Το Reuters ανακοίνωσε ότι για το 2023 οι παραδόσεις ρωσικού LNG στην Ελλάδα σκαρφάλωσαν στο 47% από 36% το 2022, ενώ την ίδια στιγμή αυξήθηκε η ροή ρωσικού φυσικού αερίου στην χώρα μας , προκαλώντας σοκ σε πολλούς.
"Το ρωσικό αέριο αγωγού που εισήλθε στην Ελλάδα από το υ Σιδηρόκαστρο Σερρών για την ΔΕΠΑ κά, έφτασε στην πρώτη θέση την περίοδο Ιανουάριο - Μάρτιο, αγγίζοντας το 43,3% - αύξηση σχεδόν 114% σε σχέση με το 2023.
Το 2023, το μερίδιο του ρωσικού αερίου είχε φτάσει στο 47%, από 36% το 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΣΦΑ.
Για το ρωσικό LNG, η αύξηση είναι σημαντική αφού η Ρωσία έφτασε στην δεύτερη θέση στην εγχώρια αγορά, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ", αναφέρει ο ελληνικός τύπος.
Επίσης η Gazprom, πουλά απευθείας φυσικό αέριο σε ελληνικές βιομηχανίες και σε καταναλωτές, σε τιμές χαμηλότερες από τα μακροχρόνια συμβόλαια που έχουν συνάψει με την ΔΕΣΦΑ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος η Ε.Ε. εισάγει και αυτή περισσότερο ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο
Αναφέρθηκε ότι από τις αρχές του 2024, η Ρωσία έχει προμηθεύσει την Ευρώπη με 4,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG, δηλαδή πάνω από το 16% των συνολικών εισαγωγών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, τα προβλεπόμενα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Απρίλιο ανέρχονται σε 1,292 τρισεκατομμύρια ρούβλια (14 δισεκατομμύρια δολάρια), από 648 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Απρίλιο του 2023 και ελαφρώς χαμηλότερα από τα 1,308 τρισεκατομμύρια ρούβλια του περασμένου μήνα.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας θα δημοσιεύσει τα στοιχεία του Απριλίου στις αρχές Μαΐου.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους μειώθηκε στα 607 δισεκατομμύρια ρούβλια ή στο 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), υποστηριζόμενο από την ανάκαμψη των εσόδων από την ενέργεια.
Για το σύνολο του 2024, η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ότι θα έχει έσοδα σε ομοσπονδιακό επίπεδο ύψους 11,5 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2023 και αντιστρέφοντας την πτώση κατά 24% εκείνης της χρονιάς λόγω των μειωμένων τιμών του πετρελαίου και των εξαγωγών φυσικού αερίου οι οποίες επλήγησαν από τις κυρώσεις.
Η αποστολή ελληνικών Patriot-S-300 στην Ουκρανία πάει περίπατο
Ενώ λαμβάνουν χώρα όλα αυτά, η Γερμανία, πιέζει ασφυκτικά την χώρα μας ( γιατί άραγε ;), να παραδώσει αντιπυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία, αγνοώντας όλα τα κρίσιμα δεδομένα, που αφορούν τόσο τις τουρκικές απειλές ( παρά την ελληνοτουρκική φιλία που είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη), όσο και την εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας στο φτηνό φυσικό αέριο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ενεργειακές ανάγκες των χωρών της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει και ένα ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών της ΕΕ, πάνω στον οποίο παίζονται πολλά εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια.
Το κύριο πρόβλημα της Ελλάδος, είναι η μη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της ( νοτίως της Κρήτης, στο Ιόνιο και αλλού), με τα οποία δεν θα είχαμε κανέναν ανάγκη κυριολεκτικά.
Αυτό το παιχνίδι, στο οποίο βρίσκουμε πάντα μπροστά μας εμπόδια ( Γερμανία-Τουρκία), πρέπει κάποια στιγμή να νικήσουμε, και να ξεκινήσουμε να εκμεταλλευόμαστε τα κοιτάσματα μας, για να ξεχρεώσουμε και φυσικά να σώσουμε την πατρίδα μας από τους όλους τους ξένους που σίγουρα δεν θέλουν το καλό και την ευημερία του ελληνικού λαού.