Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Χρησμός οικονομικής κατάρρευσης από Ρουμπινί: Πιστωτικό κραχ λόγω κρίσης στις τράπεζες των ΗΠΑ-Προ των πυλών σκληρή ύφεση

Ο  διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί προειδοποιεί με νέα παρέμβασή του και διαλύει τα μυθεύματα περί εξομάλυνσης σε ό,τι αφορά τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό τομέα και κρούει τον κώδωνα ότι είναι προ των πυλών το πιστωτικό κραχ.


Έρχεται μια πιστωτική κρίση που θα είναι η απότομη μείωση της γενικής διαθεσιμότητας δανείων ή πίστωσης ή η ξαφνική σύσφιξη των όρων που απαιτούνται για την απόκτηση δανείου από τις τράπεζες.
Γενικά δε συνεπάγεται μείωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων ανεξάρτητα από την αύξηση των επιτοκίων.)


Παράλληλα, επισημαίνει πως οι ΗΠΑ οδεύουν πρόσω ολοταχώς προς σκληρή ύφεση… εκτός σοβαρού απροόπτου, λόγω των επιτοκιακών αυξήσεων που θα επιτρέψουν από Ιούλιο, του πληθωρισμού και της πιστωτικής συρρίκνωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=BMUEaD6P_RE


Ειδικότερα, με συνέντευξη που έδωσε στο Yahoo Finance, ο Roubini, ευρύτερα γνωστός ως Dr Doom, έκρουσε, για άλλη μία φορά, τον κώδωνα του κινδύνου… λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα βιώσουν μια σκληρή ύφεση λόγω της νομισματικής σύσφιξης, της ακρίβειας και του καλπάζοντος ρυθμού με τον οποίο τρέχουν οι τιμές, αλλά και της αφαίρεσης ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα – παράγοντες που βαραίνουν την οικονομική δραστηριότητα.


«Θα έλεγα ότι η πιθανότητα μιας σκληρής προσγείωσης, δηλαδή τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής οικονομικής ανάπτυξης, είναι υψηλότερη από αυτή μιας καθαρής ήπιας προσγείωσης» δήλωσε ο καθηγητής του NYU, προσθέτοντας:


«Η οικονομία επιβραδύνεται, η Fed αύξησε τα επιτόκια και, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να τα αυξήσει περισσότερο, επειδή ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός.
Τόσο ο πληθωρισμός των μισθών όσο και ο πυρήνας».

Υπενθυμίζεται πως η Federal Reserve διέκοψε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τον μήνα Ιούνιο, λέγοντας ότι κάνει παύση ώστε να εξετάσει τις επιπτώσεις του αυστηρότερου κόστους δανεισμού στους πιο ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κατοικίας.


Σημειώνεται πως η απόφαση της Fed ελήφθη μία ημέρα αφότου δημοσιεύτηκαν τα δεδομένα για τον πληθωρισμό του Μαΐου, τα οποία «αποκάλυψαν» πως οι τιμές τρέχουν με ρυθμό 4% σε ετήσια βάση.
Παρά όμως την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων, οικονομολόγοι όπως ο Roubini δεν είναι καθόλου, μα καθόλου αισιόδοξοι.


Αυτό οφείλεται στην ανησυχία που γεννά ο επίμονος πληθωρισμός – μια συνθήκη της αγοράς σύμφωνα με την οποία οι τιμές παραμένουν ανθεκτικές στις αλλαγές.
Σύμφωνα με τον Roubini, αυτό σημαίνει ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.


Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τόνισε, η πιστωτική ανάπτυξη έχει δεχθεί και θα δεχθεί ακόμα και άλλα πλήγματα, στα όρια του πιστωτικού κραχ, δεδομένου ότι η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα έχει συμπιέσει τον δανεισμό μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών ενώ η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα δεν προμηνύει καλά πράγματα για την οικονομία των ΗΠΑ.
«Σίγουρα θα υπάρξει ύφεση.
Το αν αυτή η ύφεση θα είναι σύντομη και ρηχή ή πιο σοβαρή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες» είπε ο Roubini.

 

Τεχνητή νοημοσύνη...
 

Σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ο Dr Doom επεσήμανε πως θα απελευθερώσει την παραγωγικότητα με τρόπο που δεν έχουμε δει ξανά μέχρι τώρα.
Η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα ξεκλειδώσει ένα μακροπρόθεσμο θαύμα παραγωγικότητας, λέει.
«Γίνεται πολύς λόγος για την τεχνολογική καινοτομία, την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση, τη ρομποτική, τον αυτοματισμό, το cloud computing και τους κβαντικούς υπολογιστές.
Αλλά δεν βλέπουμε αυτό να αποτυπώνεται στην παραγωγικότητα.
Η αύξηση παραγωγικότητας στις ΗΠΑ ήταν μόλις 1%, ελαφρώς χαμηλότερα.
Σε 10 χρόνια, ωστόσο, θα δούμε σημαντική αύξηση στην παραγωγικότητα.
Είμαι αρκετά αισιόδοξος.
Είμαι αισιόδοξος για την παραγωγικότητα και αισιόδοξος για την τεχνολογία", δήλωσε ο Roubini.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ