Οικονομία

Τιμολόγια ρεύματος: Πως πρόκειται να διαμορφωθούν οι τιμές των επόμενων μηνών

Αυξημένη δείχνει να είναι η τιμή χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες ημέρες, μετά από τις πρώτες δύο εβδομάδες του Απριλίου που κινούνταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο μισό του μήνα η τιμή βρέθηκε κοντά στα 50 – 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή αρκετά πιο χαμηλά από τα 67 ευρώ του Μαρτίου.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο πως θα κινηθεί στο υπόλοιπο του μήνα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και είναι σημαντικό διότι θα καθορίσει τις τιμές λιανικής που θα πληρώσουν οι καταναλωτές το Μάιο.

Σε περίπτωση που η χονδρική κλείσει στο εύρος των 50 – 60 ευρώ τον Απρίλιο, τότε τα οικιακά και εμπορικά τιμολόγια αναμένεται να μειωθούν, ενώ αντιθέτως αν οι υψηλές τιμές των τελευταίων ημερών διατηρηθούν, θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω τη μέση χονδρική οδηγώντας μάλλον σε αντίστοιχα τιμολόγια με αυτά του τρέχοντος μήνα.

Κοιτάζοντας ακόμα παραπέρα, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15 – 20% το τελευταίο διάστημα στις ευρωπαϊκές αγορές πρόκειται να μετακυλιστεί στην εγχώρια αγορά με καθυστέρηση ενός μήνα, όπως προβλέπεται από το ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά θα γίνει αισθητή στα τιμολόγια τον Ιούνιο, με πιθανότερο σενάριο την αύξησή τους.

Προφανώς όλα τα παραπάνω αφορούν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του λογαριασμού, δηλαδή το πόσο πληρώνει ο καταναλωτής για το ίδιο το ρεύμα.

Φέτος τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να πληρώσουν παραπάνω για τα διάφορα τέλη που συνοδεύουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης των χρεώσεων δικτύου που κρίθηκαν επιβεβλημένες για να μπορέσουν οι δύο διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ) να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους. Ως εκ τούτου, διαβρώνονται τα οφέλη του καταναλωτή από την πτώση των τιμών ρεύματος, ιδίως σε όσους έχουν χαμηλή κατανάλωση.

Μάλιστα, στο εξής η κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει και τη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στον ειδικό λογαριασμό που πληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ, η οποία υπολογίζεται αλλιώς ότι θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2024.

Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται μια σύνθετη εικόνα στους λογαριασμούς που σίγουρα η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά έχοντας και την πρόσθετη ανησυχία του έντονου γεωπολιτικού ρίσκου να λάβει υπόψη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ