Με τις ευλογίες της περιβόητης κας Νούλαντ που βρέθηκε πρόσφατα στην χώρα μας και στην Κύπρο και μας τα είπε ένα χεράκι για τον East Med, ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πάει για κομβικό πόστο στην αμερικανική κυβέρνηση.
"Σήμερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προτείνει τα ακόλουθα άτομα για να υπηρετήσουν ως βασικοί ηγέτες στην κυβέρνησή του:
-Cindy Dyer, υποψήφια για τη θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Παρακολούθησης και Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων, με βαθμό Πρέσβη εν ενεργεία
-Michael Gonzales, υποψήφιος για τη θέση του έκτακτου και πληρεξουσίου πρέσβη στη Δημοκρατία της Ζάμπια
-Michael Ratney, υποψήφιος για τη θέση του έκτακτου και πληρεξουσίου πρέσβη στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας
-Geoffrey Pyatt, Υποψήφιος για τη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για τους ενεργειακούς πόρους" αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες λοιπόν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα γίνει ο υπεύθυνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενεργειακή ασφάλεια.
Η θέση αυτή αναμένεται να είναι τεραστίας σημασίας ιδίως με την τάση που οικοδομείται στην Δύση για απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές.
Ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για τους Ενεργειακούς Πόρους είναι ο επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πόρων του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες του Υπουργείου για την προώθηση της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας. Ο κάτοχος του γραφείου αναφέρεται στον υφυπουργό Εξωτερικών για την οικονομική ανάπτυξη, την ενέργεια και το περιβάλλον, επί του παρόντος τον Jose W. Fernandez.
Οι θέσεις του κ. Πάιατ είναι γνωστές και πολυδιατυπωμένες. Και για την ελληνοαμερικανική συνεργασία σε οικονομικά πεδία, και για την Αλεξανδρούπολη, για τα ελληνοτουρκικά και την νατοϊκή μας συνεργασία.
Στο μεταξύ μέλη της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ήρθαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής, βουλευτή Frank Pallone Jr, και συναντήθηκαν με Έλληνες υπουργούς για να συζητήσουν τη νέα κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ σε όλους τους τομείς.
Προ ημερών συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος τους ενημέρωσε για το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξασφάλιση επαρκούς ενεργειακού εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και για την αύξηση της δυναμικότητας του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας.
Ο κ. Σκρέκας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα επιταχυνθεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και λόγω του χαμηλότερου κόστους της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στη συνέχεια, την Τετάρτη, επισκέφθηκαν τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον αναπληρωτή του, Κώστα Φραγκογιάννη, συζητώντας όχι μόνο για τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία, αλλά και για ενεργειακά θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με tweet του υπουργείου Εξωτερικών.
Την ίδια μέρα δηλαδή που ανακοινώθηκε η αποχώρηση της Total από τα δύο τεμάχια της Κρήτης.
To μόνο βέβαιο είναι πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε πυρετώδεις διαβουλέυσεις σε γεω-οικονομικό επίπεδο.
Οψόμεθα...