Η υφήλιος είναι αντιμέτωπη με πολύ διαφορετικά προβλήματα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια, τόνισε ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, τονίζοντας ότι έχουν αυξηθεί τα γεωπολιτικά και περιβαλλοντικά ρίσκα.
Όπως ανέφερε στο Φόρουμ των Δελφών, η παγκόσμια οικονομία έχει περάσει από μια περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων και χαμηλής ανάπτυξης.
Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ο κ. Ρουμπινί, το χρέος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, το οποίο με την άνοδο των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες θα καταστεί μη βιώσιμο.
Αυτό, υποστήριξε, θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οδηγώντας τελικά σε έναν κόσμο με υψηλό πληθωρισμό, χαμηλή ανάπτυξη και κρίση χρέους.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, ο κ. Ρουμπινί προειδοποίησε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και αποπαγκοσμιοποίηση.
O γνωστός οικονομολόγος επανέλαβε επίσης ότι καθώς η Κίνα αποκτάει μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας ηγεμονίας, το δολάριο θα χάσει τη θέση του ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο «Dr. Doom» τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί ευσεβείς πόθοι αλλά οι κυβερνήσεις κινούνται πολύ αργά και χωρίς τον απαιτούμενο συντονισμό για να καταπολεμήσουν τους κινδύνους.
Ο ίδιος συνέδεσε επίσης την κλιματική αλλαγή με την πανδημία του κορωνοϊού, εκτιμώντας ότι η καταστροφή του περιβάλλοντος θα προκαλέσει αναπόφευκτα ακόμα πιο επικίνδυνες πανδημίας.
Τέλος, αναγνώρισε ως σημαντικό ρίσκο τη διεύρυνση των ανισοτήτων, υποστηρίζοντας ότι τροφοδοτεί το κύμα δυσαρέσκειας απέναντι στη φιλελεύθερη δημοκρατία και ενισχύει τον λαϊκισμό και τα άκρα.
Σχολιάζοντας την πορεία της Ελλάδας, ο κ. Ρουμπινί διαπίστωσε ότι έχει επιτευχθεί μια εντυπωσιακή οικονομική μεταστροφή, με μείωση της ανεργίας και των ελλειμμάτων, αλλά επισήμανε ότι η «δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα» και πρέπει να γίνουν περισσότερα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.
Ο οικονομολόγος αναφέρθηκε στη γεωπολιτική θέση της χώρας μας που δημιουργεί προκλήσεις. Προέβλεψε σοβαρή οικονομική κρίση στην Τουρκία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στη γειτονική χώρα αλλά και ότι πιθανά θα χρησιμοποιήσει τα εκατομμύρια προσφύγων για να πιέσει την Ευρώπη για παραχωρήσεις.
Προειδοποίησε δε ότι υπάρχει κίνδυνος ο Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθήσει, αν αισθανθεί ότι απειλείται η θέση του, να προκαλέσει κάποια κρίση μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Ευχήθηκε, ωστόσο αυτό να μην συμβεί.