Εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών στην παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβαίνει σε μια συγκρατημένα αισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού. Προβλέπει αποκλιμάκωσή του στο εγγύς μέλλον, αλλά διατηρεί εμφανώς επιφυλάξεις καθώς είναι ορατοί οι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες που μπορούν να παρατείνουν τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις.
Το Ταμείο προσβλέπει σε υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων και επιστροφή του πληθωρισμού στα προ της πανδημίας επίπεδα στα μέσα του επόμενου έτους, αφού προηγηθεί η κορύφωσή του το φθινόπωρο. Η πρόβλεψη είναι λίγο έως πολύ η ίδια, τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το Ταμείο δεν παραλείπει, όμως, να τονίσει ότι η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των κατοικιών, τα παρατεταμένα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι συνεπακόλουθες ελλείψεις τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες μπορούν να κρατήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει για τις αναπτυσσόμενες χώρες και τονίζει ότι οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και οι υποτιμήσεις των νομισμάτων τους ενδέχεται να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε επίπεδα ανησυχητικά υψηλά για το βιοτικό επίπεδοτου πληθυσμού τους. Οπως διευκρινίζει, ο πληθωρισμός συνήθως ελέγχεται σε όσες χώρες έχουν ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες που υιοθετούν αξιόπιστη νομισματική πολιτική. Επιταχύνεται, αντιθέτως, ανεξέλεγκτα στις αναδυόμενες αγορές και συχνά αποτελεί ανεπιθύμητη παρενέργεια των ραγδαίων υποτιμήσεων των νομισμάτων αυτών των χωρών. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, άλλωστε, η εκτόξευση των πληθωριστικών πιέσεων συχνά έπεται μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ελλείψεις και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές μπορεί να παρατείνουν τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις.
Στο σχετικό με τον πληθωρισμό κεφάλαιο της εξαμηνιαίας έκθεσής του για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, το Ταμείο προβλέπει πως ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα επιταχυνθεί αρχικά στο 3,6% στη διάρκεια του φθινοπώρου που διανύουμε και θα υποχωρήσει περίπου στο 2% στα μέσα του 2022. Η εικόνα διαφέρει, όμως, έντονα όταν πρόκειται για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τις αναδυόμενες αγορές στις οποίες προβλέπει κορύφωση του πληθωρισμού στο 6,8% μέσα στο φθινόπωρο και υποχώρησή του στο 4% μέσα στο επόμενο έτος.
Στις εκτιμήσεις του το Ταμείο μελέτησε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο παρατεταμένων προβλημάτων και ελλείψεων σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, όπως και το ενδεχόμενο μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών. Υπογραμμίζει ότι παράγοντες όπως αυτοί μπορούν να διατηρήσουν τον πληθωρισμό «σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από εκείνα των κυρίως προβλέψεων»
Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην τρέχουσα εκτόξευση των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, το ΔΝΤ αναφέρεται πρωτίστως στην αυξημένη ζήτηση που ακολούθησε την πανδημία, αλλά και τη συσσώρευση αποταμιεύσεων, σε μεγάλο βαθμό απότοκο των έκτακτων πολιτικών που επιστράτευσαν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες για να περιορίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι συνέδραμαν στις πληθωριστικές πιέσεις η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, οι ελλείψεις στην τροφοδοσία των βιομηχανιών και τα γενικότερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σημειωτέον ότι από την αρχή της πανδημίας έχουν αυξηθεί οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως κατά 40%, πλήττοντας ιδιαιτέρως τις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Εχει άλλωστε συνδράμει η αύξηση που σημείωσαν οι μισθοί σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και κυρίως στους τομείς που επλήγησαν ιδιαιτέρως από την πανδημία, όπως τα ξενοδοχεία και η ψυχαγωγία, αλλά και το λιανικό εμπόριο.