Οικονομία

Χατζηδάκης: "Αναμένονται και οργανωτικές αλλαγές ώστε να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα"

Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πρέπει να κερδίσει ένα δύσκολο «στοίχημα» για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.ά.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο, θέτοντας σε τροχιά το σχετικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, με τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη η κυβέρνηση επιλέγει να εφαρμόσει σε όλες τις ΔΕΚΟ το μοντέλο αλλαγών που ακολούθησε για τη ΔΕΗ, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα πια τη «θηριώδη» επιχείρηση που ήταν επί δεκαετίες.

«Από την καταστατική λειτουργία του προβλέπεται πως ο βίος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκπνέει στα τέλη του 2025. Ήδη, ωστόσο, το Ταμείο έχει ολοκληρώσει το 90% της δουλειάς του, ήτοι την αποεπένδυση από τις Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ απομένει ένα 18% στην Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Αττικής. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτά τα ζητήματα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, οπότε και το ΤΧΣ θα απορροφηθεί από το Yπερταμείο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση.

Παράλληλα, αναμένονται και οργανωτικές αλλαγές, με στόχο να δημιουργηθούν ξεχωριστές διευθύνσεις για τα μεγάλα και ώριμα προς εκμετάλλευση ακίνητα και για τις επιμέρους μικρότερες παραχωρήσεις. Ενώ, θα αναζητηθούν λύσεις ανά επιχείρηση ξεχωριστά, ανάλογα με τη δραστηριότητά της.

Στόχος είναι η δημιουργία μικρότερων, αλλά πιο ευέλικτων επιχειρήσεων του χώρου της Κοινής Ωφέλειας (ταχυδρομεία, συγκοινωνίες, μεταφορές κτλ), που θα είναι περισσότερο παραγωγικές και οικονομικά αποδοτικές.

 

Τα κυριότερα σημεία της παρουσίασης:



• Συστήνεται Επενδυτικό Ταμείο, με σκοπό την προώθηση και τη χρηματοδότηση ή συγχρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και προοπτικές δημιουργίας υπεραξιών.
• Θεσπίζεται νέο, πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) με μετονομασία του Εποπτικού Συμβουλίου,
• Υιοθετείται «μοντέλο ΔΕΗ» στις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ.
• Διευρύνεται ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ.
• Το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ απορροφώνται από την ΕΕΣΥΠ και συγχωνεύονται με αυτήν.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...