Οικονομία

Ξεκινούν τον Νοέμβριο οι σεισμικές έρευνες της Energean στο Μπλοκ 2 της Κέρκυρας

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να γίνει η έναρξη της σεισμικής έρευνας στην θαλάσσια παραχώρηση του «Block 2» από την Energean. Θα πρόκειται ουσιαστικά για την τέταρτη σεισμική έρευνα σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία (έχει υλοποιήσει άλλες τρεις από το 2009 και έπειτα).

Παράλληλα, εντός του επόμενου μήνα αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις έρευνες στην περιοχή των Ιωαννίνων, με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση να προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023. Μάλιστα, η εταιρεία για την εκτέλεση των γεωτρήσεων στις δύο περιοχές θα εφαρμόσει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, ενώ θα τηρηθούν οι πιο αυστηρές προδιαγραφές, σε εφαρμογή της ευρωπαϊκής και της ελληνικής νομοθεσίας όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, με παράλληλη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Οι σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα έγιναν το 2019 και έδωσαν θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στο νομό Ιωαννίνων, οι οποίες μένει να επιβεβαιωθούν από την ερευνητική γεώτρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Energean είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα, ενώ έχει επεκταθεί σε οκτώ χώρες, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, στις 2 Νοεμβρίου εκδικάζεται τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, με την οποία είχε εγκριθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Η υπόθεση έχει πάρει πέντε αναβολές από το 2019, αλλά εκτός απροόπτου σε λίγες ημέρες το ελληνικό Δημόσιο και οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω.

Απόφαση

Η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου θα κρίνει το μέλλον των σεισμικών ερευνών στα δύο οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Εάν …γύρει υπέρ του Δημοσίου, τότε όπως υποστηρίζουν πηγές της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) πιθανώς οι σεισμικές έρευνες να ξεκινήσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023. Είναι αξιοσημείωτο ότι η δικαστική εμπλοκή της δραστηριότητας είχε ως συνέπεια να αποχωρήσει την περασμένη Άνοιξη η γαλλική Total Energies η οποία συμμετείχε αρχικά στην κοινοπραξία μαζί με την αμερικανική ExxonMobil και την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Πλέον ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός είναι ο operator με ποσοστό 70% και ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος κατέχει το υπόλοιπο 30%.

Στους λόγους ακύρωσης που προβάλουν οι τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις περιλαμβάνεται το ζήτημα του ανεπαρκούς, όπως υποστηρίζουν, συστήματος παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα από τις σεισμικές έρευνες. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις, το ελληνικό κράτος δεν εξέτασε τη δυνατότητα εναλλακτικών λύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, πέραν των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...