Σε safe haven φαίνεται πως μετατρέπεται το κινεζικό γουάν εν μέσω της παγκόσμιας αναταραχής των αγορών μετά από την εισβολή της Ουκρανίας από τη Ρωσία.
Οι ισοτιμίες πολλαπλών νομισμάτων όπως το ευρώ και το κορεατικό γουόν έχουν καταγράψει μείωση, αλλά το γουάν κυμαίνεται κοντά σε 4ετές υψηλό.
Σύμφωνα με τον Khoon Goh, στέλεχος της ANZ Banking Group «το γουάν μοιάζει με safe haven εν μέσω της ουκρανικής κρίσης».
Τα κινεζικά κρατικά ομόλογα τα οποία προσέλκυσαν επενδύσεις ύψους $91 δισ πέρυσι, μοιάζουν πια ως καλές εναλλακτικές σε σχέση με τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές κινεζικών πρακτορείων ειδήσεων, η ισοτιμία του γουάν ενδέχεται να καταγράψει ράλι στα 6,3/δολάρια. Ανάλογα, ο δείκτης Bloomberg CFETS RMB Index ο οποίος καταγράφει την πορεία του κινεζικού νομίσματος σε σχέση με 24 άλλα νομίσματα, αυξήθηκε στο 104,16 σε ιστορικό υψηλό από το 2007.
Υπάρχει, βέβαια και η ανησυχία πως το γουάν θα καταγράψει υπερβολικά υψηλή αύξηση, κάτι που θα οδηγήσει σε παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Οι πιέσεις στο νόμισμα θα αυξηθούν περαιτέρω λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της People’s Bank of China (PBOC) σε σχέση με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη οι οποίες επιδιώκουν να αυξήσουν τα επιτόκια προς καταπολέμηση του πληθωρισμού.
«Η κινεζική οικονομία ήταν -πρόσφατα- ολίγον τι ασταθής αλλά οι κινεζικές αρχές έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίησή της», ανέφερε ο Huang Yiping, καθηγητής Οικονομικών στο Peking University και πρώην μέλος της επιτροπής νομισματικής επιτροπής της PBOC.