Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Δεν είναι τρομολαγνεία, η Ευρώπη κινδυνεύει! Κρυφός φόρος από την ενεργειακή κρίση

Αυτή την εβδομάδα η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που η ημερήσια τιμή επηρεάζει επί του παρόντος μόνο το 15% της ενέργειας που πωλείται, καθώς το υπόλοιπο είναι κλειδωμένο για σχεδόν δώδεκα μήνες από τον περασμένο χειμώνα σε πολύ χαμηλότερες τιμές, αποτελεί ένδειξη μελλοντικού κινδύνου. Χιλιάδες συμβόλαια θα πρέπει να αναθεωρηθούν με τεράστιες αυξήσεις τιμών τους επόμενους τρεις μήνες όταν λήξουν οι κλειδωμένες συμβάσεις.

Η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχει αυξηθεί στα $ 34/mmbtu που παραδόθηκε τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Σε συγκρίσιμους ενεργειακούς όρους θα ήταν περίπου $ 197 ανά βαρέλι ισοδύναμου πετρελαίου, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Εν τω μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου (NBP) αυξήθηκε περισσότερο από 200% το 2021.

Η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 αυξήθηκε περισσότερο από 1.000% από το 2017 και περισσότερο από 200% το 2021.

https://www.youtube.com/watch?v=ZCQ6wANKCgc



Αυτή η ιδέα, η οποία είναι ένας κρυφός φόρος για τον οποίο οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να εισπράξουν περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, προσθέτει στην πληθωριστική άνοδο. Αυτά τα έκτακτα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να μετριάσουν τις αυξήσεις τιμών στους λογαριασμούς καταναλωτών και να αποφύγουν μια ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη που θα βυθίσει την ανάκαμψη.


Δύο βασικοί παράγοντες εξηγούν την αύξηση των τιμών της ενέργειας και στους δύο υπάρχει ευθύνη των κυβερνήσεων:

-Το αναγκαστικό κλείσιμο της οικονομίας λόγω πανδημίας είναι ένας βασικός παράγοντας για την κατανόηση της ζημίας που προκαλείται στις αλυσίδες εφοδιασμού και

-η απαγόρευση των επενδύσεων σε πόρους φυσικού αερίου και η εγκατάλειψη των πυρηνικών στη Γερμανία οδήγησε σε ένα πιο ασταθές και ακριβό μείγμα ενέργειας σε περιόδους αιχμής της ζήτησης.

Αυτό, σε συνδυασμό με μια πολιτική απόφαση να επιβληθεί ένα ασταθές και διαλείπον ενεργειακό μείγμα, άφησε την Ευρώπη πολύ πιο εξαρτημένη και εκτεθειμένη στις διακυμάνσεις της τιμής του φυσικού αερίου.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας λειτουργούν το 20% του χρόνου και όταν δεν λειτουργούν, η μόνη εγγύηση της προσφοράς είναι η χρήση φυσικού αερίου, κάτι που τείνει να συμβεί καθώς η ζήτηση στην Ασία αυξάνεται και όταν η τιμή της έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Φυσικά, η ζήτηση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι, στο φυσικό αέριο, όπως στον άνθρακα, δεν υπάρχει πρόβλημα εφοδιασμού. Στην πραγματικότητα, υπάρχει υπερβολική χωρητικότητα.

Υπό κανονικές συνθήκες, η τιμή του φυσικού αερίου και του CO2 θα είχε μετριαστεί μόλις διαλυθεί το βασικό αποτέλεσμα -τον Ιούνιο -, αλλά ξεχνάμε τον καταστροφικό αντίκτυπο του νομισματικού και κυβερνητικού παρεμβατισμού.

Η άνοδος των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 οφείλεται άμεσα στο φορολογικό κομμάτι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν περιορίσει μαζικά την προσφορά αυτών των δικαιωμάτων, έτσι ώστε η τιμή να αυξηθεί. Επιπλέον, η αύξηση πολλών αγαθών και υπηρεσιών οφείλεται άμεσα στη μαζική αύξηση της προσφοράς χρήματος το 2020, πολύ πάνω από τη ζήτηση για χρήματα, δημιουργώντας πληθωρισμό με πολιτικό διάταγμα.



Η δημοσιονομική αθλιότητα ορισμένων κυβερνήσεων τους τυφλώνει σε δύο σημαντικούς κινδύνους:

-μια ενεργειακή κρίση που αφήνει τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες να πνιγούν από μια αύξηση τιμών που προκαλείται από πολιτικές αποφάσεις, και

-μια μαζική αντίδραση του πληθυσμού ενάντια στις περιβαλλοντικές πολιτικές όταν βλέπουν τις τιμές να εκτοξεύονται εξαιτίας των σχεδιαστικών λαθών (πιο ασταθή και διαλείπουσα ενεργειακή μίξη και εξαρτώμενη από το φυσικό αέριο) και της νομοθεσίας (επιβάρυνση των πολιτών με το πλήρες κόστος των περιβαλλοντικών πολιτικών και την πληρωμή αυτών που μολύνουν, και όσοι δεν το κάνουν, πληρώνουν ακόμη περισσότερα).

Οι πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις προειδοποιούν ότι η ενεργειακή κρίση μπορεί να αφήσει σε πτώχευση έως και το 25% των επιχειρήσεων (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ΜΜΕ) στην Ευρώπη - αφού για αυτούς η ενέργεια είναι το 33% του κόστους τους - και να διαβρώσει έως και το 1,5% της ανάπτυξης την ευρωζώνη, η οποία είναι ήδη φτωχή με κάθε τρόπο.
 

https://www.youtube.com/watch?v=Ddk6Re8FdOQ



Η Ευρώπη χρειάζεται ένα ισορροπημένο και μη ιδεολογικό ενεργειακό μείγμα και μια ανταγωνιστική ενεργειακή μετάβαση όπου είναι απαραίτητο να υπάρχει πυρηνικό ενεργειακό σκέλος και φυσικό αέριο ως εφεδρικό, όπου η τεχνολογία και ο ανταγωνισμός οδηγούν στην ανταγωνιστικότητα.

Επιπλέον, η Ευρωζώνη δεν είναι δυνατόν να δημιουργεί εξαγωγικούς μηχανισμούς που καταστρέφουν την αγοραστική δύναμη των μισθών και των αποταμιεύσεων των πολιτών και στη συνέχεια κατηγορούν τους άλλους για τον πληθωρισμό.

Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι περισσότερο ανταγωνισμός, τεχνολογία και καινοτομία και λιγότερος παρεμβατισμός. Σε αυτήν την ενεργειακή κρίση δεν πρόκειται να φταίει η αγορά, αλλά το ιδεολογικό πείσμα των πολιτικών που αγνοούν τους οικονομικούς υπολογισμούς.

 

Σημερινές Τιμές

 

Σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν στα υψηλά-ρεκόρ των 1.900 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ICE.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Νοεμβρίου στον κόμβο TTF στην Ολλανδία είχαν άνοδο στα 1.936 $ ανά 1.000 κυβικά μέτρα ή 161.5 ευρώ ανά MWh. Οι τιμές μειώθηκαν αργότερα στα 1.769 $ ανά 1.000 κυβικά μέτρα ή 147.58 ευρώ ανά MWh.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά τις ειδήσεις ότι ξεκίνησαν δοκιμές για την πρώτη σειρά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίτροπος Ενέργειας ΕΕ: Υπάρχουν αρκετά αποθέματα αερίου για τον χειμώνα

 

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρκετά αποθέματα αερίου για τον χειμώνα, αλλά η εκτόξευση των τιμών δείχνει την ανάγκη γρήγορης μεταστροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και της μεταρρύθμισης της αγοράς αερίου της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.

"Τα υπόγεια αποθέματα αερίου είναι πάνω από 75% σε όλη των Ευρώπη. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο δέκα ετών, αλλά επαρκές για να καλύψει τις εποχιακές ανάγκες του χειμώνα", δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μιλώντας σε συζήτηση για την εκτόξευση των τιμών αερίου που έχουν πλήξει τους φτωχότερους πολίτες της ΕΕ, επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις των επιχειρήσεων και απειλούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη, η Σίμσον είπε πως θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο για την αναδιαμόρφωση της αγοράς αερίου.

"Μέχρι τα τέλη του έτους, θα προτείνω μια μεταρρύθμιση της αγοράς αερίου, και θα αναθεωρήσουμε σε αυτό το πλαίσιο θέματα γύρω από την αποθήκευση και την ασφάλεια του εφοδιασμού", είπε η Επίτροπος.

Μία από τις ιδέες, την οποία πρότεινε η Ισπανία, είναι να αγοράσει από κοινού η ΕΕ αέριο προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη δύναμη της ενιαίας αγοράς των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών και να δημιουργήσει στρατηγικά αποθέματα αερίου της ΕΕ. Η Σίμσον είπε πως η κοινή προμήθεια και αποθήκευση αξίζει να αναλυθούν.

Είπε πως ενώ η μακροπρόθεσμη απάντηση σε υψηλότερες τιμές αερίου είναι να αυξηθεί η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βραχυπρόθεσμα οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να παράσχουν στοχευμένη υποστήριξη στους καταναλωτές μέσω απευθείας πληρωμών σε εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο από ενεργειακή φτώχεια, να μειώσουν τους φόρους στην ενέργεια και να μετατοπίσουν τις χρεώσεις στη γενική φορολογία.

https://www.youtube.com/watch?v=b0ARSHg2KZw

Προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες, οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος των χρημάτων από την πώληση αδειών άνθρακα βάσει του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών, είπε. Την ίδια ώρα οι αρχές ανταγωνισμού θα πρέπει να χαλιναγωγήσουν την κερδοσκοπία στις αγορές ενέργειας, πρόσθεσε.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα έναν κατάλογο μέτρων που συνάδουν με τους νόμους της ΕΕ.

"Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει με ταχεία συντονισμένη δράση σε επίπεδο χώρας μέλους, αξιοποιώντας τη δύναμη της ενιαίας αγοράς της και αυξάνοντας την ετοιμότητά της για μελλοντικές κρίσεις", είπε η Σίμσον. "Πρέπει να απαντήσουμε από κοινού."

"Πρέπει επίσης να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψη τη σημασία της γεωπολιτικής της ενέργειας και να αναπτύξουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση στην εξωτερική ενεργειακή πολιτική", είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...
SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF