Στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής ως χωριστής χρέωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος προχώρησε η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το υπουργείο Ενέργειας, η αναστολή της ρήτρας θα ισχύσει για ένα χρόνο και συγκεκριμένα για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2023.
«Δεν καταργείται, ενσωματώνεται στην προμήθεια»
Ο δικηγόρος ΙΝΚΑ Αλέξης Αλεξόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ, και αναφέρθηκε στην ρήτρα αναπροσαρμογής.
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου είπε πως δεν καταργείται και οι χρεώσεις στους λογαριασμούς θα γίνονται κανονικά.
«Η τροπολογία της κυβέρνησης δεν λέει ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, λέει ότι δεν εφαρμόζεται, δηλαδή αναστέλλεται η εφαρμογή της από τους λογαριασμούς ρεύματος που θα βγουν για καταναλώσεις μετά την 1η Αυγούστου 2022 και μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Αυτό μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή, αλλά δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν. Να τα βάζουν σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας κάτω από την αιτιολογία "χρέωση προμήθειας ενέργειας". Δηλαδή του αλλάζουμε όνομα», υποστήριξε ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Αλέξης Αλεξόπουλος.
«Βαφτίσαμε το κρέας ψάρι»
«Θα είναι τα ίδια νούμερα. Χρέωση προμήθειας ενέργειας, θα δίνει το κράτος κάποια επιδότηση στον προμηθευτή, θα βάζει κάποιο πλαφόν που υποτίθεται ότι θα παίρνει πίσω και ο καταναλωτής δεν θα μπορεί ούτε να ελέγξει ούτε θα ξέρει πόσο θα χρεώνεται. Μάλιστα θέλω να σας πω ότι αυτή η τροπολογία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ενωσιακό δίκαιο. Γιατί λέει ότι ο προμηθευτής την μόνη υποχρέωση που έχει, δεν είναι καν να ειδοποιεί τον καταναλωτή, για τις όποιες αυξήσεις. Αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνουν. Το μόνο που έχει υποχρέωση είναι στον ιστότοπό του να κάνει μια ανάρτηση και να λέει "η χρέωση που θα σου βάλω θα είναι τόση". Δηλαδή έρχεστε εσείς στο γραφείο μου, υπογράφετε μια σύμβαση για μια αγωγή που θα σας κάνω και σας λέω "αν θες να δεις πόσο θα κοστίσει, πήγαινε σε δυο μήνες στον ιστοτοπό μου, να δεις πόσο σε χρέωσα". Αυτό γίνεται. Βαφτίσαμε το κρέας ψάρι. Αυτό έγινε. Αυτά ισχύουν και για τα οικιακά τιμολόγια και για τα επαγγελματικά», κατέληξε.