Οι λόγοι είναι κυρίως ο υψηλός πληθωρισμός, οι αυξήσεις των επιτοκίων και η διαφαινόμενη ύφεση. Ενόψει αυτών των κινδύνων στελέχη της εποπτικής αρχής τραπεζών στους κόλπους της ΕΚΤ σχεδιάζουν συχνές επιθεωρήσεις στα γραφεία των τραπεζών, όπως και σειρά από «στοχευμένες επαφές» με τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, στόχος αυτών των κινήσεων θα είναι να εξωθήσουν τις τράπεζες στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων.
Σε ό,τι αφορά τους τομείς στους οποίους θα δώσει προτεραιότητα το νέο έτος, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα είναι εκείνοι που θεωρεί ιδιαιτέρως επισφαλείς, όπως τα δάνεια στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, τα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια για την αγορά εμπορικών ακινήτων.
Παράλληλα η ΕΚΤ προειδοποιεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης πως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες δυσκολίες εφεξής στην προσπάθειά τους να βρουν χρηματοδότηση, τώρα που θα εκλείψουν τα φθηνά δάνεια που τους προσέφερε η ίδια για να τις στηρίξει στη διάρκεια της ύφεσης λόγω πανδημίας.
Είναι, άλλωστε, γεγονός ότι φέτος οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν δώσει ώθηση στην κερδοφορία των τραπεζών, ενώ τα μέτρα που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα στην ενεργειακή κρίση έχουν περιορίσει τον αριθμό των πτωχεύσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την πλευρά της, πάντως, η ΕΚΤ επιμένει ότι είναι μετρημένες αυτές οι ημέρες της ευημερίας των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες χρηματοδότησης για τις οποίες προειδοποιεί τις τράπεζες της ευρωζώνης, απορρέουν από το γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες «έχουν καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτες στις ανατροπές της αγοράς» εξαιτίας ακριβώς της μεγάλης εξάρτησής τους από την εξαιρετικά φθηνή χρηματοδότηση που τους προσέφερε η ΕΚΤ.
Σημειωτέον ότι τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ τροποποίησε τους όρους των δανείων, συνολικού ύψους 2,1 τρισ. ευρώ, που έχει χορηγήσει στις τράπεζες με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους και ειδικότερα με επιτόκιο -1%, για να τις ενθαρρύνει να περιορίσουν τον δανεισμό τους στη διάρκεια της πανδημίας. Εχει αυξήσει συγκεκριμένα το επιτόκιο αυτών των δανείων στο επίπεδο του βασικού επιτοκίου καταθέσεων, αρχής γενομένης από τον περασμένο μήνα.
Έκτοτε οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν ήδη σπεύσει να αποπληρώσουν πρόωρα δάνεια ύψους σχεδόν 800 δισ. ευρώ που είχαν λάβει με ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ορισμένες τράπεζες πρέπει να «διαφοροποιήσουν περαιτέρω τις πηγές χρηματοδότησής τους και να αντικαταστήσουν τον φθηνό δανεισμό από την ΕΚΤ με ακριβότερες και πιθανώς πιο βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές πηγές, που θα ασκήσουν πιέσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια και στην κερδοφορία τους.