Χιλιάδες επιχειρήσεις θα κληθούν να επιστρέψουν όσα λεφτά πήραν σαν Επιστρεπτέα προκαταβολή το 2020 και το 2021, τις επόμενες ημέρες στην ΑΑΔΕ.
Πριν δύο χρόνια, μέχρι και τα μέσα του 2021, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες έκαναν αιτήσεις και άλλαζαν ΚΑΔ για να ζητήσουν να εισπράξουν Επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεσμεύονταν ότι δεν θα απολύσουν προσωπικό και δήλωναν υπευθύνως ότι τηρούν μια σειρά όρων και υποχρεώσεων.
Δεν υπολόγιζαν όμως κάποιοι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει να γίνει εκ των υστέρων έλεγχος για όσα δήλωναν τότε. Σχεδόν 20.000 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν το 2022 να μην πληρούν τους όρους χορήγησης. Τέλη 2022 ειδοποιήθηκαν να φέρουν πίσω τα λεφτά.
Αυτό σημαίνει όμως καταστροφή για επιχειρήσεις που εισέπραξαν μεγάλα ποσά που μπορεί πλέον να μην τα έχουν για να τα γυρίσουν. Όχι λίγοι επιχειρηματίες, έφταναν αλλόφρονες από όλη τη χώρα στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα, αναζητώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες για να δικαιολογηθούν ή να επιστρέψουν από μόνοι τους λεφτά που τυχόν πήραν «κατά λάθος». Η διορία για ενστάσεις στο My Business Support έκλεισε 30 Δεκεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών δέχθηκε τις διορθώσεις για τυχόν λογιστικά λάθη ή επουσιώδεις παραλείψεις, προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες.
Για όσους δεν ανταποκρίθηκαν, αν μετά τις διορθώσεις προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, τότε θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν. Και μάλιστα εφάπαξ, «μια και έξω» έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, μαζί και με τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής δύο ετών. Αφαιρούνται μόνο τα ποσά που τυχόν ήδη καταβλήθηκαν.
Ποιοι σώζονται και ποιοι όχι
Για τους πιο …τυχερούς, τα πρόστιμα που αναρτήθηκαν προ διμήνου διαγράφονται ή τροποποιούνται (μειώνονται) κατά περίπτωση, με βάση και τα πιο διασταλτικά κριτήρια που έθεσε σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με αυτά (ΓΔΟΥ 85/2022) διασώζωνται όσοι ξέχασαν ή έστειλαν ελλιπή ή λάθος δικαιολογητικά, αλλά εκ των υστέρων υπέβαλαν τα σωστά μέχρι και 30η Δεκεμβρίου 2022.
Ωστόσο, ειδικά για όσους παραβίασαν τον όρο διατήρησης των θέσεων των εργαζομένων:
· συγκρίνοντας πόσους εργαζομένους είχαν πριν τη λήψη της ενίσχυσης και πόσους απασχολούσαν μετά, εάν προκύπτει ότι ο αριθμός εργαζομένων μειώθηκε κατά 1 μονάδα ή περισσότερο, τότε θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Ετσι χάνουν την ενίσχυση και καλούνται να την επιστρέψουν οριστικά στο κράτος.
· αντιθέτως εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη σύγκριση είναι μεν μικρότερο αλλά λιγότερο από 1 μονάδα, τότε θεωρείται ότι τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση, παρότι σε απόλυτα μεγέθη υπήρξε μείωση –οριακή- του προσωπικού. Αυτό για παράδειγμα μπορεί να συνέβει αν πχ μεσολάβησαν σαββατοκύριακο ή λίγες ημέρες για να αντικατασταθεί κάποιος υπάλληλος που αποχώρησε ή συνταξιοδοτήθηκε κλπ.
Έτσι, εφόσον μετά και τον επανυπολογισμό του κριτηρίου για διατήρηση του προσωπικού, αλλά και τη λήξη της νέας διορίας ως 30 Δεκεμβρίου 2022 για υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών, έχει προκύψει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, τότε τα ποσά πρέπει να επιστραφούν, ενώ ακυρώνεται η παράταση που δόθηκε και οι τόκοι τρέχουν από 1 Δεκεμβρίου 2022.
Σε ειδικές περιπτώσεις:
(i) Για επιχειρήσεις που εκ παραδρομής αναγνωρίστηκε το μη επιστρεπτέο ποσό, σαν έσοδο του φορολογικού έτους 2020, αν έχει υποβληθεί μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 αποκλειστικά για την αιτία αυτή, τότε έχει διενεργηθεί εκ νέου υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού, κατόπιν διασταύρωσης από την ΑΑΔΕ, στα ποσά των κωδικών 481, 144, 500 και 560 των εντύπων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έτους 2020.
(ii) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2019, όταν μέρος των εισοδημάτων είχε δηλωθεί στο φορολογικό έτος 2018, η σύγκριση των εσόδων πραγματοποιείται με αναγωγή του συνόλου των δηλωθέντων εισοδημάτων των φορολογικών ετών 2018 και 2019 σε δωδεκάμηνη βάση.