Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διπλασίασαν τον πλούτο τους ενώ οι φτωχοί αυξήθηκαν κατά 160 εκατ. κατά τη διάρκεια της πανδημίας!

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διπλασίασαν τον πλούτο τους τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού, λόγω της απότομης αύξησης της φτώχειας και της ανισότητας. Αυτό προκύπτει από έκθεση της Oxfam, μιας διεθνούς οργάνωσης που επικεντρώνεται στη φτώχεια και την ανισότητα.

Σύμφωνα με την Oxfam, ο πλούτος των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει αυξηθεί από 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Αυτό προκύπτει από έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Βερολίνο τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου.

Όλοι οι δισεκατομμυριούχοι της πανδημίας αύξησαν τον πλούτο τους περισσότερο από ό,τι τα 14 χρόνια πριν από τον κορονοϊό.  Οι 55.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη αύξησαν την περιουσία τους κατά 14% μεταξύ 2019 και 2021. Συγκριτικά, ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 1% την ίδια περίοδο.

"Το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και της υπόλοιπης ανθρωπότητας έχει έτσι διευρυνθεί δραματικά", αναφέρει η έκθεση.

Πριν από την πανδημία του κορονοϊού, περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, δηλαδή 3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 160 εκατομμύρια, διαπίστωσε η Oxfam. Καθώς οι οικονομίες των λιγότερο εύπορων χωρών δεν έχουν ακόμη ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, το φτωχότερο 20% έχει πληγεί περισσότερο από την απώλεια εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Για τους δισεκατομμυριούχους, η πανδημία έχει μετατραπεί σε χρυσοθηρία. Οι κυβερνήσεις άντλησαν δισεκατομμύρια στην οικονομία, αλλά τα περισσότερα (από αυτά τα χρήματα - σ.σ.) έμειναν σε ανθρώπους που επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τις τιμές των μετοχών", δήλωσε ο αναφερόμενος στην Oxfam Manuel Schmitt.

Οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για την επιδείνωση της κατάστασης των κοριτσιών και των γυναικών. Σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, ο αριθμός των γυναικών που λαμβάνουν χρήματα για την εργασία τους έχει μειωθεί κατά 13 εκατομμύρια στον πλανήτη. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των γυναικών που κάνουν απλήρωτη εργασία, όπως η φροντίδα των μελών της οικογένειας, έχει αυξηθεί.

Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να επιβάλουν υψηλότερους φόρους στις εταιρείες και τους υπερπλούσιους και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για την ανάπτυξη κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, οι πατέντες για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού θα πρέπει να εγκαταλειφθούν και να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή τους στον πλανήτη, πιστεύει η ένωση.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι ο Ίλον Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία, η περιουσία του πλησιάζει τα 300 δισ. δολάρια. Και ο Ουκρανός δισεκατομμυριούχος Ρινάτ Αχμέτοφ έγινε πλουσιότερος κατά περισσότερα από τέσσερα δισ. δολάρια το 2021.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ