Οικονομία

myProperty: Τι γίνεται με την γονική παροχή και τη δωρεά ακινήτων μέσα από την πλατφόρμα

Από τις τις αρχές Δεκεμβρίου θα ανοίξει την πλατφόρμα myProperty για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου γονικής παροχής και δωρεών.

Η εξέλιξη αυτή θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους καθώς όλα θα αρχίζουν και θα τελειώνουν στο γραφείου του συμβολαιογράφου.

Έτσι πλέον όπως ισχύει για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης θα γίνεται έλεγχος και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλής με το ποσό του φόρου γονικής παροχής ή δωρεάς που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση μεταβίβασης περιουσίας η αξία της οποίας υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πάντως δεν καταργεί τα δεκάδες δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς που θα πρέπει να συνυποβάλλουν οι φορολογούμενοι με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να απαιτούνται 2 ή 3 μήνες για να ολοκληρωθεί μια γονική παροχή.

Ωστόσο σημαντική ανάσα θα πάρουν όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα, αφού ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου που θα «τρέξει» σύντομα στην νέα πλατφόρμα e-Μεταβίβαση, μέσω της οποίας ο συμβολαιογράφος θα προσφέρεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους, να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικά όλα τα δικαιολογητικά, πιστοποιητικά και έγγραφα που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εγκύκλιος για γονικές παροχές

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιο για το νέο καθεστώς των γονικών παροχών και δωρεών μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ η οποία θα ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα και ασάφειες που καταγράφονται κατά την εφαρμογή της νέας ρύθμισης.

Η εγκύκλιος θα απαντάει σε απορίες και ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στις φορολογικές αρχές από τους ενδιαφερόμενους όπως για παράδειγμα τι ισχύει στην περίπτωση που ένας γονιός θέλει να προχωρήσει σε δωρεά χρηματικού από τράπεζα της Ελλάδας σε τράπεζα του εξωτερικού όπου και διαμένει το παιδί του ή αν ένας πατέρας που διαμένει στο εξωτερικό έχει τη δυνατότητα να δωρίσει χρήματα στο παιδί του που μένει στην Ελλάδα. Τα περισσότερα ερωτήματα αφορούν τους κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς και συγκεκριμένα τι ισχύει στην περίπτωση που ένας γονιός έχει με το παιδί του κοινό λογαριασμό και ο γονιός θέλει να δωρίσει χρήματα στο παιδί του χωρίς να πληρώσει φόρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημειώνεται ότι το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά στην αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων, μετοχών, ομολόγων, αποταμιευτικών επενδυτικών προϊόντων κ.α.) καθώς και στα χρηματικά ποσά που μεταβιβάζονται εν ζωή από κάθε γονέα σε κάθε παιδί, από παιδιά σε γονείς, από τον ένα σύζυγο στον άλλον, από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ