Στις εκτιμήσεις του οικονομολόγου της τράπεζας, Μπράιαν Ταν, που φιλοξενεί το πρακτορείο Bloomberg, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος παγκοσμίως θα συνεχιστούν, με αποτέλεσμα τα δρομολόγια εξωτερικού να μην αναρρώσουν στο βαθμό και την ταχύτητα που θα το πετύχουν τα εγχώρια δρομολόγια.
«Είδαμε πως πέρυσι ο ταξιδιωτικός κλάδος κατέρρευσε σε όλο τον κόσμο και κυρίως στον τομέα των διεθνών ταξιδιών σε σχέση με τα εγχώρια. Οι προκλήσεις για τον κλάδο θα συνεχιστούν» σχολίασε ο κ. Ταν.
Η Barclays, σε έκθεση της τον περασμένο μήνα, υποστήριξε πως οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στα ταξίδια θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμη.
Κρίσιμο ζήτημα η ανισότητα στους εμβολιασμούς
Ο πρώτος τομέας που θα αναρρώσει είναι σίγουρα τα ταξίδια εσωτερικού, με τον κ. Ταν να επισημαίνει πως ήδη σε πολλές χώρες τα εγχώρια δρομολόγια έχουν επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Όμως, σε διεθνές επίπεδο, τα προβλήματα στα ταξίδια θα συνεχιστούν κυρίως εξαιτίας της ανισότητας στους εμβολιασμούς, μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.
Υπάρχουν χώρες που «είτε δεν έχουν τα χρήματα για τα εμβόλια είτε έχουν προβλήματα στα επίπεδα της προσφοράς και αδυναμία να τα εισάγουν και να τα περάσουν από τα σύνορα τους. Αυτό δημιουργεί μια κατάσταση όπου πολλές χώρες θα έχουν δυσκολία να ανοίξουν τα σύνορα τους και να χαλαρώσουν τα μέτρα καραντίνας και τους περιορισμούς στα ταξίδια» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Ειδικά το ζήτημα της πολυήμερης παραμονής σε καθεστώς καραντίνας είναι σημαντικός παράγοντας ανάσχεσης. «Πως στο καλό κάποιος θα θελήσει να ταξιδέψει, αν ξέρει πως χρειάζεται να μείνει ένα μήνα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου» σχολίασε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σιγκαπούρη, όπου απαιτείται καραντίνα 21 ημερών!
Ειδικά τα επαγγελματικά ταξίδια είναι απίθανο να ανακάμψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, τόσο για πρακτικούς λόγους και λόγους κόστους (λαμβάνοντας υπόψη την παραμονή σε καραντίνα) όσο και δεδομένης της αυξημένης χρήσης της νέας τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που κατέστησε οικεία τη χρήση τηλεδιασκέψεων.