Οικονομία

ΕΤΕ: Στα ''σκαριά'' νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων

Οι εμπροσθοβαρείς κινήσεις της Εθνικής Τράπεζας και τα υψηλά της κεφάλαια επέτρεψαν στην τράπεζα να ολοκληρώσει μέχρι σήμερα 8 τιτλοποιήσεις δανείων με τελευταία και μεγαλύτερη εκείνη με την ονομασία Frontier, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, η οποία μειώνει τον δείκτη κόκκινων δανείων στο 12,7% και ενισχύει τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά 150 μονάδες βάσης.

Όπως γράφει ο Λεωνίδας Στεργίου για το capital.gr, ξεκινώντας το 2020 με κόκκινα δάνεια 4,2 δισ. ευρώ (και με δείκτη NPE προς σύνολο δανείων στο 13,5%, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σε παρουσιάσεις σε αναλυτές έχει προβλέψει αύξηση των κόκκινων δανείων μετά την πανδημία κατά 1,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 0,6 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα δάνεια που εντάχθηκαν στα μορατόρια. Αν και οργανική δημιουργία νέων κόκκινων δανείων κινείται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, η Εθνική δεν αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις προκειμένου να περάσει πάλι εμπροσθοβαρώς τις όποιες επιβαρύνσεις.

Την ίδια στιγμή, σχεδιάζει νέα τιτλοποίηση 1,5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονη ενεργητική διαχείριση για οργανική μείωση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022. Ο συνδυασμός των κινήσεων αυτών δεν επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια, αλλά περιορίζει τον δείκτη κόκκινων δανείων κάτω του 6% μέχρι το 2022 και παράλληλα ενισχύει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16%. Σύμφωνα με τις παρουσιάσεις σε αναλυτές, το απόθεμα των κόκκινων δανείων (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) το 2022 θα έχει πέσε σε 6%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των κεφαλαίων, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της Εθνικής σε αναλυτές, αυτή οφείλεται σε συνδυασμό κινήσεων που είχαν εμπρόθεσμο χαρακτήρα, στο Frontier και την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μόνο το Frontier, του οποίου η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τελευταίο τρίμηνο, ενισχύει τα κεφάλαια κατά 1,5%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από τα περίπου 6 δισ. της τιτλοποίησης, το 90% των δανείων είχαν εξασφαλίσεις, ενώ τα μισά (3 δισ.) αφορούν σε τίτλους υψηλής εξασφάλισης, τα οποία λαμβάνουν την εγγύηση του Δημοσίου, και διακρατούνται από την ίδια την τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η οριστική συμφωνία για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Project Frontier) υπογράφηκε με την κοινοπραξία Bain Capital, Fortress και doValue.

Αναφορικά με την κεφαλαιακή ενίσχυση, πέραν του Frontier (+1,5%), τα κεφάλαια θα αυξηθούν κατά 2,5% από την κερδοφορία του 2021 και 2022, αντισταθμίζοντας σχεδόν την αρνητική επίπτωση κατά 3,6% της απόσβεσης του αναβαλλόμενου φόρου, του κόστους για τη μετάβαση στα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα και την αύξηση του κινδύνου από την ανάπτυξη της πιστωτικής επέκτασης για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του 2022 προγραμματίζει δύο επιπλέον ομολογιακές εκδόσεις για κεφάλαια ΑΤ1 και Τ2 που θα ενισχύουν επιπλέον τα κεφάλαια κατά 2%. Έτσι, τα τέλη του 2022, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας προβλέπεται στο 16,2%.

Σημειώνεται ότι το guidance για την οργανική κερδοφορία μέχρι το 2022 είναι 490 εκατ. ευρώ, με το ROE να κυμαίνεται άνω του 9%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ