Οικονομία

ΕΝΦΙΑ 2021: Όλο το σχέδιο της ενδεχόμενης μείωσης 8%

Η πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το φόρο κατά 8% σε μέσα επίπεδα και παράλληλα να περιορίσει την επιβάρυνση από τον συμπληρωματικό φόρο που πληρώνουν περίπου 420.000 ιδιοκτήτες απαιτεί δομικές αλλαγές. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 έκανε λόγο για δομικές αλλαγές στον βασικό φόρο των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το οικονομικό επιτελείο θα πάρει τις επόμενες μέρες το πόρισμα της επιτροπής Βεσυρόπουλου σχετικά με τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν στον ΕΝΦΙΑ ώστε να επιτευχθεί η μείωση του 8%, καθώς επίσης και τις παρεμβάσεις για τη μείωση και του συμπληρωματικού φόρου που πληρώνουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 250.000 ευρώ.

Τα μυστικά για τη μείωση κύριου και συμπληρωματικού φόρου βρίσκονται στην αύξηση του αριθμού των συντελεστών και την επέκταση του συντελεστή παλαιότητας των ακινήτων πάνω από τα 20 χρόνια στα οποία σταματά σήμερα. Πληροφορίες θέλουν ότι για να υπάρχει περιθώριο να γίνει η μείωση του 8% και να ελαφρυνθεί και ο συμπληρωματικός φόρος πολλές παραθαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται εντός του συστήματος των αντικειμενικών ή μπαίνουν τώρα θα χρειαστεί να πληρώνουν αρκετά τσουχτερό ΕΝΦΙΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ανατιμήσεις

Σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μίλησε για μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής του ρεύματος και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει σχετική κυβερνητική παρέμβαση, χωρίς όπως να διευκρινίζει τι μορφή θα έχει αυτή, ούτε και πότε θα εκδηλωθεί. Αρκέστηκε να πει ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση εάν το κύμα των ανατιμήσεων δεν πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις ευρύτερες ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσεως. Ο ΑΝΙΥΠΟΙΚ έκανε την εκτίμηση ότι οι αυξήσεις θα είναι παροδικές, καθώς οφείλονται στην πανδημία και σε ειδικές συνθήκες που επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και ειδικά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για ένα τόσο ακριβό μόνιμο μέτρο για το 2022.

«Το τέλος επιτηδεύματος είναι ένα μέτρο που μπήκε σε μια περίοδο ανάγκης και η ύπαρξή του σχετίζεται με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης κατάργησή του άμεσα, λέγοντας παράλληλα πως «τα μόνιμα μέτρα είναι πολύ πιο δύσκολα από ό,τι τα προσωρινά», όπως είπε χαρακτήρισα, θυμίζοντας και την υποχρέωση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να μη λαμβάνει μόνιμα μέτρα εν μέσω πανδημίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ό,τι αφορά τους πυρόπληκτους της Εύβοιας, προανήγγειλε παράταση στη λήξη των επιταγών για πυρόπληκτους δήμους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και σε ό,τι αφορά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις εν λόγω περιοχές.

Τέλος, με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου για τον Ιούλιο κατέγραψαν οριακή αύξηση κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο, φτάνοντας μαζί με τους καθυστερούμενους φόρους τα 2,304 δισ. ευρώ από 2,295 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν κατά 40 εκατ. ευρώ στα 1,758 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 1,798 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ οι φόροι που καθυστερούν πάνω από 90 ημέρες αυξήθηκαν κατά 50 εκατ. ευρώ, στα 547 εκατ. ευρώ από 497 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...