Τη δική τους επιστροφή στην αγορά κατοικίας επιχειρούν αυτή την περίοδο οι κατασκευαστές κατοικιών, θέλοντας να επωφεληθούν από τη σταδιακή αύξηση της ζήτησης και από εγχώριους αγοραστές, την προσπάθεια των τραπεζών να αναβιώσουν την αγορά της στεγαστικής πίστης ενισχύοντας τις χορηγήσεις, αλλά και το μέτρο της αναστολής ισχύος του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, που θα ισχύει έως το τέλος του 2022. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι νέες οικοδομές, ιδίως στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής.
Σύμφωνα με έρευνα της ακαδημίας real estate του δικτύου μεσιτικών γραφείων και συμβούλων ακινήτων Newdeal, σε ορισμένες περιοχές, όπως η Γλυφάδα, ένα στα τρία ακίνητα που διατίθενται σήμερα προς πώληση αφορά νεόδμητη κατασκευή, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 5.200 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στη Νέα Σμύρνη το σχετικό ποσοστό διαμορφώνεται σε 41%, δηλαδή τέσσερα στα δέκα ακίνητα που πωλούνται αφορά νέα κατασκευή.
Στα βόρεια προάστια, σύμφωνα με την έρευνα της Newdeal, σε περιοχές όπως τα Βριλήσσια τα νεόδμητα αποτελούν το 32% των κατοικιών που πωλούνται, με το μέσο κόστος να διαμορφώνεται σε 3.500 ευρώ/τ.μ.
Τα νότια προάστια αναμένεται να συνεχίσουν να αποτελούν πόλο έλξης κατασκευαστών, λόγω της μεγάλης ζήτησης που κατέγραφαν ήδη πριν από την πανδημία, με βασικούς εκφραστές τους αγοραστές από το εξωτερικό. Η σταδιακή υλοποίηση της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» με σειρά επενδύσεων, προεξαρχούσης ασφαλώς της ανάπλασης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον αγοραστών εκτός Ελλάδας, τάση που αναμένεται να κάνει ξανά την εμφάνισή της στην αγορά από τις αρχές του 2022, με τη σταδιακή επιστροφή των επενδυτών από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον Χρήστο Μπλέτα, διευθύνοντα σύμβουλο της Newdeal Real Estate Group, η έκρηξη ανοικοδόμησης δεν ανακόπηκε λόγω της πανδημίας και σε αυτό «διαδραμάτισε ρόλο η αναστολή του ΦΠΑ, το πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχή του Ελληνικού, η προσδοκία προσέλκυσης ξένων επενδυτών μέσω των προγραμμάτων golden visa, οι προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας και η μακρά περίοδος παγώματος της οικοδομικής δραστηριότητας, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Θα προσθέσω και την πανδημία που μας έκλεισε στα σπίτια μας και αναγκαστήκαμε να δούμε τη ζωή σ’ αυτό με άλλη ματιά, πιο απαιτητική».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στο σύνολο του λεκανοπεδίου της Αττικής, το ποσοστό νέων κατοικιών προς πώληση έναντι των παλαιότερων διαμορφώνεται σε 12%. Παρ’ όλα αυτά, είναι σχεδόν δεκαπλάσιο σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πριν από λίγα χρόνια, δείγμα της σημαντικής δυναμικής που έχει καταγράψει η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα από το 2019 και μετά. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Ζωγράφου, όπου άλλωστε είναι περιορισμένα και τα κενά οικόπεδα, το ποσοστό των νεόδμητων διαμορφώνεται στο 11% του συνόλου των πωλούμενων κατοικιών. Αντίστοιχα στο Γουδή τα νεόδμητα ακίνητα κινούνται κάτω από τον μέσο όρο, καθώς δεν ξεπερνούν το 7% του συνόλου.