Οικονομία

«Γκάζια» της ελληνικής βιομηχανίας φέτος: Τι δείχνει η κατανάλωση ρεύματος για την παραγωγή

Σημαντική άνοδος 5,6% σημειώθηκε το μήνα Μάρτιο στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος της υψηλής τάσης, δηλαδή του τμήματος που αφορά τις βιομηχανίες της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η άνοδος στην υψηλή τάση ήταν 3,7% τον Ιανουάριο, 10,1% το Φεβρουάριο και 5,6% το Μάρτιο, δηλαδή πρόκειται για μια υγιή ανάκαμψη μετά από τη διετία της ενεργειακής κρίσης που είχε ρίξει κατακόρυφα τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος στη βιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλέον η ομαλοποίηση των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου επιτρέπει στις βιομηχανικές μονάδες να ανεβάσουν ξανά στροφές και να ενισχύσουν την παραγωγή τους.

Το ίδιο δεν φαίνεται να συμβαίνει στις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών. Η συνολική ζήτηση αυξήθηκε στο σύστημα κατά 4,5% τον Ιανουάριο και στη συνέχεια υποχώρησε κατά 4,2% και 6,2%. Αυτό, όμως, είναι απολύτως φυσιολογικό, καθώς εποχιακά η ζήτηση μειώνεται από το χειμώνα προς την άνοιξη στα νοικοκυριά εφόσον δεν υπάρχουν ανάγκες για θέρμανση.

Στο σκέλος της παραγωγής ηλεκτρισμού, το 48,85% καλύφθηκε με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το Μάρτιο, το 44,16% με θερμικές μονάδες και το 6,98% με υδροηλεκτρικά.

Το ισοζύγιο στις διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες ήταν αρνητικό, καθώς η Ελλάδα εισήγαγε 128 περισσότερες γιγαβατώρες από όσες εξήγαγε.

Τέλος, στην εκπροσώπηση φορτίου, στην κορυφή βρέθηκε το Μάρτιο η ΔΕΗ με μερίδιο 50,76% επί της αγοράς. Ακολούθησε η Μυτιληναίος με 15,59% και η Ήρων με 12,03%.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...