Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Άσχημα νέα για Ερντογάν - Νέα γροθιά στην οικονομία με την αποχώρηση των καταθετών από την τουρκική λίρα

Στα $5 δισ. ανέρχονται οι εκροές από τουρκική λίρα σε δολάριο.

Τα επίσημα στοιχεία που έχει προγραμματιστεί να δημοσιευτούν την Παρασκευή θα δείξουν πόσα χρήματα είχαν παραμείνει στο πρόγραμμα KKM μέχρι την περασμένη εβδομάδα


Αποχωρούν οι καταθέτες από το εργαλείο που είχε σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο του Ερντογάν για να στηρίξει την τουρκική λίρα μετά τη νομισματική κρίση του 2021, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την τεράστια πτώση που σημειώνει το νόμισμα της Τουρκίας.

Οι καταθέτες πλέον μεταφέρουν τα χρήματά τους σε κανονικούς λογαριασμούς σε δολάριο, γεγονός που ασκεί πιέσεις στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για συνάλλαγμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα οι καταθέτες απέσυραν ποσό ύψους περίπου 5 δισ. δολαρίων από τους λεγόμενους «λογαριασμούς KKM», οι οποίοι προσφέρουν γενναιόδωρα επιτόκια για να διατηρούνται οι αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα, ενώ παράλληλα τους αποζημιώνουν για οποιαδήποτε υποτίμησή της.

Η αλλαγή αυτή έγινε μετά την ανακοίνωση νέων μετατροπών από τη νομισματική αρχή της Τουρκίας, με στόχο να ενθαρρύνει τις εμπορικές τράπεζες να επιτρέψουν την έξοδο των πελατών τους από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, το μεγαλύτερο μέρος της εκροής προήλθε από επενδυτές που αρχικά είχαν αποταμιεύσεις σε δολάριο και επανήλθαν ξανά σε κανονικούς λογαριασμούς σε δολάριο την περασμένη εβδομάδα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ένα μικρότερο ποσό αποταμιεύσεων από τους μικροεπενδυτές εισήλθε στο πρόγραμμα KKM κατά την ίδια εβδομάδα, περιορίζοντας την καθαρή εβδομαδιαία εκροή κάτω από τα 5 δισ. δολάρια, στην πρώτη ισχυρή αλλαγή αυτού του είδους μετά τον Ιανουάριο.


Τα επίσημα στοιχεία που έχει προγραμματιστεί να δημοσιευτούν την Παρασκευή θα δείξουν πόσα χρήματα είχαν παραμείνει στο πρόγραμμα KKM μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Οι εκροές που σημειώθηκαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, οδήγησαν σε ζήτηση ξένου συναλλάγματος από τις εμπορικές τράπεζες που ήταν μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, και την οποία η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αντιμετώπισε χρησιμοποιώντας τα δικά της αποθεματικά.

Αρχικά το πρόγραμμα KKM είχε θεωρηθεί σωτήριο για την τουρκική λίρα και την προστασία της, καθώς είχε προσελκύσει εισροές άνω των 120 δισ. δολαρίων, αλλά στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα δαπανηρό εργαλείο για την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι αφότου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα, πριν από περίπου 20 μήνες, η τουρκική λίρα έχει χάσει λίγο παραπάνω από το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ