Καταρρέει λίγο λίγο το πολυθρύλητο οικοδόμημα της ΕΕ... Η Ελβετία εγκατέλειψε μια οικονομική συμφωνία -πλαίσιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση της Συνομοσπονδίας είπε ότι ακόμη και μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων, οι «θεμελιώδεις διαφωνίες» παραμένουν σε ορισμένα βασικά ζητήματα, επομένως είναι άσκοπο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Αυτό αναφέρθηκε από την υπηρεσία Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
"Σήμερα, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις για μια θεσμική συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας. Σημειώνουμε αυτήν τη μονομερή απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης. Λυπούμαστε για αυτήν την απόφαση, δεδομένης της προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στην εφαρμογή της τη θεσμική συμφωνία-πλαίσιο" , λέει το μήνυμα.
Σύμφωνα με το BBC , σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, η ελβετική κυβέρνηση τόνισε τρία θέματα:
- προστασία των μισθών,
- τους κανόνες που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις,
- Το δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ που εργάζονται στην Ελβετία να διεκδικούν ελβετικές κοινωνικές παροχές στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis δήλωσε ότι η Ελβετία δεν μπορεί να αποδεχθεί τα αιτήματα των Βρυξελλών για ίσα δικαιώματα για τους εργαζόμενους της ΕΕ, καθώς αυτό θα σήμαινε μια ανεπιθύμητη «αλλαγή παραδείγματος» στην πολιτική μετανάστευσης της χώρας.
"Η πλήρης εφαρμογή της Οδηγίας για τα Δικαιώματα των Πολιτών της ΕΕ θα σήμαινε αλλαγή στις αρχές της μεταναστευτικής πολιτικής, υποστηριζόμενη από την πλειοψηφία του πληθυσμού και των καντονιών. Επιπλέον, θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στο κόστος της κοινωνικής πολιτικής", δήλωσε ο Cassis .
Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ελβετίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης αντικατοπτρίζονται σε περισσότερες από εκατό διμερείς συνθήκες και συμφωνίες. Το νέο έγγραφο έπρεπε να τα ενώσει σε κάποιο βαθμό και να εμβαθύνει την ενσωμάτωση της Ελβετίας στην ενιαία αγορά. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελβετίας. Η άρνηση της συμφωνίας-πλαισίου, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικούς περιορισμούς εκ μέρους των Βρυξελλών.