Η ρύθμιση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την καταβολή του αυξημένου επιδόματος γέννησης ψηφίζεται στη Βουλή την Τετάρτη, δήλωσε η υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, στο ΣΚΑΙ.
Η αύξηση κυμαίνεται από 400 έως και 1500 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και προβλέπεται αναδρομική καταβολή του επιπλέον ποσού για το 2023, με συνολικό προϋπολογισμό για το 2023 και 2024 στα 90 εκατομμύρια ευρώ.
«Όσοι γονείς έχουν κάνει την αίτηση το ’23 ή τους πρώτους μήνες του ’24 δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι επιπλέον. Στον πρώτο μήνα μετά την υποβολή της αίτησης, παίρνουν την πρώτη δόση και μετά από 5 μήνες τη δεύτερη.
Μιλάμε για μια άμεση ενίσχυση για τα πρώτα έξοδα και την αντιμετώπιση της ακρίβειας και όχι για μια παρέμβαση για το δημογραφικό. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό το Μάιο», είπε η κυρία Ζαχαράκη.
Στεγαστική πολιτική
Η υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» με δικαιούχους νέους έως 39 ετών μέχρι και σήμερα έχουμε 4.271 εκταμιεύσεις, ύψους 412.810.735,66 ευρώ και 4.947 συμβάσεις, ύψους 478.403.068,74 ευρώ.
Στο τέλος της χρονιάς, «9. 820 ζευγάρια άρα πάνω από 20.000 δικαιούχοι θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι», τόνισε η υπουργός.
Σχετικά με τα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Εξοικονομώ- Ανακαινίζω», σημείωσε ότι θα συμβάλλουν ώστε να μπουν στην αγορά περισσότερα ακίνητα και η προσφορά να εξισορροπήσει τις τιμές των ενοικίων.
Ανακοίνωσε τέλος ότι ετοιμάζεται κοινή υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής, ενώ είναι σε εξέλιξη η καταγραφή πανελλαδικά όλων των ακινήτων που διαθέτει το δημόσιο και οι Δήμοι.
Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος για τη στέγαση των δημοσίων υπαλλήλων όταν καλούνται να υπηρετήσουν σε περιοχές εκτός του τόπου κατοικίας τους.
Βία ανηλίκων
«Το συνολικό σχέδιο και η στρατηγική για τη βία των ανηλίκων εκπονείται από ειδική επιστημονική επιτροπή και θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του ’24 στον πρωθυπουργό.
Ήδη στο επίπεδο της σχολικής κοινότητας υπάρχει μια μεγάλη παρέμβαση με τους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς ενώ αναμένεται και αυστηροποίηση του πλαισίου όταν ο εκφοβισμός συμβαίνει εντός του σχολείου.
Συνάμα μπαίνει σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία για την ψηφιακή διάστασης της βίας… Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ξεκινάει άμεσα σε συνεργασία με τους Δήμους μαθήματα συμβουλευτικής γονέων», είπε η υπουργός.