Τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους για την αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας κατέθεσαν εκπρόσωποι παραγωγικών κλάδων στο 7o Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε ο Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ και Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Βέττας, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης, υποστήριξε ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες δίνουν την ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται δέκα χρόνια πίσω από ΗΠΑ και Κίνα. Τόνισε πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο κομμάτι της σταθερής συνδεσιμότητας, όσον αφορά στις οπτικές ίνες, διαφορά όμως που θα καλυφθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία, είναι σωστές οι προτεραιότητας που έχουν τεθεί. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο τις ψηφιακές δεξιότητες και την καινοτομία, αλλά έχω σοβαρή αμφιβολία αν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να υποστηρίξει τη μετάβαση» είπε ο κ. Μπρουμίδης.
Την σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές βιομηχανίες ανέδειξε η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε, Μαρία Λαζαρίμου. Είπε ότι η ελληνική αγορά ενέργειας δεν είναι ακόμα όσο ανταγωνιστική μπορεί να γίνει, και ότι υπάρχουν πάγιες στρεβλώσεις, ενώ ζήτησε από την Πολιτεία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και πραγματική στήριξη της βιομηχανίας.
Η Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Άσπα Παλημέρη, επισήμανε πως αρχικά μετά την επιβολή των capital controls και εν συνεχεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφηκε τεράστια αύξηση στη χρήση των πιστωτικών καρτών. Η Ελλάδα όμως, είπε, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς βρισκόμαστε στην 9η θέση από το τέλος στην Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάταξη της φοροδιαφυγής και εκτίμησε ότι αν συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα προκύψουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα 2 δισ. ευρώ.
Την ανάγκη να μην χάσουμε ως χώρα τον μπούσουλα που κερδίσαμε με πολύ μεγάλο κόστος κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης προέκρινε ο καθηγητής στο London Business School Ηλίας Παπαϊωάννου. «Με φοβίζει η αναντιστοιχία μεταξύ των πρωτοπόρων εταιρειών και ενός πολιτικού συστήματος που επανέρχεται στο προπατορικό αμάρτημα και διαγωνίζεται στις παροχές» συμπλήρωσε. Δήλωσε αισιόδοξος για τις επενδύσεις, σημειώνοντας όμως οτι θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο αν δεν διορθωθούν τα δομικά προβλήματα.
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Εμμανουηλίδης Partner, Allen & Overy LLP, διαπίστωσε τρομερή πρόοδο στην ελληνική οικονομία από την εποχή του κινδύνου του Grexit μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι η χώρα έχει αλλάξει ως επενδυτικός προορισμός. Χαρακτήρισε, δε, ιδιαίτερη σημαντική τη δημοσιονομική σταθερότητα.ω