Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Βάζει λουκέτο το εργοστάσιο υαλουργία "Γιούλα" μετά από 70 χρόνια! Μένουν στο δρόμο 300 εργαζόμενοι!

Στο δρόμο της ανεργίας φαίνεται ότι οδεύουν περίπου 300 εργαζόμενοι του εργοστασίου υαλουργίας «Γιούλα» στο Αιγάλεω, καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στους εργαζομένους ότι θα κλείσει η συγκεκριμένη επιχείρηση.

Επικαλούμενη ζημιές, η διοίκηση του εργοστασίου «Γιούλα» στο Αιγάλεω ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι θα μπει λουκέτο στη συγκεκριμένη επιχείρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πορτογαλικός όμιλος υαλουργίας BA Vidro, στον οποίο ανήκει η επιχείρηση, επιδιώκει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες που θα αφήσουν στον δρόμο 300 εργαζομένους. Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε στους εργαζόμενους να τους δοθεί η διπλάσια (από τη νόμιμη) αποζημίωση, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας, όπως αναφέρει το xaidarisimera.gr

Η υαλουργία ΓΙΟΥΛΑ φαίνεται ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, ενώ για. δυο σερί χρονιές το 2021 και το 2022 παρά την αύξηση του τζίρου στα 60,7 εκατ. ευρώ από 41,76 εκατ. ευρώ, η ΒΑ Υαλουργία Ελλάδας (θυγατρική του ομίλου BA Glass BV) παρουσίαζε ζημιές (2,16 εκατ. ευρώ και 239 χιλ. ευρώ αντίστοιχα) και εμφάνιζε αρνητικά ίδια κεφάλαια 562 χιλ. ευρώ, σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις που βρίσκονται αναρτημένες στο ΓΕΜΗ.

Για το θέμα έκανε παρέμβαση η ΓΣΕΕ, η οποία αφού τόνισε πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, ζήτησε την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ:

Η ΓΣΕΕ  βρίσκεται το πλευρό των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω, στους οποίους αιφνιδιαστικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα βρεθούν στο δρόμο, αφού η Διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση.

Ο όμιλος υαλουργίας BA, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση,  επικαλείται ζημίες για το μοναδικό εργοστάσιο που έχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περίπου 300 οικογένειες να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Μάλιστα, για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις,  μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας.

 Η ΓΣΕΕ, ζητά την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή.

Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος  υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, με εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια.

70 χρόνια ιστορίας, στους Πορτογάλους και από εκεί στο λουκέτο

Η Γιούλα, η μεγαλύτερη υαλουργία στην Νοτιανατολική Ευρώπη, πέρασε το 2016 στα χέρια του πορτογαλικού ομίλου BA Vidro, ενώ τη διεκδικούσαν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αντίθεση με άλλες ελληνικές πολυεθνικές η Γιούλα επέλεξε να διατηρήσει τόσο την έδρα της όσο και την παραγωγή της στην Ελλάδα στοιχεία που την αποδυνάμωσαν σε σχέση με τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό. Καθώς είχε την έδρα της στην Ελλάδα δανειζόταν με υψηλότερα επιτόκια  ενώ το εργοστάσιο της στην Ελλάδα ήταν από τα πλέον κοστοβόρα στο κομμάτι της ενέργειας και λιγότερο ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτά που είχε αναπτύξει σε Βουλγαρία και Ρουμανία. “Κερασάκι στην τούρτα” ήταν ο πρόσφατος πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε την εκεί βιομηχανική παραγωγή της.

Η ιστορία της Γιούλα ξεκινάει πριν από σχεδόν 70 χρόνια όταν το 1947 ο Κυριάκος Βουλγαράκης, τεχνίτης υαλουργός, μαζί με τον αδελφό του Γιάννη αποφασίζουν να χτίσουν ένα μικρό φούρνο για την παραγωγή γυάλινων χειροποίητων επιτραπέζιων ειδών. Με την αστικοποιήση της μεταπολεμικής Ελλάδας τα γυάλινα είδη ήταν πρωταρχική ανάγκη κάθε νοικοκυριού. Ήδη το 1958 η Γιούλα απασχολούσε πάνω από 1.000 άτομα.

Τα επόμενα χρόνια θα αυτοματοποιήσει και θα πολλαπλασιάσει την παραγωγή της ενώ θα μπει και στον χορό των εξαγορών. Αρχικά στην Ελλάδα όπου θα εξαγοράσει το 1993 την “Κρόνος” (σ.σ. όλο και κάποιο ποτήρι της ή τασάκι της θα έχετε πετύχει σε κάποια ταβέρνα) και στην συνέχεια το 1997 την Stind στην Βουλγαρία και ένα χρόνο αργότερα στην ίδια χώρα την Drujba στην Φιλιππούπολη.

Ο όμιλος Γιούλα δημιούργησε έξι εταιρείες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, 7 μονάδες παραγωγής με 15 κλιβάνους τήξεως γυαλιού και 49 γραμμές σχηματοδότησης προϊόντων οι οποίες παρήγαν ετησίως πάνω από 2 δισ. τεμάχια προϊόντων συσκευασίας, 125 εκατ. τεμάχια επιτραπέζιων προϊόντων, 52.000 τόνους φαρμακευτικό γυαλί και 650.000 τ.μ. διακοσμητικό γυαλί.

Ο κύκλος εργασιών της το 2015 ήταν της τάξης των 218,5 εκατ. ευρώ όταν οι συνολικές υποχρεώσεις της ξεπερνούσαν τα 412 εκατ. ευρώ το οποίο αποτελούσε και το μεγαλύτερο αγκάθι στην επιβίωση της. Όπως προαναφέρθηκε η Γιούλα σε ένα βαθμό πλήρωσε ακριβά την επιλογή της να διατηρήσει την έδρα της στην Ελλάδα καθώς το 2014 σύναψε διεθνές εταιρικό ομολογιακό ύψους 185 εκατ. ευρώ το οποίο λήγει την άνοιξη του 2019 και έχει απόδοση 10% (σ.σ. πιο ψηλή και από αυτή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου).

Παράλληλα “προβληματική” λόγω κόστους είναι η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα όπου η Γιούλα απασχολεί πάνω από 300 εργαζόμενους, στο σύνολο των περίπου 3.000 που έχει ο όμιλος. Παρά τις επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση που πραγματοποίησε το εργοστάσιο παραμένει να μην αποδίδει όσο τα υπόλοιπα κυρίως λόγο του ενεργειακού κόστους.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ