Η Πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί για το επόμενο έτος και ότι οι κίνδυνοι ύφεσης έχουν αυξηθεί.
Στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Georgetown πριν από τις Ετήσιες Συναντήσεις ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας, η Γκεοργκίεβα αξιολόγησε τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Επισημαίνοντας ότι μια θεμελιώδης αλλαγή λαμβάνει χώρα στην παγκόσμια οικονομία, η Γκεοργκίεβα η οποία πήγε έναν κόσμο διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, χαμηλών επιτοκίων, χαμηλού πληθωρισμού και σχετικής προβλεψιμότητας σε έναν πιο εύθραυστο κόσμο με περισσότερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές συγκρούσεις και καταστροφικές κλιματικές καταστροφές.
Οι υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων, οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και οι συνεχιζόμενες ελλείψεις εφοδιασμού περιορίζουν την ανάπτυξη, η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κλυδωνίζονται .
Επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη έχει επηρεαστεί πολύ σοβαρά από τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Γκεοργκίεβα είπε ότι η Κίνα υποφέρει από επιδημικές διαταραχές και βαθύτερη ύφεση στην αγορά ακινήτων, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθωρισμός μείωσε το διαθέσιμο εισόδημα και τους καταναλωτές. Η ζήτηση και τα υψηλά επιτόκια έχουν επιβαρύνει τις επενδύσεις και ανέφερε ότι η δυναμική ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί.
Υπενθυμίζοντας ότι έχουν ήδη μειώσει τις προβλέψεις τους για οικονομική ανάπτυξη τρεις φορές, στο 3,2 τοις εκατό για φέτος και στο 2,9 τοις εκατό για το 2023, η Γκεοργκίεβα είπε: «Όπως θα δείτε στην Έκθεση Παγκόσμιας Οικονομικής Προοπτικής που ενημερώθηκε την επόμενη εβδομάδα, έχουμε δυσμενείς προβλέψεις ανάπτυξης για το επόμενη έτος.». είπε.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα δήλωσε: "Οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται. Εκτιμούμε ότι οι χώρες που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βιώσουν συρρίκνωση για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα αυτό ή το επόμενο έτος."
Σημειώνει ότι η αβεβαιότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή λόγω του πολέμου και της επιδημίας, η Γκεοργκίεβα προειδοποίησε για περαιτέρω οικονομικούς κλυδωνισμούς.
Επισημαίνοντας τους αυξημένους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η Γκεοργκίεβα εξήγησε ότι η ταχεία και άναρχη ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να ενισχυθεί από προϋπάρχουσες ευπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για το υψηλό δημόσιο χρέος και τη ρευστότητα σε βασικά μέρη της χρηματοπιστωτικής αγοράς.