Για μεγάλη, «παγκόσμια καταιγίδα» που έρχεται και προκλήθηκε από τις ενέργειες της Δύσης, κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS ενόψει της πολυαναμενόμενης ομιλίας Πούτιν στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ την Τετάρτη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «οι παγκόσμιες διαδικασίες έχουν επί του παρόντος αρνητικές επιπτώσεις. Μάλλον αρχίζει μια μεγάλη παγκόσμια καταιγίδα. Από πολλές απόψεις, υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, αλλά υπάρχουν και υποκειμενικοί λόγοι για αυτήν την επερχόμενη καταιγίδα, που συνδέονται με απολύτως παράλογες και συχνά παράλογες αποφάσεις και ενέργειες των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης, της ΕΕ και μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών».
''Ωστόσο, σε αυτό το πλαίσιο, εξακολουθούμε να καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται πολύ τεταμένη, στοχαστική και συνεπής δουλειά'', είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Έσπευσε μάλιστα να αποδώσει την αποχώρηση δυτικών εταιριών από τη Ρωσία σε πολιτικές πιέσεις.
''Οι δυτικοί ασκούν απολύτως απροκάλυπτη πίεση στις εταιρείες τους. Πολλές εταιρείες έχουν εγκαταλείψει την αγορά μας. Αλλά αυτές οι κενές θέσεις καταλαμβάνονται τόσο από εγχώριες επιχειρήσεις όσο και από εταιρείες από άλλες χώρες, και το κάνουν πρόθυμα, αποκομίζοντας άμεσα οφέλη από αυτό. Ταυτόχρονα, όσοι φεύγουν υφίστανται σημαντικές απώλειες'', ισχυρίστηκε, χωρίς να προσφέρει εξηγήσεις.
Bloomberg: Έτοιμη η Ευρώπη για παροχή ενέργειας με δελτίο
Η ρωσική κρατική εταιρία φυσικού αερίου, Gazprom, έκλεισε τη στρόφιγγα και η Ευρώπη βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον χειρότερό της εφιάλτη. Είναι, άραγε, τα αποθέματά της αρκετά; Μάλλον όχι. Για αυτό, σε αυτό που ελπίζει πλέον η Δύση είναι ένας ήπιος χειμώνας, τόσο για να μην ξοδέψει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, όσο και για να καταφέρει να μειώσει το κόστος της ενέργειας, ένα κόστος που προς το παρόν «βαραίνει» κυρίως τους καταναλωτές.
Το Bloomberg, πάντως, με άρθρο του για τις τελευταίες εξελίξεις, βάζει στο… τραπέζι και το δελτίο ενέργειας για φέτος τον χειμώνα, το οποίο όπως αναφέρει το διεθνές μέσο, είναι δύσκολο να αποφύγει η Ευρώπη.
Μπορεί αξιωματούχοι της Γερμανίας να επιχειρούν να καθησυχάσουν λέγοντας πως οι αποθήκες είναι γεμάτες, ο Κλάους Μούλερ, ωστόσο, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και με τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 95% γεμάτες (σ.σ. σήμερα στο 85%), το καύσιμο επαρκεί μόνο για 2-2,5 μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές.
Η Ευρώπη, πάντως, έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για τυχόν ελλείψεις. Πρώτος και βασικός στόχος είναι η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, με την επιλογή να τον καταστήσει υποχρεωτικό εάν χρειαστεί, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να εξετάζονται μέτρα, τα οποία στο παρελθόν φάνταζαν απίθανα, ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει, ωστόσο, το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αντιμετωπίσει τόσες προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας τον χειμώνα που έρχεται, που μέχρι και η στήριξή της προς την Ουκρανία μπορεί να δοκιμαστεί. Τα πρώτα… σύννεφα έχουν ήδη φανεί και δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός και η εκτόξευση των τιμών του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Ήδη κλείνουν βιομηχανίες και το ευρώ διολισθαίνει λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε από τον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας.
Πόσο θα στοιχίσει η καθυστέρηση των κυβερνήσεων να δράσουν
Με τα παραπάνω δεδομένα, το δελτίο φαίνεται αναπόφευκτο. Και ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί αν όντως μειωνόταν η ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15%, για την οποία πιέζει η Ε.Ε., οι κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει μέχρι στιγμής να δράσουν για να μειώσουν την κατανάλωση.
Και παρά την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται τέσσερις φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο και αναμένεται να εκτιναχθούν τη Δευτέρα μετά την κίνηση της Gazprom.
Ασία και Ευρώπη, πάντως, ανταγωνίζονται για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος και στις δύο περιοχές, υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί το αέριο στις ευρωπαϊκές αποθήκες προς το τέλος του χειμώνα, σημειώνει το Bloomberg.