Οικονομία

«Πάτησε» τα 40 ευρώ ανά MWh το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά

Τα 40 ευρώ «πάτησε» το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που βλέπουν ότι, όσο προχωράμε προς το φθινόπωρο ,οι τιμές του «γαλάζιου χρυσού» θα πάρουν πάλι την ανηφόρα.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη στο ολλανδικό σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Σεπτέμβριο έκλεισαν στα 40 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 16,2% που ενδοσυνεδριακά έφτασε και το 18%. Όσον αφορά τα συμβόλαια παράδοσης τον Οκτώβριο έκλεισαν στα 44,9 ευρώ/MWh ενώ για τον Νοέμβριο στα 53 ευρώ/MWh.

Αύξηση λόγω… Αυστραλίας

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απότομη αυτή εκτίναξη αποδίδεται, εν μέρει τουλάχιστον, στα προβλήματα των εργαζομένων στις υποδομές LNG της Αυστραλίας καθώς εάν το προσωπικό προχωρήσει σε απεργία θα διαταραχθεί ο παγκόσμιος εφοδιασμός.

Όπως μεταδίδεται σχετικά, οι συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του συνδικάτου και της Woodside Energy Group Ltd χθες, Τρίτη, οδήγησαν σε κάποια πρόοδο, αλλά οι δύο πλευρές δεν ήταν ακόμη κοντά σε μια συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι περικοπές θα μπορούσαν να θέσουν έως και το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG σε κίνδυνο διακοπής. Ενώ η Ευρώπη σπάνια αγοράζει αυστραλιανό αέριο, θα χρειαστεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στην Ασία για φορτία αντικατάστασης.

«Οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και των μετόχων των έργων LNG δεν κατέληξαν σε σημαντικά αποτελέσματα. Είναι απίθανο να επιτευχθεί επίλυση χωρίς την πλήρη υποστήριξη της Offshore Alliance και οι πρόσφατες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ένωση υποδεικνύουν ότι είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από αυτό» δήλωσε ο Leo Kabouche, αναλυτής LNG στην Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο.

Εν τω μεταξύ, με την απειλή πιθανών απεργιών βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις της Gorgon που διαχειρίζεται η Chevron Corp.

«Οποιαδήποτε σημάδια απεργιακής δράσης θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανοδική πορεία μέχρι και την αρχή του χειμώνα λόγω των φόβων για διακοπές της προσφοράς», έγραψαν αναλυτές της Inspired Plc.

Την ίδια ώρα, οι παραδόσεις φυσικού αερίου στον τερματικό σταθμό υγροποίησης Corpus Christi στις ΗΠΑ μειώθηκαν στα 1,6 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα, σύμφωνα με το μοντέλο LNG Feedgas της BNEF, επιβαρύνοντας τις παγκόσμιες προμήθειες.

Έτσι, παρόλο που τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης υπερβαίνουν κατά πολύ τα συνήθη για την εποχή επίπεδα, η περιοχή είναι ευάλωτη σε πιθανές καθυστερήσεις στα προγράμματα συντήρησης μεγάλων παραγωγών, όπως η Νορβηγία. Οι έμποροι προσβλέπουν επίσης σε αύξηση της θερμοκρασίας στη νότια Ευρώπη, τη Γερμανία και τη Γαλλία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο της ζήτησης για ψύξη.

Το ρεύμα στην Ελλάδα

Το φυσικό αέριο μετά από αρκετές μέρες κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, εκτοπίζοντας τις ΑΠΕ στη δεύτερη θέση.

Έτσι, για σήμερα Τετάρτη 16 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το φυσικό αέριο συμμετέχει στο ενεργειακό μίγμα με ποσοστό 39,61%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 33,60% (35,14% μαζί με της Κρήτης) και έπονται οι εισαγωγές με 9,38%, τα υδροηλεκτρικά με 7,37% και ο λιγνίτης με 5,49%.

Όσον αφορά την τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, για σήμερα, όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση της ζήτησης μετά τη χθεσινή αργία, διαμορφώνεται στα 88,12 ευρώ/MWh, με τη χαμηλότερη στα 40 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 155 ευρώ/MWh.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ