίνδυνο.
Εντούτοις, αρκετές γαλλικές επιχειρήσεις συνέχισαν να προωθούν επιχειρηματικά σχέδια σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Το συνολικό απόθεμα στην ελληνική οικονομία κυμαίνεται τα τελευταία έτη μεταξύ 1,3 δισ. ευρώ και 2,2 δισ. ευρώ, με μια μικρή εξαίρεση προς τα πάνω το 2012 (3,1 δισ. ευρώ), εκ των οποίων το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχουν επενδύσεις κατά βάση βραχυχρόνιου χαρακτήρα που κατευθύνονται στην αγορά προϊόντων του χρηματοοικονομικού τομέα (μετοχές, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα).
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2021 το απόθεμα γαλλικών άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθε σε 1,071 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 16% σε σχέση με το 2021 και καταλαμβάνοντας την 4η θέση μεταξύ των ξένων άμεσων επενδυτών στην Ελλάδα (προηγούνται Ολλανδία, Γερμανία και Λουξεμβούργο) με μερίδιο 8,06% επί του συνόλου των Α.Ξ.Ε. στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών, η Γαλλία αποτελεί τον 9ο μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται πλήθος θυγατρικών εταιρειών γαλλικών Ομίλων και επιχειρήσεων, μικτές επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες με αντίστοιχες ελληνικές.
Οι γαλλικές εταιρείες βρίσκονται εγκατεστημένες κυρίως στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη επιδεικνύοντας μεγάλη διαφοροποίηση στις δραστηριότητές τους.
Οι προτεραιότητες των γαλλικών επιχειρήσεων ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με την ως τώρα δραστηριοποίησή τους, αφορούν: τη βιομηχανία, την ενέργεια, τις βασικές υποδομές (δημόσια έργα – αυτοκινητόδρομοι), τις μεταφορές (ειδικότερα τους σιδηροδρόμους), τις ασφαλιστικές υπηρεσίες, τον τουρισμό, τα καταναλωτικά προϊόντα, τα δίκτυα διανομής, καθώς και τον τομέα του φαρμάκου.
Οι σημαντικότεροι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς είναι:
- Βιομηχανία (Lafarge, Michelin, Imerys, Nexans, Safran, Thales, Schneider Electric, Naval Group)
- Αυτοκινητοβιομηχανία (PSA Peugeot και Renault)
- Ενέργεια (Ήρων ENGIE, Engie Hellas, EDF Renewables, Akuo Energy, Omexom, Valorem, Total, Total Eren)
- Υποδομές & Μεταφορές (Vinci, CMA – CGM, Geodis, Alstom, SUEZ Greece)
- Καταναλωτικά προϊόντα (BIC, L’Oréal, Hermès, Seb, Dior – LVMH, Sephora, Leroy Merlin)
- Φαρμακοβιομηχανία (Sanofi – Aventis, Pierre Fabre, BioMérieux)
- Τρόφιμα (Danone, Délifrance, Groupe – Bel, Lesaffre Hellas, Pernod Ricard)
- Ασφάλειες (AXA, Groupama, CNP, Crédit Agricole Life)
- Τουρισμός (Accor, Club Med)
- Υπηρεσίες (Teleperformance, Bureau Veritas Greece, Edenred, WebHelp)