Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, τόνισε πως πιο πολλοί πρόσφυγες από την Ουκρανία θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν στη χώρα, ενώ υποσχέθηκε πως έτσι θα διασφαλιστεί το δικαίωμα τους να μείνουν στη χώρα, διότι λιγότεροι από 2 στους 10 απασχολούνται αυτή τη στιγμή.
Μεταξύ άλλων, ο Όλαφ Σολτς υποστήριξε επίσης ότι οι Ουκρανοί χρειάζονται για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της έλλειψης εργατικού δυναμικού στη Γερμανία. Η Γερμανία είναι η χώρα της ΕΕ που έχει υποδεχθεί τους περισσότερους Ουκρανούς πρόσφυγες, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου, δηλαδή 1.300.000 άτομα. Ωστόσο, σύμφωνα με το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο, μόνο περίπου το 18% θα απασχολούνταν τον Ιανουάριο του 2024, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στον ΟΟΣΑ.
Αυτό είναι ένα ευαίσθητο σημείο για τον Σολτς, ο οποίος δήλωσε σε ομιλία του στο Πότσνταμ το Σάββατο (11.5.2024): «Ελπίζουμε ότι όσοι βρίσκονται εδώ από την Ουκρανία, στο βαθμό που είναι σε θέση να εργαστούν, θα αρχίσουν τώρα να εργάζονται».
Σύμφωνα με το think tank Friedrich Ebert Stiftung, η γραφειοκρατία και η αναγνώριση των προσόντων είναι τα κύρια εμπόδια για την απασχόληση των Ουκρανών στη Γερμανία, ενώ άλλοι επισημαίνουν τα επιδόματα ανεργίας. Δεδομένου ότι σχεδόν οι μισοί από τους Ουκρανούς πρόσφυγες στη Γερμανία επιθυμούν να παραμείνουν, ο Σολτς υποσχέθηκε ότι η απασχόληση θα τους εξασφαλίσει το δικαίωμά τους να το πράξουν.
«Στη Γερμανία, όποιος απασχολείται εδώ και δεν είναι ένοχος για κανένα αδίκημα, θα του επιτραπεί σχεδόν σίγουρα να παραμείνει», δήλωσε. Τα σχόλιά του αγγίζουν ωστόσο ένα ευαίσθητο θέμα, καθώς η Γερμανία έχει επίσης Ουκρανούς άνδρες σε πολεμική ηλικία, μεταξύ 18 και 60 ετών, στο έδαφός της.
Όμως η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει περισσότερους από αυτούς τους άνδρες να επιστρέψουν για να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι της ρωσικής επίθεσης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι άνδρες μεταξύ 18 και 60 ετών που ζουν σήμερα στο εξωτερικό δεν θα μπορούν πλέον να ανανεώνουν τα διαβατήριά τους.
Ο υπουργός Εσωτερικών του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης, Ρόμαν Πρόσεκ του CDU, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία θα πρέπει «να βοηθήσει την Ουκρανία να στηριχθεί σε άνδρες που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο».
Αν και ο Σολτς δήλωσε ότι η έλλειψη εγγράφων δεν θα επηρεάσει το προστατευόμενο καθεστώς των Ουκρανών, η προστασία που χορηγεί η ΕΕ λήγει τον Μάρτιο του 2025. Μια ενδεχόμενη παράταση θα ήταν θέμα της ΕΕ, δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών στις 6 Μαΐου, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη προσεγγιστεί από την ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με την πρόσληψη.