Οικονομία

Πώς οι Γερμανοί διδάσκονται να κάνουν οικονομία λόγω Ουκρανίας

Στη Γερμανία, οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν απότομα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό περιλαμβάνει τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, τα τρόφιμα, τη βενζίνη και άλλα καταναλωτικά αγαθά.

Τα μέσα ενημέρωσης και οι αξιωματούχοι στη Γερμανία πρότειναν οικονομικά μέτρα στους πολίτες τους ως απάντηση. Ορισμένα από αυτά μπορεί να φαίνονται αρκετά πρωτόγνωρα.

Πώς αυξήθηκαν οι τιμές στη Γερμανία μετά το ξέσπασμα του πολέμου;

Η ιστορία της ανόδου των τιμών στη Γερμανία και την Ευρώπη γενικότερα δεν ξεκίνησε χθες. 

Ο πληθωρισμός στις χώρες της ΕΕ επιταχύνθηκε ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά το 3,6% το 2021 θα ξεπεράσει το 5% το 2022. 

Οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται στις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας που άρχισαν στην αρχή της περιόδου θέρμανσης, δηλαδή το περασμένο φθινόπωρο. Η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο αποτελούν το 90% της τιμής των λιπασμάτων και υπήρξε αντίστοιχη αύξηση της τιμής όλων των γεωργικών προϊόντων. 

Οι γερμανικές τιμές των τροφίμων είχαν ήδη αυξηθεί κατά 24% τον Φεβρουάριο, αν και η προηγούμενη μέγιστη μηνιαία αύξηση ήταν 4%. Αυτό πιθανότατα οφειλόταν στο γεγονός ότι η Ρωσία είχε αναγνωρίσει το "LDPR" στις 22 Φεβρουαρίου και είχε υποσχεθεί να του παράσχει στρατιωτική βοήθεια. Στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε ο πόλεμος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στα τρόφιμα. 

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι οι κύριοι προμηθευτές σιταριού και αραβοσίτου παγκοσμίως (οι δύο χώρες κατέχουν περίπου το 30% της παγκόσμιας αγοράς). Αλλά και οι δύο χώρες έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών από το ξέσπασμα του πολέμου. Ως εκ τούτου, μετά τη ρωσική εισβολή η παγκόσμια τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 50%.

Αυτό δεν άργησε να επηρεάσει τις τιμές στα καταστήματα. Η Aldi, η μεγαλύτερη αλυσίδα φθηνών σούπερ μάρκετ, αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τις τιμές σε 400 είδη τροφίμων.

Τα προϊόντα αρτοποιίας, τα απορρυπαντικά και τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν αυξηθεί. Ορισμένα είδη θα είναι κατά δέκα ευρώ ακριβότερα. Ο βιολογικός καφές θα αυξηθεί κατά ένα ευρώ ανά συσκευασία.

Άλλοι πήραν ως αφετηρία την αρχή του Aldi. Ο λόγος δεν ήταν μόνο ο πληθωρισμός, αλλά και η συνεπαγόμενη αύξηση της ζήτησης.

Υπήρχε έλλειψη ηλιέλαιου, το οποίο εισήχθη από την Ουκρανία, καθώς και αλεύρι και ζυμαρικά. Οι πελάτες στις αρχές Μαρτίου ανέφεραν ότι τα ράφια στα καταστήματα του Ντίσελντορφ ήταν άδεια.

Και στην πόλη του Άαχεν, η ζάχαρη έχει επίσης εξαφανιστεί από τα ράφια - έχει εξαντληθεί εντελώς (άλλο ένα "επώνυμο" εξαγωγικό προϊόν από την Ουκρανία).

Όπως είπαν οι κάτοικοι της δυτικής Γερμανίας στη ιστοσελίδα Strana, η φρενίτιδα έχει πλέον υποχωρήσει και τα προϊόντα έχουν επιστρέψει στα ράφια, αλλά οι τιμές τους παραμένουν υψηλότερες από πριν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια άλλη πτυχή της αύξησης των τιμών είναι η αύξηση του κόστους των καυσίμων. 

Πριν από τον πόλεμο, ένα λίτρο βενζίνης 95 στη Γερμανία κόστιζε 1,77 ευρώ. Από τις αρχές Μαρτίου και καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου μισού του μήνα ισορροπεί στο 2,25. Μόνο μετά τις 16 Μαρτίου υποχώρησε ελαφρώς στα 2,15 ευρώ περίπου.

Πρόκειται για αύξηση άνω του 20%. 

Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν είναι ακόμη σε θέση να επηρεάσει τις αυξήσεις των τιμών και να τις μειώσει σημαντικά. Αυτό είναι εμφανές από τον τρόπο με τον οποίο οι γερμανικές αρχές παροτρύνουν τον πληθυσμό τους να εξοικονομεί περισσότερα χρήματα. 

«Φορέστε ένα πουλόβερ, Κατεβάστε τις περσίδες, μην τρώτε κρέας».

Η εκστρατεία για έναν "εγχώριο πόλεμο κατά του Πούτιν" προωθείται ενεργά στα μέσα ενημέρωσης. Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για εξοικονόμηση ενέργειας και καυσίμων. 

"Φυσικά, ο καθένας μας μπορεί να αρχίσει να εξοικονομεί ενέργεια στην καθημερινή του ζωή. Στο παρελθόν δεν θέλαμε πραγματικά να το κάνουμε αυτό, αλλά τώρα που μιλάμε για τον Πούτιν, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα στην εποχή του ενεργειακού πολέμου", αναφέρετε στην αρχή της εκπομπής Heute.

Από την άλλη πλευρά του θέματος ήρθε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Cem Ozdemir. Προέτρεψε τους Γερμανούς να σταματήσουν να έχουν αποθέματα και να τρώνε λιγότερο.

"Μπορούμε να διευκολύνουμε τα πράγματα με το να ψωνίζουμε υπεύθυνα και να αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε. Τίποτα δεν χρειάζεται να μενει στο σπίτι, ούτε το χαρτί τουαλέτας ούτε το ηλιέλαιο. Αυτό θα εξασφάλιζε ότι οι τιμές θα ανέβαιναν μέχρι το ανώτατο όριο", πιστεύει ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον ίδιο "η ύπουλη στρατηγική του Πούτιν είναι ότι έχουμε εμπλοκές - χρειάζεται εικόνες από άδεια ράφια για να σπείρει την αβεβαιότητα". Στο πλαίσιο αυτό, συμβουλεύει "να μην παραδίδουμε πολεμοφόδια στην προπαγάνδα του".

Προέτρεψε επίσης τους Γερμανούς να στραφούν σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

"Ακόμη και αν είμαι χορτοφάγος, δεν θα κηρύξω ότι όλοι πρέπει να στραφούν στη χορτοφαγία. Αλλά ας το θέσουμε αλλιώς: η κατανάλωση λιγότερου κρέατος θα ήταν μια συμβολή στον αγώνα κατά του κ. Πούτιν", κατέληξε ο Οζντεμίρ.

Ο Reiner Hoffmann, επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων, τάχθηκε κατά της διακοπής της αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αλλά ζήτησε επίσης να αλλάξουν ζωή οι Γερμανοί, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από την ενέργεια από τη Ρωσία. 

"Μπορεί η Γερμανία να το αντέξει οικονομικά; Η διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μας γονατίσει νωρίτερα από τον Πούτιν. Η κίνηση αυτή θα επιδεινώσει τα προβλήματα. Θα βρεθούμε σε μια οικονομική κατάσταση που θα μπορούσε να έχει πολύ ευαίσθητες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας - με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες", πιστεύει.

Ταυτόχρονα, ανεξάρτητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι πεπεισμένος για την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και προσεκτικότερης διαχείρισης των πόρων.

"Απαιτεί επίσης μια αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών μας. Αλλά δεν θα λύσουμε το πρόβλημα λέγοντας στους ανθρώπους να βάλουν δύο ακόμη τζάκετ".

Μια πιο αποτελεσματική μέθοδος εξοικονόμησης χρημάτων, κατά την άποψή του, είναι ο περιορισμός της ταχύτητας οδήγησης ενός αυτοκινήτου. 

"Θα μπορούσαμε να επιβάλουμε όριο ταχύτητας 100 km/h στους αυτοκινητόδρομους και 30 km/h στις πόλεις για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας. Είναι σωστό να εξοικονομήσουμε κάθε σταγόνα βενζίνης που μπορούμε. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμη η απάντηση στα βαθιά διαρθρωτικά μας προβλήματα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ενεργειακή ασφάλεια", συνόψισε ο επικεφαλής της Ένωσης Γερμανικών Συνδικάτων.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο σημερινός ρυθμός πληθωρισμού δεν είναι το όριο και οι αυξήσεις των τιμών θα συνεχιστούν το 2022.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ