Για τον Κρις Άλεν, το «μάτι» της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ευρ. Επιτροπής στην Αθήνα, το στοίχημα ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει στο newmoney.
Όπως μου εξήγησε μετά τη συμμετοχή του στο πάνελ “Investement Grade: A Game Changer” του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΟΕΕ, μία μεγάλη «πληγή» για την ελληνική οικονομία είναι η αδυναμία της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό. «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χάνει μεγάλες ευκαιρίες» σημειώνει με έμφαση.
«Η αγορά επιχειρηματικών κεφαλαίων αναπτύσσεται πολύ γρήγορα στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα της πληροφορικής. Είναι πολύ επιτυχημένη, με εταιρείες όπως η TaxiBeat και η Viva που έχουν εξαγοραστεί από το εξωτερικό» λέει ο Κρ. Άλεν. «Αλλά προς το παρόν, η Εναλλακτική Αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι πολύ περιορισμένη. Αυτή η αγορά είναι πολύ σημαντική, διότι αντί να εξαγοράζονται οι εταιρείες σας διεθνώς, θα μπορούσατε να εισάγετε κάποιες από αυτές τις εταιρείες στο χρηματιστήριο. Αν η δευτερογενής αγορά είναι πιο ρευστή, αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση μίας ελληνικής εταιρείας μπορεί να παραμείνει στην Ελλάδα, σημαίνει ότι οι Έλληνες επενδυτές μπορούν πραγματικά να επενδύσουν σε ορισμένες από αυτές τις εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου. Η επενδυτική βαθμίδα έχει σημασία για την επέκταση της εναλλακτικής αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Είναι πολύ σημαντικό το ελληνικό χρηματιστήριο να ανακτήσει το καθεστώς της “ανεπτυγμένης αγοράς”, που χάθηκε το 2012 σε μια πολύ δύσκολη χρονιά.»
Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στο να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα ή υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε;
«Νομίζω ότι σήμερα ακούστηκαν πολύ, πολύ θετικά σημεία. Η Fitch και η Moody’s ήταν και οι δύο πολύ θετικές σε σχέση με την επενδυτική βαθμίδα. Επίσης, πιστεύω ότι ο Δημήτρης Τσάκωνας (σημ. γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ) είχε δίκιο όταν είπε ότι -στην πραγματικότητα- από το 2021 και μετά οι αγορές βλέπουν την Ελλάδα σαν να έχει επενδυτική βαθμίδα και επενδύουν ήδη σε αυτή τη βάση. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι λίγο περισσότερος χρόνος.
Πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί εντός του έτους;
«Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί φέτος. Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να συμβεί αυτό. Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούν να συγκεντρώσουν κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου. Ξένα κεφάλαια θα μπορούν να εισρεύσουν στην χώρα μέσω του χρηματιστηρίου. Προς το παρόν κάτι ανάλογο έχει συμβεί -σε κάποιο βαθμό- με τη ΔΕΗ, που εξέδωσε ένα πολύ μεγάλο πράσινο ομόλογο, το οποίο αγοράστηκε από ξένους επενδυτές, για να χρηματοδοτήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα.
Το θέμα είναι ότι προς το παρόν το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει μεγάλη ρευστότητα. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι διεθνείς επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως μια ενδιαφέρουσα αλλά αρκετά επικίνδυνη (ακόμα) αγορά, επειδή η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της χρηματιστηριακής αγοράς και του ρυθμιστικού περιβάλλοντος θα κάνουν μεγάλη διαφορά και θα διευκολύνουν τις επενδύσεις.»
Θα ήταν “game changer” για την Ελλάδα;
«Θα ήταν μια πολύ μεγάλη αλλαγή στο παιχνίδι. Μπορείτε να το δείτε αυτό στη διαφορά των άμεσων ξένων επενδύσεων σε σχέση με τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου που γίνονται μέσω του χρηματιστηρίου. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνονται πολύ γρήγορα. Η ιδέα ότι ξένες χρηματοοικονομικές εταιρείες επενδύουν σε ελληνικές εταιρείες είναι κάτι που λείπει. Το απόθεμα των επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα είναι περίπου το μισό από αυτό των άμεσων επενδύσεων και αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χάνει μια αρκετά μεγάλη και σημαντική ευκαιρία.»
Η Ελλάδα οδεύει προς εκλογές. Ανησυχείτε ότι μπορεί να υπάρξει απομάκρυνση από τον δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης ή εκτροχιασμός στα δημόσια οικονομικά;
«Είμαι πολύ σίγουρος ότι όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν μακρά εμπειρία από την οικονομική κρίση και το τι απαιτείται. Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Δραγασάκης, η μείωση του χρέους είναι κάτι που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του. Φαντάζομαι, λοιπόν, ότι η δημοσιονομική σύνεση θα είναι πολύ σημαντική για όλα τα μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα.»
*Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 28 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας
* Κρις Άλεν, σύμβουλος στην Αθήνα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της Ε. Επιτροπής