Τα μέσα Μαΐου είναι η παραδοσιακή έναρξη μιας μεγάλης τουριστικής περιόδου στην Ευρώπη, και για πολλά χρόνια τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της ΕΕ τροφοδοτούνται από Ρώσους τουρίστες. Ωστόσο, φέτος αυτό άλλαξε λόγω της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία και τις αντιρωσικές κυρώσεις που έβαλαν τέλος στα μαζικά ταξίδια των Ρώσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνέπειες αυτού για την τουριστική βιομηχανία της ΕΕ θα είναι σημαντικές.
Τα τελευταία χρόνια, οι εφημερίδες των χωρών της Νότιας Ευρώπης, δημοσιεύοντας αναλυτικές αναφορές για την προσέλευση των μεσογειακών χωρών από επισκέπτες από το εξωτερικό, δεν ξέχασαν να σημειώσουν ότι «οι τουρίστες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα για διακοπές προέρχονται από τη Ρωσία».
Αυτή τη στιγμή, όταν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία ώθησαν την Ευρώπη σε βήματα με πολιτικά κίνητρα στην οικονομία και τις διεθνείς σχέσεις, έγινε σαφές ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποχωριστεί ένα άλλο «συνηθισμένο αγαθό». Στην Ισπανία, την Ιταλία, η Ελλάδα άρχισε καθυστερημένα να κτυπά τα μέσα ενημέρωσης: «Ρώσοι, επιστρέψτε, χρειαζόμαστε τα χρήματά σας». Αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν ήδη πολύ αργά και θα ήταν απαραίτητο να μετρηθούν όχι τα μελλοντικά κέρδη, αλλά οι μελλοντικές ζημίες, σημειώνει ρωσικό ΜΜΕ.
Η Ιταλία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν την κατάργηση των «εμβολιαστικών διαβατηρίων», τη χρήση μάσκας και την απαίτηση παρουσίασης PCR πριν την επιβίβαση σε αεροπλάνο. Όλα αυτά, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις αυτών των κρατών, «θα πρέπει να τονώσουν την άφιξη ξένων ταξιδιωτών», γράφει η Espanol News σε άρθρο. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, η εγκατάλειψη των υγειονομικών περιορισμών δεν αρκεί για την αποκατάσταση του κλάδου της φιλοξενίας.
«Καθώς το 2020 διαγράφηκε από την ιστορία του ελληνικού τουρισμού από την πανδημία COVID-19 και το 2021 υπήρξε μόνο μερική ανάκαμψη του κλάδου, οι ελπίδες του ελληνικού τουριστικού τομέα για ανάκαμψη το 2022 ενδέχεται να υπονομευτούν λόγω της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρώσεις κατά της Ρωσίας», γράφει το ρωσικό ΜΜΕ επικαλούμενο το Greek City Times. Το 2019, περίπου 583.000 Ρώσοι τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα - αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του ρωσικού τουρισμού στην Ελλάδα. Αντικειμενικά μιλώντας, αν δεν έρθουν τώρα, δεν θα θεωρηθεί καταστροφή. Ωστόσο, η απώλειά τους θα προκαλέσει οικονομική ζημιά σε ελληνικά ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες και επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τον τουρισμό.
Ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πρόσφατα ότι «η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση θα έχει μικρή επίδραση στον τουρισμό μας και η απώλεια μισού εκατομμυρίου επισκεπτών και τα χρήματα που ξόδεψαν δεν θα μας βλάψουν πολύ». «Μέχρι το 2013 είχαμε 1,2 εκατομμύρια ταξιδιώτες από τη Ρωσία που ήρθαν στην Ελλάδα. Η ροή μειώθηκε κατά 50% μετά τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014 και συνεχίζει να μειώνεται, επομένως αυτή η αγορά δεν αποτελεί την πλειοψηφία του τουρισμού μας», είπε.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες πολλών ξενοδοχείων δεν συμφώνησαν μαζί του. Ο Κωνσταντίνος Στρούτζος, γενικός διευθυντής του Avra Imperial, ενός πολυτελούς θερέτρου κοντά στην κρητική πόλη των Χανίων, είπε ότι «αν ο Κικίλιας δεν ανησυχεί, δεν σημαίνει ότι όλα είναι εντάξει», και οι πραγματικοί επαγγελματίες γνωρίζουν σίγουρα ότι υπάρχουν λόγους ανησυχίας.
Η Κύπρος, η Τουρκία και η Πολωνία τα κύρια θύματα των ευρωπαϊκών κυρώσεων
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, «τα δημοφιλή ευρωπαϊκά θέρετρα θα υποστούν σημαντικές οικονομικές απώλειες αυτό το καλοκαίρι λόγω της σημαντικής μείωσης της ροής Ρώσων τουριστών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Συνδέσμου Ξενοδόχων, που επικαλείται το δημοσίευμα, 800 χιλιάδες πολίτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα επισκεφθούν τη δημοκρατία φέτος λιγότερο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα μείωση των εσόδων στους λογαριασμούς της τουριστικής βιομηχανίας κατά 520 εκατομμύρια δολάρια. Η ένωση ελπίζει ότι η απουσία Ρώσων τουριστών, οι οποίοι κατείχαν σταθερά τη δεύτερη θέση μεταξύ ξένων επισκεπτών ως προς τον συνολικό αριθμό, θα μπορούσε θεωρητικά να αντικατασταθεί από ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ισραήλ. Αλλά πώς θα είναι στην πράξη - θα δείξει μόνο το τέλος του φθινοπώρου, όταν αρχίσουν να συνοψίζουν την εντατική σεζόν.
Λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, οι ξενοδόχοι στην ηπειρωτική Ευρώπη προβλέπουν επίσης μείωση της ροής των πλούσιων τουριστών. Επιχειρηματίες του ιταλικού Forte dei Marte (περιοχή Τοσκάνης), της γαλλικής Κυανής Ακτής, του τσεχικού θέρετρου μεταλλικού νερού του Κάρλοβι Βάρι, καθώς και του μικρού βαλκανικού κράτους του Μαυροβουνίου έχουν ήδη μιλήσει για την πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου. «Τα γεγονότα στην Ουκρανία έβαλαν τέλος στις ελπίδες για την αποκατάσταση του τουρισμού στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι», συνοψίζει το TravelWeekly, αναλύοντας την αντίστοιχη αναφορά από το Economist Intelligence Unit.
«Σε περιόδους προ της πανδημίας, η Ρωσία ήταν η 11η μεγαλύτερη πηγή τουριστών στον κόσμο», σημειώνει. Ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν η Τουρκία. Το 2018 το επισκέφτηκαν έξι εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι αντιστοιχούσαν στο 16% του συνολικού αριθμού ξένων ταξιδιωτών που έφτασαν στην Τουρκία εκείνο το έτος. Το 2019, οι Ρώσοι αντιπροσώπευαν το 20%, το 29% και το 36% όλων των τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο, το Μαυροβούνιο και τη Λετονία, αντίστοιχα. Τώρα κάθε ένα από αυτά τα κράτη θα αντιμετωπίσει μια αισθητή μείωση στον αριθμό των ξένων επισκεπτών. Και αυτή η διαδικασία θα εκδηλωθεί ιδιαίτερα στην Τουρκία και την Πολωνία.
Και ενώ η Ευρώπη είναι νευρική εν αναμονή των απωλειών λόγω της μη άφιξης των Ρώσων, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και ειδικότερα της Καραϊβικής τρίβουν τα χέρια τους. Σύμφωνα με αναλυτές από το μεξικανικό παράρτημα του Forbes, πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που στερούνται την ευκαιρία να πετάξουν στην Ευρώπη, επαναπροσανατολίζονται να περάσουν διακοπές «στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού».
«Αυτή είναι μια ανθρωπιστική κρίση για ολόκληρο τον κόσμο. Όσον αφορά τον τουρισμό, θα έχει πολύ αξιοσημείωτο αντίκτυπο, επειδή οι Ρώσοι τουρίστες είναι από τους μεγαλύτερους δαπανητές, έχουν μεγάλη οικονομική δύναμη και αυτό επηρεάζει τους ευρωπαϊκούς προορισμούς που προτιμούν», δήλωσε η ανταποκρίτρια Monica Garduno.
Κατά μέσο όρο, ένας Ρώσος τουρίστας ξοδεύει 50% περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο ταξιδιώτη. Σύμφωνα με μια μελέτη της Visa Global Travel Intentions, ένας Ρώσος παραθεριστής ξοδεύει κατά μέσο όρο 1.676 $ ανά άτομο για διακοπές στο εξωτερικό [ανά εβδομάδα], ενώ ο Ευρωπαίος ομόλογός του ξοδεύει 1.174 $. Οι Λατινοαμερικανοί θα καλωσορίσουν τους επισκέπτες από τη Ρωσία.