Οικονομία

Πώς να προστατεύσετε τα κρυπτονομίσματα σας από χάκερς

Όπως αναφέρει το newmoney.gr ,πριν από μερικές ημέρες, χάος προκλήθηκε στην αγορά crypto και συγκεκριμένα λίγο αφότου, το διάσημο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, υπέβαλε αίτημα πτώχευσης καθώς τα περιουσιακά εκατοντάδων χρηστών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων «έκαναν φτερά» μυστηριωδώς από την πλατφόρμα.

Η ίδια η FTX, με έδρα τις Μπαχάμες, επιβεβαίωσε ότι κατέγραψε «μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση» στο σύστημά της.

Πώς να προστατεύσετε τα ψηφιακά περιουσιακά σας στοιχεία από χάκερς

Μέσω ενός cold wallet ή αλλιώς με τη βοήθεια της ψυχρής αποθήκευσης, όπως ονομάζεται, όσοι ασχολούνται ενεργά με τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, μπορούν να προστατεύσουν τα ψηφιακά περιουσιακά τους στοιχεία. 

Η μέθοδος της ψυχρής αποθήκευσης

Υπάρχουν ψηφιακά πορτοφόλια τα οποία αποθηκεύονται σε πλατφόρμες που δεν είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, προστατεύοντας έτσι τα ψηφιακά σας περιουσιακά στοιχεία. Δεδομένου ότι αυτά τα ψηφιακά πορτοφόλια δεν είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, είναι λιγότερο επιρρεπή σε επιθέσεις από χάκερς.

Το πρόσφατο κραχ της FTX αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα γιατί είναι σημαντικό να φυλάσσετε μέρος ή το σύνολο των κρυπτονομισμάτων σας σε ψυχρή αποθήκευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν τοποθετείτε τα ψηφιακά σας στοιχεία σε εταιρείες όπως η FTX, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μόνο εάν το χρηματιστήριο επιτρέψει να σας διανείμει τα χρήματά σας. Ωστόσο, σε περίπτωση που το λογισμικό της εταιρείας παραβιαστεί από χάκερς τότε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσετε τα χρήματά σας. 

Από την άλλη πλευρά, το μειονέκτημα της ψυχρής αποθήκευσης είναι ότι τα περιουσιακά σας στοιχεία είναι λιγότερο ρευστά και είναι πιο δύσκολο να διαπραγματευτείτε γρήγορα, καθώς πρέπει να περάσετε από διάφορα προστατευτικά βήματα προκειμένου να αποκτήσετε πρόσβαση στα χρήματά σας.

Τύποι πορτοφολιών ψυχρής αποθήκευσης

Υπάρχουν πολλά πορτοφόλια ψυχρής αποθήκευσης που μπορείτε να αγοράσετε. Σύμφωνα μάλιστα, με το CNBC, εδώ είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές.

Ledger

Η Ledger διαθέτει δύο πορτοφόλια ψυχρής αποθήκευσης στην αγορά, το Ledger Nano S Plus που κοστίζει 79 δολάρια καθώς και το Ledger Nano X το οποίο είναι πιο ακριβό. Ανάλογα με το μοντέλο που έχετε, αυτές οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν είτε στον υπολογιστή με καλώδιο USB είτε στο κινητό σας με συμβατότητα σε iOS ή Android ή μέσω Bluetooth.

Υποστηρίζει περισσότερους από 5.500 τύπους κρυπτονομισμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ledger έπεσε και αυτή θύμα των χάκερς το 2020, όταν διέρρευσαν 1 εκατομμύριο διευθύνσεις email, παρόλα αυτά, δεν κλάπηκαν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης των χρηστών. 

Trezor

H Trezor έχει ένα βασικό μοντέλο που κοστίζει 72 δολάρια, καθώς και το Model T που κοστίζει 213 δολάρια. Το πορτοφόλι ψυχρής αποθήκευσης αξίας 213 δολαρίων είναι παρόμοιο με το Ledger Nano X, μόνο που δεν διαθέτει δυνατότητα Bluetooth.

Αυτό είναι σκόπιμο, καθώς κάποιοι ανησυχούν ότι το Bluetooth μπορεί να είναι επιρρεπές σε επιθέσεις των χάκερς. Είναι επίσης, συμβατό με πρόγραμμα περιήγησης ιστού, επιτραπέζιο λειτουργικό σύστημα και υποστηρίζεται από Android. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υποστηρίζει το λογισμικό για iOS.

Ellipal

Αντί να χρησιμοποιεί συνδέσεις USB ή Bluetooth, το πορτοφόλι Titan της Ellipal χρησιμοποιεί κωδικούς QR. Η τιμή του ξεκινά από τα 119 δολάρια. Αυτή η συσκευή υποστηρίζει πάνω από 10.000 τύπους διακριτικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ