Ο Martin Armstrong είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους της εποχής μας.
Κάποιος τον αποκάλεσε «Forecaster» (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση «μάντη»), γιατί αυτός ήταν ο τίτλος της ταινίας που βοήθησε να γίνουν γνωστές οι δραστηριότητές του σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, όσα αναφέρει ο Armstrong δεν είναι απλώς «προβλέψεις» - οι στοχασμοί του βασίζονται σε μαθηματικούς τύπους και στις αναλυτικές του δεξιότητες.
Στην παρακάτω συνέντευξη μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο.
Από την κρίση των δυτικών δημοκρατιών έως τη γέννηση των BRICS, ο Armstrong ερμηνεύει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, χάρη στο διαχρονικό του «όραμα» και μια προσπάθεια δεκαετιών.
Το έργο του μας επιτρέπει να συνδέσουμε τη γνώση του παρελθόντος με κρίσιμους παράγοντες του παρόντος.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι αναλύσεις του είναι πολύτιμες – ειδικά τώρα που προσανατολιζόμαστε σε ένα μέλλον γεμάτο παγίδες, όπως αναφέρει το bankingnews.gr
Η συνέντευξη του Martin Armstrong
Ερώτηση: Ο Fukuyama υποστήριξε το τέλος της ιστορίας. Ο Huntington μίλησε για σύγκρουση πολιτισμών. Είναι δυνατόν να φανταστεί κανείς έναν τρίτο τρόπο…
Η μεγαλύτερη απειλή είναι ο κεντρικός έλεγχος. Αυτός είναι που καταδίκασε τον κομμουνισμό.
Συμφωνώ με τον Huntington, ότι η σύγκρουση των πολιτισμών θα βασίζεται σε πολιτισμούς και θρησκεία, κυρίως λόγω της προσπάθειας επιβολής μιας ενοποιημένης κουλτούρας.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το γεωπολιτικό μοντέλο αναφοράς ήταν ο μονοπολικός κόσμος, που βασίζεται στη δυτική πρωτοκαθεδρία.
Σε ποιους πολιτιστικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς πυλώνες βασίζεται η Συναίνεση της Ουάσιγκτον; Πρόκειται για αληθινή ελευθερία;
Οι οικονομικοί πυλώνες που κυριαρχούν σήμερα στην Ουάσιγκτον δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθερία.
Έχουν να κάνουν με ανθρώπους που δεν ήταν πρόθυμοι να αποδεχτούν την κατάρρευση του κομμουνισμού.
Οπότε ο εχθρός άλλαξε: από τον κομμουνισμό οδηγηθήκαμε στον εθνικό ρατσισμό.
Με τη γέννηση των BRICS, είναι δυνατόν να μιλάμε για πολυπολική επιλογή;
Ποια είναι τα όρια σε αυτή τη γεωπολιτική διάσταση;
Η γέννηση των BRICS προκλήθηκε από ανθρώπους που αποκαλούμε νεοσυντηρητικούς, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε έναν εθνοτικό ρατσισμό, στοχεύοντας τη Ρωσία πετώντας την έξω από την παγκόσμια οικονομία μέσω του SWIFT.
Αυτό ξύπνησε πολλούς στον κόσμο, που συνειδητοποίησαν ότι το δολάριο μπορεί οπλοποιηθεί – δεν είναι πλέον ένα αποκλειστικά νομισματικό μέσο.Τα κράτη άρχισαν να συνειδητοποιούν εάν δεν συμμορφώνονται με τις εντολές της Ουάσιγκτον, τότε θα υποστούν τις συνέπειες, καθώς θα τα απομακρύνουν από το SWIFT.
Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ έχουν διχάσει την παγκόσμια οικονομία προκαλώντας το τέλος της παγκοσμιοποίησης.
Η ανάλυση και οι μελέτες σας φαίνεται να αποκαλύπτουν αρκετά κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη σταθερότητα του λεγόμενου δυτικού συστήματος.
Υπάρχει βαθιά κρίση στα δυτικά δημοκρατικά συστήματα, υπάρχει μεγάλη δυσπιστία προς την κύρια πληροφόρηση και πάνω από όλα υπάρχουν «πράκτορες» έξω από τους θεσμούς (παράδειγμα πάνω από όλα είναι η δραστηριότητα του George Soros) που φαίνεται να επηρεάζουν τις επιλογές των κυβερνήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη.
Τι θα μπορούσε να συμβεί στο άμεσο μέλλον και τα επόμενα χρόνια;
Τo ότι ζούσαμε και ζούμε σε δημοκρατία ήταν και είναι προπαγάνδα.
Ζούμε σε κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, οπότε ο λαός υποεκπροσωπείται και δεν έχει δικαίωμα ψήφου για κρίσιμα ζητήματα.Ιστορικά οι δημοκρατίες είναι οι πιο διεφθαρμένες μορφές διακυβέρνησης σε σύγκριση με μια μοναρχία ή δικτατορία, που δεν μπορεί να δωροδοκηθεί.
Σε μια δημοκρατία, όλοι οι εκπρόσωποι που δεν έχουν όρια θητείας είναι προς πώληση στον πλειοδότη.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, η οποία έχει πέσει κάτω από το 30% - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πράκτορες όπως ο George Soros, ο Bill Gates, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, προωθούν προσωπικές ατζέντες που υπονομεύουν έτι περαιτέρω την εμπιστοσύνη στα συστήματά μας.
Η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει αν θα πάμε σε πόλεμο ή όχι.Ο κόσμος δεν ερωτάται ποτέ.
Τώρα, σας προσκαλούμε να προβείτε σε μερικούς προβληματισμούς γεωοικονομικής διάστασης.
Το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα βασίζεται στο χρέος των κυρίαρχων κρατών. Είναι αυτή μια βιώσιμη κατάσταση;
Ποιος θα πληρώσει τελικά τον λογαριασμό;
Η κρίση δημόσιου χρέους που αντιμετωπίζουμε είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό.
Το χρέος των σύγχρονων κρατών δεν είναι βιώσιμο, γιατί οι κυβερνήσεις ενεργούν προς το δικό τους συμφέρον και πάντα θα επεκτείνουν το χρέος για να διατηρηθούν στην εξουσία.
Ιστορικά, αυτά τα συστήματα καταρρέουν όταν εκδίδουν νέο χρέος για να εξοφλήσουν το παλιό και κανείς δεν είναι βρίσκεται για να αγοράσει το νέο χρέος.
Μόλις δεν μπορούν πια να συνεχίσουν να δανείζονται νέα χρήματα, τότε αναπόφευκτα καταρρέουν.
Το προγνωστικό σας μοντέλο βασίζεται σε ακριβείς υπολογισμούς.
Οι κύκλοι της ιστορίας και της οικονομίας κυνηγούν ο ένας τον άλλον.
Αν δεν κάνω λάθος, συγκρίνατε το σημερινό πλαίσιο με την κρίση και τη διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται γιατί η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει ποτέ.Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (σ.σ. εννοεί και το Βυζάντιο) δεν είναι παρά ένα παράδειγμα επιτυχίας και αποτυχίας.Διήρκεσε περισσότερο από όλες, γιατί δεν επέβαλε πολιτιστικούς κανονισμούς.
Οι Χριστιανοί αποκαλούσαν τους υπολοίπους ειδωλολάτρες, γιατί είχαν πολλούς Θεούς.Αυτό ήταν το προϊόν της πολιτικής τους για τη θρησκευτική ελευθερία.Η Αθήνα λάτρευε τη θεά Αθηνά, η Βόρεια Ευρώπη τον Θορ…
Οι Ρωμαίοι δεν προσπάθησαν να αλλάξουν την κουλτούρα των εδαφών που κατέκτησαν.
Δημιούργησαν μια κοινή αγορά όπου κάποιος στη Βρετανία μπορούσε να πουλήσει προϊόντα σε κάποιον στη Ρώμη.
Έτσι, η ανεξιθρησκία, η χαμηλή φορολογία, η ελευθερία μετακίνησης και η κοινή αγορά συνδυάστηκαν και δημιούργησαν την Pax Romana.
Είναι ακόμα δυνατό να αποφευχθεί μια μεγάλης κλίμακας παγκόσμια σύγκρουση;
Είναι απίθανο να αποφύγουμε τον παγκόσμιο πόλεμο.Οι κυβερνήσεις χρειάζονται πόλεμο γιατί τα χρέη τους δεν είναι πλέον βιώσιμα.
Θα χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο ως δικαιολογία για τις χρεοκοπίες τους – όπως συνέβη και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Θα δημιουργήσουν το Bretton Woods II, με το ψηφιακό νόμισμα του ΔΝΤ ως αποθεματικό.
Ο Πάπας Φραγκίσκος εδώ και χρόνια μιλάει για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κατά την άποψή σας, αυτά που ισχυρίζεται ο Άγιος Πατέρας είναι σωστά;
Ποια είναι τα κύρια όπλα αυτού του πιθανού Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου;
Πιστεύω ότι έχουμε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο που θα ξεκινήσει από τη Μέση Ανατολή: Ιράν εναντίον Ισραήλ, Ευρώπη εναντίον Ρωσίας, Βόρεια Κορέα εναντίον Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας, Κίνα εναντίον Ταϊβάν.
Αλλά τελικά η σύγκρουση θα γενικευθεί.
Έχετε υποστηρίξει ότι ο πραγματικός πλούτος ενός κράτους είναι οι άνθρωποι του; Γιατί τα ξεχάσαμε όλα αυτά; Πάνω από όλα σε ποιον βολεύει;
Ο πλούτος κάθε έθνους είναι οι άνθρωποί του.
Αυτό έχει αποδειχθεί με την άνοδο της Γερμανίας και της Ιαπωνίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.Αυτή είναι η ουσία του «Αόρατου Χεριού» του Adam Smith.
Αλλά στην κυβέρνηση προτιμούν τον Μαρξ, γιατί υποστηρίζει ότι το κράτος έχει τη δύναμη να χειραγωγεί τους ανθρώπους.Οι κυβερνήσεις έχουν ξεχάσει και απορρίπτουν τον Smith επειδή ο Μαρξ τους παρέχει περισσότερη εξουσία.
Ισχυρίζεστε ότι η ανάλυσή σας πετυχαίνει να καλύψει τη διασταύρωση γεωπολιτικής, παγκόσμιων αγορών και οικονομικής εμπιστοσύνης;
Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλό τρόπο πώς λειτουργεί το προγνωστικό σας μοντέλο «Σωκράτης»;
Παρεμπιπτόντως, γιατί του δώσατε το όνομα του Έλληνα φιλοσόφου;
Έδωσα στο υπολογιστικό μου μοντέλο από το όνομα Σωκράτης, γιατί το μαντείο των Δελφών είχε πει ότι ήταν ο πιο έξυπνος άνθρωπος στην Ελλάδα.
Προσπάθησε να αποδείξει ότι η χρησμοδοσία ήταν λάθος και η διαδικασία απέδειξε ότι ήταν σωστός.
Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο, γιατί ήξερε πάρα πολλά.
Ο υπολογιστής μου με έχει διδάξει πολλά στη γεωπολιτική.Είχαμε μια μεγάλη τράπεζα στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980 και με ρώτησαν αν μπορούσα να δημιουργήσω ένα μοντέλο για τη λιβανέζικη λίρα.
Έβαλα τα δεδομένα στον υπολογιστή και βγήκε και είπε ότι η χώρα τους θα καταρρεύσει σε 8 μέρες.Νόμιζα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τα δεδομένα.
Όταν το είπα στον πελάτη, με ρώτησαν ποιο νόμισμα θα ήταν καλύτερο, και είπα το ελβετικό φράγκο.Οκτώ μέρες αργότερα άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος.Προφανώς είδαν οι ίδιοι την κίνηση των χρημάτων και ήρθαν σε μένα για το timing.
Το ίδιο συνέβη με έναν πελάτη στη Σαουδική Αραβία.Με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε τι θα έκανε ο χρυσός την επόμενη ημέρα, γιατί το Ιράν επρόκειτο να αρχίσει να επιτίθεται σε πλοία που διέρχονται τον Περσικό κόλπο.Για άλλη μια φορά λοιπόν, υπήρχαν πληροφορίες για τον πόλεμο.
Μέχρι το 1998, κατάλαβα πώς ο υπολογιστής προέβλεψε τέτοια γεγονότα.Προειδοποίησα τον Ιούνιο στη διάσκεψή μας στο Λονδίνο ότι η Ρωσία επρόκειτο να καταρρεύσει.
Οι Times του Λονδίνου είχαν κρυφτεί στο πίσω μέρος της αίθουσας και ανέφεραν αυτή την πρόβλεψη στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας τους στις 27 Ιουνίου 1998.Η Ρωσία κατέρρευσε περίπου 6 εβδομάδες αργότερα.
Απρόβλεπτα γεγονότα, όπως η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των παραμέτρων του προγνωστικού σας μοντέλου;
Ένα γεγονός τύπου «μαύρος κύκνος» μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας και των γεωπολιτικών σχέσεων;»
Ναι, είδαμε τις ροές κεφαλαίων να μετατοπίζονται μια μέρα νωρίτερα, έως και μια εβδομάδα νωρίτερα στην περίπτωση της επίθεσης στο Ισραήλ.Οι αμυντικές μετοχές άρχισαν να ανεβαίνουν.
Ακόμη και με την 11η Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το μοντέλο μας για να εξετάσει ποιος αγόρασε αεροπορικές εταιρείες τις προηγούμενες ημέρες.Κάποιος ξέρει πάντα πότε πρόκειται να κινηθεί.
Και διακινούν τα χρήματά τους είτε για κέρδος είτε για αποφυγή ζημιών.Ο υπολογιστής παρακολουθεί τα πάντα.
Δεν μπορεί να μου πει ποιο άτομο το έχει κάνει.Μόνο πού πρόκειται να γίνει η μετακόμιση.