Ειδική ομάδα εργασίας που θα αξιολογήσει όλα τα επιδόματα και θα προχωρήσει σε ανακατανομή των κονδυλίων που «περισσεύουν» από τη μείωση των δικαιούχων λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, συστήνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Χωρίς δημοσιονομικά περιθώρια για αύξηση του συνολικού «λογαριασμού», το ζητούμενο είναι πλέον η καλύτερη «στόχευση» των επιδομάτων σε κοινωνικές ομάδες όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεδομένης μάλιστα και της μείωσης του αριθμού των δικαιούχων που συνεπάγεται η αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων του 2023, είναι εύλογο να αυξηθούν τα χορηγούμενα ποσά σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι οικογένειες.
Μάλιστα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό που βρίσκεται «στα χέρια» του πρωθυπουργού, μελετάται η αύξηση του επιδόματος παιδιού το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 70 ευρώ, 42 ευρώ και 28 ευρώ για το πρώτο και δεύτερο παιδί -ανάλογα με το εισόδημα των δικαιούχων- και σε 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί.
«Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι όσα χρήματα εξοικονομούνται από τα επιδόματα θα ξαναπέφτουν στα επιδόματα» δήλωσε πρόσφατα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.
Για τον εξορθολογισμό της επιδοματικής πολιτικής, με στόχο να κατευθυνθούν τα επιδόματα σε αυτούς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κατάχρησης μίλησε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο συνέδριο του Economist.
Στο μεταξύ από τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 όλα σχεδόν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται μέσω προπληρωμένης κάρτας, κατά 50% (ενώ το υπόλοιπο 50% ο χρήστης της κάρτας θα μπορεί να το λαμβάνει σε μετρητά από τον λογαριασμό του).
Οι δικαιούχοι των προνοιακών επιδομάτων θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό, για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα. Με την χρήση της και την θεσμοθέτηση ορίου 50% στις αναλήψεις μετρητών, η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να ελέγξει τη χρήση των επιδομάτων για άλλους σκοπούς πλην εκείνων που αποσκοπεί η χορήγησή τους.
Μειώνονται οι δικαιούχοι των επιδομάτων
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, τη μεγαλύτερη μείωση σε όρους δαπάνης αλλά και δικαιούχων καταγράφεται στο επίδομα στέγασης. Συγκεκριμένα, η δαπάνη για το εν λόγω επίδομα μειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι του κατά τον Μάρτιο του 2024 είναι λιγότεροι κατά 28.466 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Μείωση επίσης παρατηρείται στη δαπάνη για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (κατά 5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024), ενώ το πλήθος των δικαιούχων μειώθηκε τον Μάρτιο του 2024 κατά 14.552 άτομα σε ετήσια βάση. Αξιόλογη μείωση των δικαιούχων σημειώθηκε και στα οικογενειακά επιδόματα, ενώ μόνο τα αναπηρικά κατέγραψαν αύξηση 6.698 δικαιούχων μέσα σε ένα έτος.
Με άλλα λόγια, ενώ τα ονομαστικά εισοδήματα αυξάνονται (όπως αποτυπώνεται στις φορολογικές δηλώσεις), τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν αμετάβλητα με αποτέλεσμα να μένουν «εκτός» χιλιάδες δικαιούχοι τους για καθαρά φορολογικούς λόγους.
Ειδικά φέτος που μπαίνει στην εξίσωση ένας ακόμη παράγοντας που είναι η ενεργοποίηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων, χιλιάδες δικαιούχοι -μη μισθωτοί- θα χάσουν κοινωνικά επιδόματα.