Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Ξεπουλάμε ελληνικά νησάκια;- Ιδιωτικοποιούνται 150 νησάκια που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού κράτους

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους με χοντρά πορτοφόλια υπάρχει για ελληνικά νησιά στην χώρα μας.
Μιλάμε για τουλάχιστον 150 νησιά ( ιδιόκτητα και κρατικά) σε όλη την Ελλάδα, τα οποία εκτιμάται ότι είναι προς πώληση ή έτοιμα προς πώληση, αναφέρει δημοσίευση.

Η ζήτηση για γη παγκοσμίως έχει εκτοξευτεί αφού μόνο ο χρυσός και η αγορά γης είναι οι μόνες σίγουρες επενδύσεις στον πλανήτη

Η θέση της Ελλάδος, το απίστευτο κλίμα και οι συνθήκες στην χώρα έχουν προσελκύσει κολοσσούς που ενδιαφέρονται για την κατασκευή νέων υπερπολυτελών ξενοδοχείων τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην επίσημη ιστοσελίδα της διεθνούς χρηματιστηριακής εταιρείας Private Islands Inc. αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 αγγελίες προς πώληση ελληνικών νησιών, μεταξύ των οποίων ο Μπούβαλος στον Αμβρακικό, ο Άγιος Ιωάννης, ο Άγιος Θωμάς και το Τραγονήσι στον Σαρωνικό, το νησάκι Σοφία στο Ιόνιο Πέλαγος, το νησί Σπαλαθρονήσι στη Σιθωνία, κ.λπ.

Αγγελίες πώλησης νησιών υπάρχουν και σε ελληνικές  ιστοσελίδες.Επιπλέον, υπάρχουν και νησιά που πωλούνται ιδιωτικά, δηλαδή χωρίς αναρτημένες αγγελίες.

Ένα από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η Σκυροπούλα. Αν προσθέσουμε και τα εκατοντάδες νησιά ή βραχονησίδες που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της κυβέρνησης (κάποιοι πάλι μιλούν για ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου), η λίστα με τους ιδιωτικούς παραδείσους που θα αξιοποιηθούν θα πάρει επικές διαστάσεις.

Η Grivali έχει ήδη πραγματοποιήσει μια επένδυση 250 εκατομμυρίων δολαρίων στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος Πετάλια, ενώ το σχέδιο του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί Σκορπιός, με στόχο να φτιάξει ένα θέρετρο για την διεθνή ελίτ.

“Δεν είναι καθόλου «εύκολη» και «αβίαστη» επένδυση, όπως λένε οι επαγγελματίες του real estate. «Είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία ενός ιδιωτικού νησιού», λέει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, σημειώνοντας ότι απαιτούνται τουλάχιστον 32 άδειες και έγκριση από 4 υπουργεία.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Ποταμιάνος όσο και ο κ. Μάικ Βασιλείου, διευθύνων σύμβουλος της Ktimatiki International, που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την εξειδικευμένη αγορά, τονίζουν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα νησιά είναι εξαιρετικά υψηλό.

Εδώ είναι μερικά μόνο από τα Νησιά:

1. Αγ. Τριάδα. Ένα νησί που ονομάζεται Αγία Τριάδα, που βρίσκεται κοντά στην Ερέτρια, έχει πωλητήριο αναρτημένο στον ιστότοπο της εταιρείας ακινήτων του Farhad Vladi Vladi Private Islands, η οποία έχει πουλήσει περισσότερα από 2.000 νησιά σε όλο τον κόσμο από το 1971.

Το νησάκι ανήκει στην οικογένεια Παπανικολάου από το 1958.

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από ειδικούς της αγοράς αναφέρουν επίσης ότι πρόσφατα έκλεισαν δύο συναλλαγές για την πώληση αρκετών νησιών, αν και, όπως σημειώνεται, δεν έχει γίνει ακόμη η επίσημη μεταφορά στο υποθηκοφυλακείο.

2. Άγιος Αθανάσιος. Ένα από τα φτηνά ιδιωτικά νησιά κοντά στην Ιτέα στον Κορινθιακό κόλπο, πωλείται 2.200.000 ευρώ.

Το ίδιο νησί πουλήθηκε το 2012 για 1.600.000 ευρώ, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε αγοραστής για αυτό.

Είναι το μικρότερο νησί της ελληνικής αγοράς με μόλις 11.000 τετραγωνικά μέτρα, στο οποίο μπορεί κανείς να φτάσει ακόμη και με βάρκα από την κοντινή παραλιακή πόλη της Ιτέας, καθώς απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από την ακτή.

Ελιές και πεύκα καλύπτουν μέρος του νησιού. Υπάρχει επίσης μια μικρή αμμώδης παραλία στη βορειοδυτική ακτή.

3. Στρογγυλό ή Στρογγύλη. Μια ακατοίκητη βραχονησίδα που βρίσκεται δυτικά της Πάτμου (Δωδεκάνησα).
Βρίσκεται ανάμεσα στις νησίδες Αγρελούσσα και Μάραθος, ανατολικά των Αρκιών και βόρεια των Λειψών.

Περιλαμβάνεται μαζί με το νησί Αρκιά στο συγκρότημα της Αρκιάς, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 ως περιοχή ειδικής προστασίας για τα πτηνά, αφού εκεί έχουν βρει καταφύγιο  Μαυροπετρίτες, Αιγαιόγλαροι και ο Μεσογειακός Γλάρος.

Σε χαμηλή τιμή πωλείται το εν λόγω νησί, οι ιδιοκτήτες του οποίου προσέφυγαν στο δικαστήριο του Άρειου Πάγου με απαιτήσεις κατά του ελληνικού δημοσίου, μόλις 2.500.000 ευρώ. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται στην ιστοσελίδα της χρηματιστηριακής εταιρείας Vladi Private Islands.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 πουλήθηκε στον ηθοποιό Τζόνι Ντεπ έναντι 4,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο λόγος της πώλησης είναι ότι είτε ο διάσημος ηθοποιός τον βαρέθηκε  και αποφάσισε να απαλλαγεί από το νησάκι, είτε δεν το αγόρασε ποτέ.

4. Δουλίχιο. Το νησί βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου. Αποτελεί τμήμα των Εχινάδων Νήσων. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία Private Islands, πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό νησί προς πώληση στην Ελλάδα.

Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει 4.000 ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση (θάμνους).

«Είναι μια ευκαιρία για όσους θέλουν να το μετατρέψουν σε ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο», όπως αναφέρεται στην αναγγελία πώλησης.

5. Φιδονήσι ή Ξερονήσι. Τόσο Έλληνες όσο και ξένοι μεσίτες δημοσίευσαν αγγελία πώλησης ιδιωτικού νησιού στη Νέα Ηρακλείτσα του δήμου Ελευθερίου Καβάλας.

Πρόκειται για το Φιδονήσι ή Ξερονήσι, με έκταση περίπου 143.000 τ.μ.

Στις ελληνικές αγγελίες η τιμή του είναι 3.500.000 ευρώ, ενώ ξένες κτηματομεσιτικές εταιρείες το πωλούν 3.000.000 ευρώ.

Αυτό το ιδιωτικό νησί βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από την ακτή, 8,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Καβάλας και περίπου 175 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεως πολλών ελληνικών μικρονήσων που ανήκουν στο κρατικό χαρτοφυλάκιο ( από αυτό που ελέγχουν οι ξένοι) θα πουληθεί όπως όλα δείχνουν τα επόμενα  χρόνια.

Αντί όμως να ξεκινήσουμε να κάνουμε εξορύξεις των τεράστιων κοιτασμάτων μας με τα οποία θα ξεχρεώσουμε σε κάποια χρόνια, κάποιοι θέλουν να ξεπουλήσουν ελληνικά νησιά; 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF