Οικονομία

Θέλουν κι άλλο LNG από την Αλεξανδρούπολη οι Βούλγαροι

Η Βουλγαρία κατέληξε σε κατ' αρχήν συμφωνία για διπλασιασμό της δεσμευμένης χωρητικότητάς της σε μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα κατασκευαστεί στα ανοιχτά του βόρειου ελληνικού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, δήλωσε τη Δευτέρα ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας.

Ο Rossen Hristov είπε στους δημοσιογράφους ότι η αύξηση της δεσμευμένης χωρητικότητας σε 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στον τερματικό σταθμό LNG, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023, θα βοηθήσει τη βαλκανική χώρα να εξασφαλίσει διαφοροποιημένη και σταθερή παροχή φυσικού αερίου.

Η μεταβατική κυβέρνηση, η οποία έχει δεχθεί πυρά στο εσωτερικό της επειδή επιδίωξε να ανανεώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, είπε ότι σχεδιάζει να ανοίξει διαγωνισμούς για μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες παραδόσεις φυσικού αερίου και θέλει να εισάγει περισσότερο αέριο LNG μέσω της Ελλάδας.

Ο τερματικός σταθμός της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να κατασκευαστεί από κοινοπραξία της ελληνικής οικογένειας Κοπελούζου, τις ελληνικές εταιρείες φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, τη βουλγαρική Bulgartransgaz και την κυπριακή Gaslog.

Θα μπορεί να επεξεργάζεται 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) LNG ετησίως και να αποθηκεύει 153.500 κυβικά μέτρα.

Η Βουλγαρία αγωνίζεται να εξασφαλίσει φυσικό αέριο σε βέλτιστες τιμές για τον ερχόμενο χειμώνα, αφού η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου τον Απρίλιο λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια εν μέσω ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η προσωρινή κυβέρνηση επιδίωξε συνομιλίες με την Gazprom για ανανέωση των προμηθειών στο πλαίσιο της τρέχουσας σύμβασης που λήγει στα τέλη του 2022 και για επαναπρογραμματισμό των αποστολών φυσικού αερίου που η χώρα δεν είχε αναλάβει μέχρι τον επόμενο Απρίλιο ή Ιούνιο.

Πολλοί τοπικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας έχουν κατακρίνει το σχέδιο ως επικίνδυνο, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως πολιτικό εργαλείο για να φέρει μια σφήνα μεταξύ των μελών της ΕΕ και σκιαγραφώντας τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιες συνομιλίες σε μια ενδεχόμενη μελλοντική υπόθεση διαιτησίας.

Τη Δευτέρα, ο Χρίστοφ είπε ότι η Gazprom δεν έχει απαντήσει ακόμη και επανέλαβε ότι το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο δεν θα επιδιώξει νέα σύμβαση με τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...