Αυξημένες πληρότητες καταγράφουν ξενοδοχεία στην Αττική και σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα καθώς βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά της θερινής περιόδου, δημιουργώντας αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού και των εσόδων που θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την ελληνική οικονομία φέτος στη προσπάθεια που κάνει να ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας.
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς για την πορεία του τουρισμού καθώς άρχισαν ήδη οι πρώτες μαζικές αφίξεις Βρετανών τουριστών στη χώρα μας μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να άρει το μέτρο της καραντίνας για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα. Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι εμφανίζονται να κρατούν μικρό καλάθι στις εκτιμήσεις τους λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού και ο φόβος νέων περιορισμών που μπορεί να επηρεάσουν τα ταξίδια.
Οι πρώτες αφίξεις Βρετανών τουριστών έγιναν στις 27 Ιουλίου στην Κρήτη από τις εταιρείες TUI και Jet Tours. Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας μετά της Γερμανία. Ανάλογα θετική ήταν η εικόνα και από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Πολωνία.
«Έχουμε δρόμο», λένε οι επιχειρηματίες
Τις τελευταίες μέρες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο κλάδος του τουρισμού τις εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς πάνω που φαίνεται να αρχίσει να καταγράφει αυξημένες αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία οι καμπάνες αρχίζουν να χτυπούν τώρα για τις αποφάσεις της Γερμανίας, με την ελπίδα να μην αλλάξουν προς το δυσμενέστερο οι αποφάσεις της Καγκελαρίας.
Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το Βερολίνο χαρακτήρισε την Ισπανία και Ολλανδία «περιοχές με υπερβολικό αριθμό κρουσμάτων», λόγω τη κατακόρυφης αύξησης νέων κρουσμάτων της πανδημίας. Όποιος δηλαδή επιστρέφει από τις εν λόγω περιοχές στη Γερμανία και δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος ή δεν έχει αναρρώσει από κορονοϊό μπαίνει υποχρεωτικά σε δεκαήμερη καραντίνα, την οποία έχει τη δυνατότητα να περιορίσει σε πέντε μέρες με ένα αρνητικό τεστ.
Την ίδια στιγμή, πάντως, το τοπίο που διαμορφώνεται δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι ξενοδόχοι καταγράφουν αυξημένες πληρότητες σε όλη σχεδόν τη χώρα.
Η καλή εικόνα του Ιουλίου και Αυγούστου αποτυπώνεται και στην περιοχή της Αττικής όπου για παράδειγμα στα πολυτελή συγκροτήματα, όπως το Cape Sounio, οι πληρότητες κινούνται στα επίπεδα του 2019 και λίγο ψηλότερα, με βάση όμως, πάντα, το μειωμένο λόγω πανδημίας capacity.
Οι πληρότητες είναι στο 90% του νέου μειωμένο capacity, όπως ανέφερε στον ot.gr και ο διευθύνων σύμβουλος της Pyramis Hotels κ. Άλκης Παναγόπουλος, που ελέγχει το παραλιακό ξενοδοχείο Ever Eden. Στο σύνολο της χωρητικότητας της μονάδας οι πληρότητες φτάνουν στο 70%, σύμφωνα με τον ίδιο.
Εξάλλου, όπως διαπιστώνουν οι επιχειρηματίες, αυξημένη ζήτηση καταγράφεται και από Έλληνες οι οποίοι στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού θέλουν αν αποφύγουν πλοία και αεροπλάνα και επιλέγουν να κάνουν διακοπές εντός Αττικής, είτε στην Αθηναϊκή Ριβιέρα είτε στην Ανατολική Αττική.
Πάντως, ο κλάδος εκτιμά ότι τα νούμερα απέχουν πολύ ακόμη από εκείνα του 2019, όπως σημειώνει ο κ. Ευγένιος Βασιλικός, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού.
Καθοριστικό το φθινόπωρο
Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κινηθεί ο Σεπτέμβριος για τον οποίο τώρα δεν υπάρχει καθόλου εικόνα καθώς όλη η αγορά είναι «της τελευταίας στιγμής», προσθέτει ο ίδιος.
Σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς που μίλησαν ανώνυμα στον ot.gr για την ώρα η Αθήνα κινείται στο 50% του 2019. Αυτό, διευκρινίζουν, αφορά τη σύγκριση μήνα-μήνα (δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο).
Στο σύνολο του έτους η αγορά βρίσκεται πολύ χαμηλότερα και πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάνε οι επόμενοι μήνες.