Αν και ο κανόνας ορίζει πως τα εισοδήματα εξαρτωμένων τέκνων μίας οικογενείας δεν φορολογούνται ξεχωριστά από τους κηδεμόνες τους, η ΑΑΔΕ έχει προβλέψει εξαιρέσεις ενώ η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται σε πλήρη ισχύ.
Κατά κανόνα, το εισόδημα των εξαρτώμενων τέκνων, δηλώνεται στην φορολογική δήλωση και φορολογείται στο όνομα του γονέα που έχει τη γονική μέριμνα και σε κάθε περίπτωση στο όνομα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται καταρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης.
Σε περίπτωση που αυτός έχει χάσει τη γονική μέριμνα, προστίθεται στο εισόδημα του άλλου γονέα και φορολογείται στο όνομά του.
Ποια τέκνα θεωρούνται εξαρτώμενα
Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται έτσι ώστε ένα τέκνο θα θεωρείται εξαρτώμενο. Αφενός, το εισόδημά του δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και, αφετέρου, θα πρέπει να φιλοξενείται από τους γονείς του.
Επιπλέον, τα παιδιά θεωρούνται εξαρτώμενα όταν παρουσιάζουν αναπηρία τουλάχιστον 67% και το εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ μη υπολογιζόμενου του ποσού της διατροφής, του εξωιδρυματικού επιδόματος ή προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας.
Σε κάθε όμως περίπτωση τα ενήλικα τέκνα που αποκτούν εισόδημα υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.
Οι εξαιρέσεις
Ακόμα, η ΑΑΔΕ προβλέπει πως κατ’ εξαίρεση, φορολογείται χωριστά το εισόδημα του ανήλικου άγαμου παιδιού ανεξαρτήτως ποσού εφόσον προέρχεται:
- από την παροχή της προσωπικής του εργασίας,
- από σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.
Στην περίπτωση που το ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση για μια ή και για τις δύο από τις παραπάνω περιπτώσεις και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως πχ. εισοδήματα από ακίνητα, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.
Σε περίπτωση υποβολής εντύπου Ε3 για ανήλικο τέκνο, η δήλωση του γονέα με το Ε3 του ανηλίκου υποβάλλεται στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσία (χειρόγραφη δήλωση) με τους προβλεπόμενους τρόπους.
Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων θα δηλώνονται στον πίνακα 8 ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους τα τέκνα που προέρχονται από τον κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα του καθένα εξ αυτών.
Το ίδιο ισχύει και κατά τη λύση της έγγαμης σχέσης ή του συμφώνου συμβίωσης, όπου τα τέκνα θεωρείται ότι βαρύνουν και τους δύο γονείς, οι οποίοι δικαιούνται την μείωση φόρου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες και το αγροτικό εισόδημά τους είναι μεγαλύτερο από το 50% του συνολικού εισοδήματός τους.